WTCC

FIA WTCC: Guerrieri snelste op de baan maar López gaat er met de pole vandoor. Coronel prima derde

guerriri

Mooie kwalificatie op Autódromo Termas de Río Hondo. Een steeds chagrijniger wordende José María López die zijn jonge landgenoot Esteban Guerrieri ziet schitteren. Een fantastische Tom Coronel die na een vakantie met de familie en een toeristische week in Buenos Aires een geweldige derde kwalificatieplek voor zich opeist. De teleurstelling voor LADA Sport Rosneft waar geen van de drie wagens zich weten te kwalificeren voor Q2. De miscommunicatie bij Campos Racing, waardoor Guerrieri zijn pole verliest. Er zat van alles in, in deze kwalificatie.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: WTCC

Vakantie
Tom Coronel was al een week in Argentinië. "Ik had vorige week eerst de Super TC2000 race in Buenos Aires. Samen met mijn Argentijnse teamgenoot Luciano Farroni hadden we ons in de race opgewerkt naar een vijfde plaats. Het beste resultaat ooit van het team Escuderia FE, waar ik veel plezier mee beleefd heb. Gracias amigos! Ik bleef in Buenos Aires als een toerist en heb genoten van de stad, heb een hotelkamer laten overlopen en heb zelfs nog enige Tango lessen gevolgd."

Vrije trainingen
De verrassing van de beide vrije trainingen was lokale held Esteban Guerrieri, die het snelste was van iedereen. Landgenoot José María López verklaarde achteraf dat het gebrek aan extra gewicht in Guerrieri's Campos Racing Chevrolet de sleutel was voor zijn snelle tijden. "Hij had de beste auto in het veld met 80 kilo minder prestatiegewicht, waardoor ik dit wel had verwacht. Maar Esteban is één van de beste vijf coureurs in Argentinië en hij kent het circuit zeer goed."

Kwalificatie 1:
Je zal als tweevoudig kampioen en ster van de WTCC naar je thuiscircuit moeten komen en worden verslagen door een jongere landgenoot. Dat overkwam Lopéz na de vrije trainingen, maar ook na de eerste kwalificatie. De talentvolle oud Formule 3-coureur Guerrieri, die dit jaar was overgestapt naar het Argentijnse Super TC2000 kampioenschap, liet meteen zijn visitekaartje achter tijdens de eerste kwalificatie en ging als snelste door naar Q2. Ook een ontspannen Tom Coronel maakte indruk met een vijfde tijd. Drama bij Lada, waarbij de drie wagens op P13, 14 en 15 blijven steken. Geen succes dus voor de hoog in de titelstrijd geklasseerde Nick Catsburg met een teleurstellende 14de positie.

Kwalificatie 2
Esteban Guerrieri geloofde het wel met nog een paar minuten op de klokken en parkeerde zijn wagen in de pits. Wederom pakte het Argentijnse wonderkind de snelste tijd, die pas in de slotfase door een uiterst gedreven López werd verbeterd. Yvan Muller, Tom Coronel en Norbert Michelisz gingen ook door naar de derde kwalificatie. Huff, Bennani, Monteiro, Chilton en Filippi vielen buiten de shoot-out van de eerste vijf.

filippi

Voor de pas 19-jarige John Filippi betekende de tiende positie dat hij de openingsrace morgen vanaf poleposition mag starten.

Kwalificatie 3
Tom Coronel verraste in Argentinië, maar komt toch iets op de eerde gestarte Norbert Michelisz te kort. Yvan Muller reed zich ook stuk op de tijd van Michelisz en eindigde achter Tom Coronel. Guerrieri ging als voorlaatste zijn tijd zetten en pakte overtuigend de snelste tijd waar ook López zich op verkeek. Allemaal vergeefse moeite voor de debutant Guerrieri. Zijn snelste tijd werd hem na afloop afgenomen. Door foutjes van zijn Campos Racing team, die het niet gewend is om in een shoot-out terecht te komen, zakte de Argentijn terug naar een vijfde plaats, waardoor José María López alsnog de pole pakt voor de hoofdrace.

Esteban Guerrieri: "We hebben het door kleine details verloren. Ik kwam te laat uit de pits, omdat ik problemen had met de versnellingsbak. Daarna was er een totale miscommunicatie met het team. Ik had geen radioverbinding, reed uit de pits, miste het groene licht en reed door rood de baan op. Toch ben ik trots op het team en blij met mijn prestatie. De laatste ronde op het circuit was tevens mijn snelste ronde. Ik heb vertrouwen in de races van morgen en ga mijn uiterste best doen om hoog te eindigen."

lopez-200152-800x533

Uitslag kwalificatie hoofdrace:
1. José-Maria López (Citroën C-Elysée WTCC) 1:43.044 (10de openingsrace)
2. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) +0.201(9de openingsrace)
3. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1) +0.240 (8ste openingsrace)
4. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)+0.430 (7de openingsrace)
5. Esteban Guerrieri ((Chevrolet RML Cruze TC1) 1:42.857 (6de openingsrace)

6. Rob Huff (Honda Civic WTCC)1:43.470 (5de openingrace)
7. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC) (4 de openingsrace)
8. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) (3de openingsrace)
9. Tom Chilton (Citroën C-Elysée WTCC) (2de openingsrace)
10. John Filippi (Chevrolet RML Cruze TC1) (Poleposition openingsrace)

14. Nicky Catsburg (LADA Vesta WTCC) 14de openingsrace)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet