Sportscars

Sportscars: Dubbelzege voor Action Express Racing; Bleekemolen eerste in GTD

28903313

Dane Cameron en Eric Curran hebben hun tweede opeenvolgende zege in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship behaald. Op Road America versloeg het Action Express Racing duo teamgenoten Joao Barbosa en Christian Fittipaldi. De broers Jordan en Ricky Taylor eindigden de wedstrijd als derde algemeen. Jeroen Bleekemolen en Ben Keating wonnen voor de tweede keer dit seizoen hun race in de GTD-klasse, Renger van der Zande viel kort voor het einde van de race uit.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: IMSA

Pole-sitter Jonathan Bomarito wist de leiding na de start nog te behouden, maar uiteindelijk moesten Bomarito en teamgenoot Tristan Nunez hun meerdere erkennen in de Corvette DPs. Na 22 ronden wist Joao Barbosa met de Action Express Racing Corvette met startnummer 5 naar de leiding te gaan. Nunez wist tijdens de volgende ronde pit stops de leiding weer over te nemen, tot ook hij naar binnen moest. Jordan Taylor kon daardoor kort van de eerste plaats genieten, maar met nog een uur te gaan was het Dane Cameron die voor het eerst de leiding overnam. Cameron moest de leiding nog een keer afstaan, maar met nog 35 minuten te gaan nam hij definitief de eerste plaats over.

Na 73 ronden kwam Cameron als eerste langs de zwart-wit geblokte vlag, op 1,460 seconden gevolgd door Barbosa in de tweede Action Express Racing Corvette DP. Jordan Taylor bezorgde Chevrolet een complete top drie door met de Wayne Taylor Racing Corvette DP als derde te finishen. De Michael Shank Racing Ligier JS P2 - HPD was de beste niet-Daytona Prototype op de vierde plaats.

28902728 Geen Van der Zande, wel Kimber-Smith en Alon als winnaars in Wisconsin

In de Prototype Challenge klasse deed PR1/Mathiasen Motorsport zeer goede zaken. Tom Kimber-Smith bezorgde het team de tweede overwinning van het seizoen. Kimber-Smith vocht in de openingsfase van de race met de Performance Tech Motorsports Oreca FLM09 van James French, maar besliste de wedstrijd uiteindelijk in zijn voordeel. Achter hem streden Renger van der Zande en Stephen Simpson om een plaats op het podium, tot het tweetal met nog minder dan een kwartier te gaan van de baan ging. Het betekende einde wedstrijd voor Van der Zande en een Full Course Yellow die de onderlinge verschillen reduceerde tot bijna nul.

28902373
Overwinning 101 voor Corvette, na een chaotische slotfase bij de GTs

De Full Course Yellow zorgde voor een spectaculaire finale bij de GTLM auto's. Richard Westbrook lag met zijn Ford GT bij de herstart aan de leiding, voor de Risi Competizione Ferrari van Toni Vilander. Kort na de herstart probeerde Porsche-coureur Nick Tandy de leiding te pakken, maar de Brit ging rond en raakte de muur. Vilander leek vervolgens Westbrook aan te kunnen vallen, tot de Ferrari werd geraakt door de Mazda van Nunez en ook spinde. Hierdoor kon Tommy Milner vrij gemakkelijk het gat naar Westbrook dichtrijden en in de laatste ronde wist de Amerikaan zijn Corvette C7.R naast de Ford GT te zetten en de leiding over te nemen. Op start-finish was het onderlinge verschil uiteindelijk slechts 0,730 seconden in het voordeel van Milner, die daarmee Corvette de 101e overwinning bezorgde. BMW coureurs John Edwards en Lucas Luhr eindigden de race als derde.

28904868
Overwinning nummer twee van het seizoen voor Bleekemolen en Keating

Jeroen Bleekemolen en Ben Keating domineerden de GTD klasse op Road America. De Dodge Viper GT3-R van het tweetal was zeer sterk en Bleekemolen wist Jörg Bergmeister, ondanks een sterke laatste stint van de Duitser, achter zich te houden en daarmee de tweede overwinning van het seizoen voor Riley Motorsport binnen te slepen. De Park Place Motorsports Porsche 911 GT3 R van Bergmeister eindigde op 1,762 seconden als tweede. Scuderia Corsa eindigde als derde en loopt daarmee uit in de strijd om de titel in de GTD-klasse.

Uitslag IMSA WeatherTech SportsCar Championship: Road America
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet