NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin wint klassieker Watkins Glen. Keselowski berooft Truex Jr. van zegekans

De Cheez 355 op Watkins Glen kende een uitverkocht huis. En ook aan spektakel ontbrak het niet op "The Glen" zoals de Amerikanen dit circuit zo mooi noemen. De spanning bleef tot aan de laatste ronde. Hamlin toonde zich een allrounder die op alle type circuits kan winnen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Hamlin WG
Allrounder Denny Hamlin wint op Watkins Glen.


Denny Hamlin wint klassieker Watkins Glen. Keselowski berooft Truex Jr. van zegekans
Tot aan de laatste ronde was de wedstrijd op Watkins Glen volledig open. Na een herstart tien ronden voor het einde nam Hamlin direct de leiding nadat hij Brad Keselowski en Kyle Busch in de 80e ronde wist te verschalken. Martin Truex Jr. zette Hamlin behoorlijk onder druk maar kreeg bij het naderen van Turn 7 geen kans om in de aanval te gaan. Na een tik van "Bad Brad" spinde Truex Jr. en viel naar de zevende plek terug. Truex Jr. toonde in de uitloopronde zijn ongenoegen door even aan ''trading paint" te doen, ofwel even tegen Keselowski aan te rijden. De gemoederen bleven na afloop bedaard want Keselowski bood direct zijn excuses aan door de verantwoording voor het incident te nemen.

Joey Logano profiteerde evenals A.J. Allmendinger die in de laatste ronde een aanvaring had met Kyle Larson. Tony Stewart verloor aanvankelijk toen posities maar wist zich goed te herstellen en eindigde als vijfde, gevolgd door Kyle Busch en de gespinde Martin Truex Jr.

2016 Foto Pacecar
Carl Edwards en Kyle Larson gefotografeerd.

Hamlin wint met rugklachten
Hoewel Hamlin de wedstrijd in zijn voordeel wist te beslissen was het niet echt gemakkelijk voor de JGR-rijder. Zeker omdat hij last van de zenuwverbindingen in zijn rug. Denny Hamlin: "Klachten die elke drie of vier maanden terugkomen. Toen ik opstond kon ik nauwelijks bewegen. Ik twijfelde er zelfs aan of ik wel in de auto zou zitten. Eigenlijk had ik beide roadcourses moeten winnen. Dit is iets wat we aan het begin van het jaar niet hadden kunnen voorspellen. Uitverkocht huis. Perfect. Voor ons is het een goede prestatie dat ik bewezen heb dat ik op alle type circuits kan winnen."

Voor het tweede achtervolgende jaar zegevierde de winnaar van de Daytona 500 op Watkins Glen. Voor Hamlin betekende het zijn 28e Sprint Cup-overwinning en de 28e in zijn carrière. Terwijl Hamlin in een zegeroes verkeerde waren er bij de deelnemers achter hem nogal wat gemengde gevoelens in het uitverkochte Watkins Glen huis.

Brad Keselowski: "Ik reed boven op de bumper van de No 78 maar eigenlijk kon ik er ook weinig aandoen. Hij probeerde om aan Hamlin voorbij te komen maar die blokte hem af. Ik ging buitenom en was al te ver in de bocht en spinde hem in de rondte. Pech want dit was eigenlijk wel het laatste wat ik wilde zien. Bij deze baan weet je niet altijd wat je bij het ingaan van een bocht kunt verwachten. Ben wel trots op het team maar het was weer een knotsgekke dag op Watkins Glen."Wat dat betreft had Brad een punt want er in de laatste 38 ronden maar liefst acht neutralisaties van 20 ronden lang voor vier multiple crashes.

2016 True Jrg
Martin Truex Jr. kreeg het zwaar te verduren.

Bij de laatste herstart in de 87e ronde bleef Truex Jr. Hamlin volgen maar de chaos die volgde na het contact met Keselowski betekende dat Joey Logano op 2.065 secs. achterstand als tweede kon eindigen. Die voorsprong reflecteerde zich niet echt in de uitslag want Truex Jr. won zeker niet op comfortabele wijze.

2016 Gordon WG
De auto van Dale Jr. maar die zit voorlopig nog even niet achter het stuur. Jeff Gordon wel.

Joey Logano: "Typisch Watkins Glen, prachtig, gemeen, een knotsgekke wedstrijd, contact. Krankzinnig gewoon. Vanuit mijn zitje heb ik genoten en ik ben er zeker van dat de fans dit in het uitverkochte huis ook gedaan hebben. Bij een rode vlag situatie hoorde ik het enthousiasme van de fans. Toen had ik zoiets nou, nu is het wel erg "cool" om hier achter het stuur te zitten."

Danica Patrick reed overigens in de beginfase elf ronden aan de leiding. Jeff Gordon wist zich als vervanger van Dale Jr. na een crash goed te herstellen en eindigde als veertiende. Overigens rijdt Gordon zeker nog de volgende drie races voor het team van Hendrick Motorsports.

2016 Hamlin actie WG
Denny Hamlin voor het team van JGR Racing op weg naar de zege.

Uitslag
1. Denny Hamlin Toyota 90 ronden
2. Joey Logano Ford 90 ronden
3. Brad Keselowski Ford 90 ronden
4. A.J. Allmendinger Chevrolet 90 ronden
5. Tony Stewart Chevrolet 90 ronden
6. Kyle Busch Toyota 90 ronden
7. Martin Truex Jr. Toyota 90 ronden
8. Jamie McMurray Chevrolet 90 ronden
9. Trevor Bayne Ford 90 ronden
10. Matt Kenseth Toyota 90 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet