WTCC

WTCC: Chilton wint sprintrace in Argentinië, López pakt zege in hoofdrace en Coronel tweede

chilton

De sprintrace op de Autódromo Termas de Río Hondo in Argentinië is verrassend gewonnen door Tom Chilton, die daarmee zijn eerste WTCC-zege pakte. José-Maria López baarde opzien door vanaf de laatste startpositie –vanwege een motorwissel- op te stomen naar P5. Tom Coronel werd zevende in de sprintrace en dat was al niet verkeerd, maar hij wist dat hij de hoofdrace vanaf P3 mocht starten en dat was een prachtig vooruitzicht. In de hoofdrace wist López zijn favorietenrol waar te maken met de zege. Coronel reed een fantastische race en kwam als tweede over de finish, na rondenlang door Rob Huff op zijn hielen te zijn gezeten.

coronel arg

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: FIA WTCC

Sprintrace
José-Maria López reed gisteren weliswaar de snelste tijd en zou daarmee in de sprintrace als tiende mogen starten, maar de Argentijn vertrouwde zijn motor niet helemaal en besloot tot een motorwissel. Daardoor moest hij weliswaar als 18e en laatste starten, maar hij vertrouwde op een sterke race op zijn thuiscircuit.

Op pole stond de jonge John Filippi, met naast hem Tom Chilton. Bij de start was Chilton beter weg en hij nam direct de kop over. Tom Coronel begon als achtste, maar hij verloor al snel een positie. López was inderdaad oppermachtig en gleed door het veld naar voren, na vijf ronden lag hij al tiende en dus had hij nog voldoende tijd om verder naar voren te komen.

Filippi kon in de beginfase de aandringende Rob Huff achter zich houden, maar in de zevende ronde liet hij even de deur open en dat kostte hem een positie. Even later profiteerden ook Muller en Monteiro van het foutje van Filippi en zo zakte de jonge Fransman vlot terug.

Ook Coronel wist langs de Filippi te komen, al kostte hem dat in eerste instantie twee plekken. Hij wilde langs de Fransman sturen, maar die blokte hem en Coronel kwam vast te zitten, terwijl Lopez en Michelisz hun auto's langs het strijdende duo stuurden.

Chilton maakte geen fouten, won de race overtuigend voor Huff en Muller. Coronel werd 7e, Catsburg had de hele race moeite met het extra gewicht in zijn Lada en moest zich tevreden stellen met een 13de plek.

lopez chilton

Hoofdrace
De van pole gestarte López kwam niet echt goed weg en zag Michelisz de kop nemen. Coronel werd voorbij gestreefd door Muller en reed op P4. De Hongaar lag uiteraard direct onder druk van de klassementsleider en de daarachter ook aandringende Yvan Muller, maar hield ronden lang knap stand. López zette zijn bolide een paar keer naast de Honda van Michelisz, maar die pareerde elke aanval knap. Pas toen Muller zich er mee ging bemoeien veranderde dat.

López viel aan, Michelisz stuurde naar buiten en Muller dook naar binnen. Er was even contact, maar de strijd was beslecht en López herpakte de leiding. Even later raakten Muller en Michelisz elkaar nogmaals, waardoor de laatste een flink stuk door de grindbak moest en terugviel naar P9.

Dan komt het bericht dat de wedstrijdleiding de start van Huff en Coronel onderzoekt, waar een jumpstart vermoed wordt. Tijdens de race komt daar echter geen nieuws over, dus beide kunnen hun posities vooralsnog behouden.

Coronel kreeg door de uitstapjes van Muller en Michelisz de tweede plek in zijn schoot geworpen. Hij kon het gat naar López niet dichten, maar wist constant een klein gaatje op de aandringende Huff te houden en dat hield hij vol tot de finish.

Catsburg starte vanaf P14 en klom op naar P11, helaas raakt hij daardoor zijn mooie derde positie in het klassement kwijt.

Op 3 en 4 september is het circuit van Motegi in Japan het volgende strijdtoneel van de FIA WTCC.

Uitslag sprintrace:
1. Tom Chilton (Citroën C-Elysée WTCC), 13 ronden
2. Rob Huff (Honda Civic WTCC) +0.792
3. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC) +1.384
4. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) +2.471
5. José-Maria López (Citroën C-Elysée WTCC) +7.646
6. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) +9.897
7. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1) +11.528
8. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC) +13.150
9. James Thompson (Chevrolet RML Cruze TC1) +15.333
10. John Filippi (Chevrolet RML Cruze TC1) +17.352

13. Nicky Catsburg (LADA Vesta WTCC) +18.875

Uitslag hoofdrace:
1. José-María López, 14 ronden
2. Tom Coronel +2.032
3. Rob Huff +2.583
4. Tiago Monteiro +3.956
5. Yvan Muller +4.305
6. Esteban Guerrieri +8.740
7. Mehdi Bennani +9.126
8. Norbert Michelisz +11.649
9. Tom Chilton +12.659
10. John Filippi +14.693

11. Nicky Catsburg +18.523
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet