Formula 4

Formule 4: Mawson vergroot voorsprong. Zeges voor Schumacher en Preining

VAR-coureur Joey Mawson behoudt met een tweede plek en een zege in R2 de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. In de derde wedstrijd vergaloppeerde de Australiër zich in een duel met Richard Verschoor die dit weekend voor Motorpark aantrad.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Schumacher Mawson
Absoluut hoogtepunt van het weekend het duel tussen Joey Mawson en Mick Schumacher in R2 op de Nürburgring. Dit belooft wat voor Zandvoort.


Mawson vergroot voorsprong. Zeges voor Schumacher en Preining.
In de eerste Formule 4 wedstrijd van het weekend leverden Mick Schumacher en de Australiër Joey Mawson werkelijk een fantastisch duel. Gedurende het eerste wedstrijdgedeelte probeer de Australiër werkelijk van alles om aan Schumacher voorbij te komen maar slaagde daar niet in. Uiteindelijk won Premapower-coureur Mick Schumacher met een voorsprong van 2.6 seconden en eindigde Mike David Ortmann als derde.

Mick Schumacher: " In het begin bedroeg het verschil weinig. Ik had het moeilijk om van Joey weg te rijden. Hij was bijzonder snel. Maar ineens klikte het en kon ik afstand nemen en begon te pushen."

Joey Mawson: " Ik kwam gewoon te kort om Mick in te halen. Jammer maar we zijn toch wel tevreden met dit resultaat. Ons streven is om R2 te winnen en om het in R3 wat rustiger aan te doen."

Verschoor
Mooie resultaten voor Richard Verschoor op de Nürburgring.

Mike David Ortmann: " Ik ben wel tevreden. Joey ging direct bij de start buitenom aan mij voorbij en vrijwel de gehele wedstrijd heb ik op een derde plek gelegen. Toch wist ik weer op hem in te lopen maar Joey weet precies wanneer hij snel moet rijden." Met een zevende plek was Richard Verschoor in R1(uitkomend voor Motopark Oschersleben) de beste Nederlander. Leonard Hoogenboom(VAR) was met een zestiende plek de tweede beste Nederlander.

Mawson R2 zege
Zevende seizoenszege voor VAR-coureur Mawson.

Zevende seizoenszege voor Mawson in R2
In R2 behaalde de door de Australische Federatie(CAMS) gesteunde Mawson zijn zevende seizoenszege. Vanaf een derde startplek vond Mick Schumacher snel de aansluiting bij Mawson, maar een touché van Schumacher met Mawson werd niet door de sportcommissarissen gewaardeerd en de Premapowerteam-rijder kreeg een terechte "drive-through" opgelegd waardoor hij naar de 28e plek terugviel. Een indrukwekkende inhaaljacht volgde, maar Schumacher strandde op Sophia Flörsch die werkelijk geen duimbreed toegaf en meer dan een vijftiende plek zat er voor hem niet in.

Mick Schumacher 2
MicK Schumacher looptin op Mawson qua punten.

Joey Mawson: "Jammer dat het duel op deze manier beslist werd en Mick Schumacher een "drive-through" kreeg. Hij heeft één foutje gemaakt en dit heeft hem veel gekost. Maar dit hoort nu eenmaal bij het racen. Anderzijds had ik geluk dat ik bij die actie niet ben uitgevallen. Ik had nooit gedacht dat het gat zo groot zou zijn. Zo moeten wij door blijven gaan. Punten pakken en podiums."

Keiharde gevechten
Keiharde gevechten in de Formule 4. Geheel links Leonard Hoogenboom van VAR Racing.

Pech voor Mawson in R3
Helaas zat dit motto er voor Mawson in R3 jammer genoeg niet in. Gedurende een keihard duel met Richard Verschoor maakte Mawson één van zijn zeldzame foutjes. Een niet toegestane "move" aan de ingang van de pitlane werd met een "drive-through" bestraft die Mawson vanwege de weinige tijd die er nog restte niet meer kon inlossen. De Australiër kreeg daarvoor een tijdstraf opgelegd en ging met P28 met lege handen naar huis. De wedstrijd leverde een tweede seizoensoverwinning op voor de Oostenrijker Thomas Preining(Lechner Racing)
Preining: "Ik had werkelijk een droomstart. Super gelukkig dat het gelukt is." Twee weken geleden behaalde Preining zijn eerste overwinning op de Red Bull Ring Gezien de slechte start van het weekend moeten wij toch wel blij zijn. In het begin ontbrak het gewoon aan snelheid. Voor Zandvoort hebben wij ons goed voorbereid want wij hebben inmiddels daar al getest."

Kami Laliberté
Kami Laliberté beloonde zijn team met een tiende plek na veel schade gereden te hebben.

De twee Premapowerteam bolides van Mick Schumacher en diens teamgenoot Juri Vips eindigden resp. als tweede en derde. Juri Vips: " Een goede wedstrijd. Vanaf een zesde plek ben ik tweede geworden. Een goede prestatie. Met dit resultaat mogen wij dit weekend tevreden zijn." Met een vijfde plek was Richard Verschoor de beste Nederlander. De Canadese VAR-rijder Kami Laliberté eindigde als tiende. Na een flinke klapper in R2 slaagde het team van VAR er toch in om diens auto weer tijdig op de grid te krijgen. Met een elfde plek was teamcollega Leonard Hoogenboom de tweede beste Nederlander.

Mick Schumacher 1
In de voetsporen  van zijn vader? De tijd zal het leren......
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet