BTCC

BTCC: Drie verschillende winnaars op Knockhill

hoofdfotoknockhill

Het Brits toerwagenkampioenschap toog afgelopen weekend naar het hoge noorden om op het Schotse Knockhill de zevende ronde van het seizoen af te werken. Maarliefst drie verschillende winnaars sierden daar de hoogste trede van het podium waardoor de titelstrijd wagenwijd openligt.


Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: BTCC

Race1Knockhill


Race 1: Jason Plato zegeviert in 500e BTCC-race
Het seizoen van Jason Plato is tot nu toe niet wat het moet zijn. Waar teamgenoot Colin Turkington de stroeve seizoenstart met de nieuwe Subaru Levorg heeft weten goed te maken en kansrijk is voor de titel geldt dat niet voor Jason Plato. Dat uitgerekend hij, in zijn 500e wedstrijd in het kampioenschap, zijn eerste zege als Subaru-coureur optekende, daar kon vrijwel iedereen mee leven.

Plato was van pole-position gestart en bouwde meteen een grote voorsprong op de rest van het veld totdat een late safety-car roet in het eten gooide. Wat volgde was een prachtig gevecht met Jack Goff in de BMW 125i Msport. Goff, had zich in de race voorbij teamgenoot Sam Tordoff geworsteld en haalde Tom Ingram op een prachtige wijze in. Eenmaal achter Plato probeerde hij het een aantal keer maar deze zege was zonder twijfel voor de veteraan die zijn 95e overwinning op zijn naam schreef.

Achter Plato en Goff vochten Ingram en Tordoff met Plato's teamgenoot Turkington. De tweede Subaru vond uiteindelijk zijn weg naar de derde plek op het podium dankzij een fraaie inhaalactie op Ingram terwijl Tordoff ver terugviel met dank aan 66kg succesballast.

Uitslag race 1:
1. Jason PLATO Silverline Subaru BMR Racing25:30.213
2. Jack GOFF Team IHG Rewards Club +0.503s
3. Colin TURKINGTON Silverline Subaru BMR Racing +1.003s
4. Tom INGRAM Speedworks Motorsport +2.375s
5. Sam TORDOFF Team JCT600 Racing with Gard+2.781s
6. Andrew JORDAN Motorbase Performance +4.034s

race2Knockhill

Race 2: Matt Neal wint tumultueuze wedstrijd
Matt Neal was de ster van de tweede race dankzij een aantal geweldige inhaalactie. Gewapend met de zachtere compound Dunlop-band, een band die alle coureurs slechts één keer per weekend in mogen zetten, wist Neal snel naar voren te komen.

Daarnaast wist de meervoudig BTCC kampioen handig te profiteren van de gevechten voor hem want op het moment dat Colin Turkington en Jack Goff elkaar het leven te zuur maakte in de hairpin.

Eenmaal op de derde plek reed Neal vrij gemakkelijk naar Jason Plato en Sam Tordoff toe. De oud MG-teamgenoten raakten elkaar een aantal keer en opnieuw ging het mis in de Hairpin. De beide kemphanen verremden zich en zo kon Neal de overwinning pakken, voor Tordoff terwijl Plato de grootst mogelijke moeite had om Turkington voor te blijven.

Uitslag race 2:
1. Matt NEAL Halfords Yuasa Racing 25:42.020
2. Sam TORDOFF Team JCT600 Racing with GardX +1.249
3. Jason PLATO Silverline Subaru BMR Racing +2.340s
4. Colin TURKINGTON Silverline Subaru BMR Racing +2.830s
5. Robert COLLARD Team JCT600 Racing with GardX+2.836s
6. Mat JACKSON Motorbase Performance +3.640s

Race3knockhill

Race 3: Mat Jackson beste in titanenstrijd
Motorbase Coureur Mat Jackson overleefde een zware strijd om de winst in race 3 op Knaochill om zo zijn vijfde overwinning van het jaar te pakken. De Ford Focus dook als eerste de eerste bocht in na de start maar Jackson moest meteen verdedigen ten opzichte van Rob Collard en Colin Turkington.

Jackson was duidelijk niet de snelste maar profiteerde optimaal van het moment dat Turkington en Collard er samen af stuiterden. Lang kon hij niet genieten van de rust want binnen een ronde zaten Tordoff en Plato op de staart van de Ford-coureur.

Maar wat Tordoff ook probeerde, een weg voorbij Jackson vinden was er niet bij. De veteraan, en het was een dag voor veteranen, hield de deur stevig dicht en Tordoff leek niet uit op het uitdelen van een tik en nam genoegen met de tweede plek, vlak voor Jason Plato. Die tweede plek leverde hem weer de leiding in het kampioenschap op.

De vierde plaats was er voor Gordon Shedden die op zijn thuiscircuit zwaar tegenviel en veel punten in het kampioenschap verloor. In die titelstrijd zijn er nog altijd acht coureurs die realistisch gezien de titel kunnen pakken.

Uitslag race 3:
1. Mat JACKSON Motorbase Performance 25:19.259
2. Sam TORDOFF Team JCT600 Racing with GardX +0.236s
3. Jason PLATO Silverline Subaru BMR Racing +0.804s
4. Gordon SHEDDEN Halfords Yuasa Racing +1.297s
5. Matt NEAL Halfords Yuasa Racing  +2.256s
6. Rob AUSTIN Handy Motorsport +3.933s

Kampioenschapsstand:
1. Sam Tordoff Team JCT600 Racing with GardX 231 punten
2. Matt Neal Halfords Yuasa Racing 222
3. Rob Collard Team JCT600 Racing with GardX 199
4. Gordon Shedden Halfords Yuasa Racing 191
5. Mat Jackson Motorbase Performance 188
6. Colin Turkington Silverline Subaru BMR Racing 183

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet