Formula 4

British F4: Woedende Florescu gooit eigen glazen in

foto1

Petru Florescu leek op Knockhill op weg om zijn leiding in het British F4 kampioenschap te vergroten totdat een handgemeen in de tweede race van het weekend alles veranderde en het kampioenschap op zijn kop zette.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: British F4

Race 1: Florescu wint en vergroot voorsprong
Startend vanaf pole-position deed Florescu waar hij goed in is: goed starten en wegrijden bij de rest van het veld. Maar terwijl het gat nooit groter werd dan slechts een seconde was het gevecht om de tweede plaats spannender.

Alex Quinn moest vol in de verdediging om Devlin Defrancesco en de snel startende Zane Goddard achter hem te houden. Met name Defrancesco was echt sneller dan de Fortec coureur maar vond nooit een weg er voorbij. Achter de eerste vier coureurs zat Jamie Caroline die zich ontdeed van Luis Leeds en eindelijk weer eens in de top vijf belandde.

Maar de grote winnaar van de eerste race was zonder twijfel Petru Florescu die zijn voorsprong in het kampioenschap vergrootte. Zijn zegetocht duurde echter niet lang, zo zou op zondagochtend blijken.

foto2

Uitslag race 1:
1. Petru FLORESCU Carlin 20 ronden
2. Alex QUINN Fortec +0.710s
3. Devlin DEFRANCESCO Carlin +1.171s
4. Zane GODDARD Double R +1.560s
5. Jamie CAROLINE Fortec +3.812s
6. Luis LEEDS TRS Arden +5.388s

Race 2: Luis Leeds wint, Florescu grote verliezer
De tweede race van het weekend stond in het teken van het gevecht om de derde plek nadat Luis Leeds en Zane Goddard samen wegreden aan kop van het veld.

Daarachter zat Jamie Caroline die dankzij een valse start ver naar voren was gekomen en daarvoor een tien seconden penalty kreeg. Desondanks vocht Caroline zo hard als hij kon om de auto's achter hem voor te blijven. Al gauw ontstond een bitter gevecht tussen maarliefst dertien coureurs waarbij met name Carlin teamgenoten Devlin De Francesco en kampioenschapsleider Petru Florescu het elkaar moeilijk maakten. De Francesco maakte een fout bij het uitkomen van de Hairpin en Florescu sloeg meteen toe. De Canadees gooide echter de deur dicht met als gevolg dat beide donkerblauwe F4's in de banden belandden.Florescu was zo kwaad dat hij naar zijn teamgenoot beende, zich niet kon beheersen en uithaalde. Het resultaat was daarna gauw duidelijk. De Roemeen werd uitgesloten van de rest van het weekend en verloor ook nog eens zijn zege in race 1, een sleutel moment in het Brits Formule 4 kampioenschap. "We kunnen niet anders, dit is gedrag wat we niet kunnen tolereren", aldus organisator Sam Roach. "We hebben een verantwoordelijkheid om jong talent te vormen en deze les, hoe hard dan ook, moet geleerd worden."

Vooraan won Luis Leeds de wedstrijd met Goddard vlak achter hem terwijl Max Fewtrell met zijn derde plek goede zaken deed voor het kampioenschap.

foto3

Uitslag Race 2:
1. Luis LEEDS TRS Arden 17 ronden
2. Zane GODDARD Double R +0.467s
3. Max FEWTRELL Carlin +2.257s
4. Alex QUINN Fortec +3.026s
5. James PULL Carlin +3.448s
6. Ayrton SIMMONS TRS Arden +4.018s

foto4

Race 3: Zane Goddard wint voor de tweede keer
Zonder Petru Florescu aan de start vertrok het British F4 veld voor de derde en laatste race van het weekend op Knockhill. De beste start was er voor Zane Goddard. De Australiër heeft in de laatste paar wedstrijden steevast een goede start en dat was nu ook het geval.

Vroeg in de wedstrijd werd Goddard op de huid gezeten door Leeds, de winnaar van race twee en Alex Quinn. Het gevecht was bikkelhard maar fair maar wat de achtervolgers ook probeerden, voorbij Goddard kwamen ze niet. In hun pogingen om de leiding te pakken verbruikten zij op het zware Schotse circuit de banden meer dan Goddard die in de tweede helft van de race weg kon rijden.

Achter het leidende drietal vochten Sennan Fielding, Max Fewtrell en Rafael Martins om de vierde plek in de race. De posities wisselden geregeld maar na 21 ronden racen was het Fielding die met de buit er vandoor ging terwijl Fewtrell de leiding in het kampioenschap overneemt van Petru Florescu.

In het kampioenschap staat de boel aardig op zijn kop met Luis Leeds op slechts vijf punten van Fewtrell terwijl Florescu terugvalt naar de zesde plaats.

Uitslag Race 3
1. Zane GODDARD Double R 21 ronden
2. Luis LEEDS TRS Arden +5.815s
3. Alex QUINN Fortec +8.354s
4. Sennan FIELDING JHR Developments +11.276s
5. Max FEWTRELL Carlin +11.593s
6. Rafael MARTINS TRS Arden +12.092s

Stand kampioenschap:
1. Fewtrell 232 punten
2. Leeds 227
3. DeFrancesco 214
4. Fielding 210
4. Pull 210
6. Florescu 202

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet