NASCAR

NASCAR: Roadcourse specialist Justin Marks wint regenwedstrijd Mid Ohio

De stelling dat er in NASCAR niet geracet wordt als het regent werd gisteren andermaal te niet gedaan. Ook als het regent wordt er gewoon geracet, al is het op een roadcourse. De ovals, zijn zoals bekend, daarvoor te gevaarlijk. En wat een spektakel met Justin Marks(Ganassi Racing) als verrassende winnaar.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Justin Markx Xfinity
Justin Marks maakt indruk op de Mid Ohio Sports Car Course.


Roadcourse specialist Justin Marks wint regenwedstrijd Mid Ohio
Met een voorsprong van 3.7 secs. versloeg roadcourse specialist Sam Hornish Jr. in een spectaculaire regenwedstrijd op de Mid Ohio Sports Car Course.Justin Marks: "Moeilijkere omstandigheden kun je eigenlijk niet tegenkomen. Onder wisselende weersomstandigheden is het voor iedereen bijzonder hard en eigenlijk weet je niet precies wat je moet doen omdat de strategie zo'n rol speelt. Racen in de regen met stockcars is mijn specialiteit en die kans krijg je niet veel, maar als die zich voordoet moet je er gebruik van maken. Ik wist dat indien de wedstrijd onder regenachtige omstandigheden beëindigd zou worden dat ik een kans zou hebben."

Marks wijdde zijn overwinning aan de vorige week verongelukte Bryan Clauson. "Bryan was een echte Amerikaanse held en zijn korte stockcar carrière begon bij Chip Ganassi. Coureurs zoals Bryan vind je eigenlijk niet meer. Een mooi moment om even bij stil te staan."

Voor het team van Richard Childress Racing eindigde Sam Hornish Jr. als tweede. Sam Hornish Jr. : "Een mooie dag voor de Rheem Chevrolet. Petje af voor Justin Marks. Ik beschouw mijzelf als een behoorlijk goede regenrijder maar hier was ik niet tegen opgewassen. Om hem te passeren had ik behoorlijk veel risico moeten nemen. Maar ik ben trots op het team dat mij vandaag een fantastische auto bezorgde. Op het droge hadden we zeker kunnen winnen maar Justin was in de regen gewoon monsterlijk goed."

Start
Polesitter Hornish Jr. neemt de kop bij de start in Mid Ohio.

Polesitter Hornish Jr. ging al na drie ronden naar binnen toen Pluvius haar hemelpoorten opende. De Australiër Owen Kelly, die speciaal door JGR Racing naar Mid Ohio was ingevlogen, nam kortstondig de leiding over maar spinde al snel, waardoor Hornish Jr. opnieuw aan de leiding kwam en in de twaalfde ronde voor het eerst met Marks kennismaakte.

De uit Californië afkomstige Marks wist ook na de pitstopcyclus halverwege de leiding te behouden. Een neutralisatie voor "debris" zou de toon voor het wedstrijdeinde zetten. Onder neutralisatie gingen de hemelpoorten opnieuw open. Met nog veertien ronden te gaan bevond Darrell Wallace Jr. zich op kop, maar spinde twee ronden later van de baan. Ty Dillon met een stalkende Marks achter zich nam kortstondig de leiding over. Maar ook Dillon ging er vanaf en daarmee was de wedstrijd eigenlijk wel beslist.

Alon Day
Het debuut van Alon Day met een vijf jaar oude Dodge was indrukwekkend!!!

Alon Day maakt indruk
NASCAR Whelen-coureur Alon Day maakte op Mid Ohio zijn NASCAR Xfinity debuut en deed het met een vijf jaar oude Dodge uitstekend. De Israëliër streed in het begin zelfs aan kop mee. Hij eindigde als dertiende. Nelson Piquet Jr. werd al vroeg het slachtoffer van een aanrijding. Sponsorperikelen zorgden ervoor dat Nelson Jr. destijds zijn heil in andere kampioenschappen zoals Blancpain en de Formule E moest zoeken. De Braziliaan maakte overigens van zijn hard geen moordkuil door te stellen dat hij dolgraag in NASCAR zou willen terugkeren mocht de gelegenheid zich voordoen.

Owen Kelly
Owen Kelly bakte er voor JGR Racing eigenlijk maar weinig van.

Uitslag
1. Justin Marks Chevrolet 75 ronden
2. Sam Hornish Jr. Chevrolet 75 ronden
3. Ryan Blaney Ford 75 ronden
4. Ty Dillon Chevrolet 75 ronden
5. Justin Allgaier Chevrolet 75 ronden
6. Erik Jones Toyota 75 ronden
7. Andy Lally Chevrolet 75 ronden
8. Brendan Gaughan 75 ronden
9. Elliott Sadler Chevrolet 75 ronden
10. Brennan Poole Chevrolet 75 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet