GT

GT: Porsche-dubbelzege ADAC GT Masters Nürburgring. Xavier Maassen beste Nederlander

Het interne Porsche-merkenduel tijdens de ADAC GT Masters op de Nürburgring leverde een dubbeloverwinning op. Team 75 coureurs David Jahn/Kevin Estre namen na de reguliere pitstops de leiding over van de Herberth Porsche van de combinatie Renauer/Ragginger. De Zakspeed Mercedes GT3 van de youngsters Nicolai Sylvest(DK)/Nick Rogivue eindigde verrassend als derde in een wedstrijd die door maar liefst vier safetycarfases gekenmerkt werd.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2016 Start
Start van een Porsche middag op de Nürburgring

Porsche dubbelzege ADAC GT Masters Nürburgring. Xavier Maassen beste Nederlander
De pole ging verrassend naar de Herberth Porsche van Robert Renauer. Na de vrijdagtrainingen had men eigenlijk niet meer op een pole gerekend. Met een tijd van 1.27.181 werd het kwalifcatierecord dat op naam stond van Klaus Bachler(1.28.082) verpulverd. Team 75 Bernhard-coureur David Jahn was slechts 2/10e langzamer. De Zakspeed Mercedes GT3 van de combinatie Sylvest/Rogivue kwalificeerde zich verrassend als derde voor de Lamborghini Huracan GT3 van Siedler/Van Lagen. De combinatie Maassen/Pommer kwalificeerde zich als zevende. Tevens de best gekwalificeerde Audi R8 LMS. De Monaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van Hoevenaars/Vervisch kwalificeerde zich als dertiende, de MRS GT3 Nissan van Gassner/Frankenhout als 18e en de HB Racing WDS Lamborghini van Snoeks/Erhart als 22e. De tweede MRS Nissan waarmee Bas Schothorst in Oostenrijk schade opliep, kon niet tijdig gerepareerd worden. Op Zandvoort hoopt men bij MRS weer over twee auto's te kunnen beschikken.

2016 Herberth Porsche
De Top 3 wisselde alleen tussen de leidende Porsches.


Porsches oppermachtig
Vrijwel de gehele wedstrijd werd door de beide Herbert/Team 75 Bernhard Porsches beheerst. Vanaf Pole nam Robert Renauer direct de leiding maar de Team 75 Bernhard Porsche kwam één ronde later naar binnen en had een iets snellere stop. Met een spectaculaire manoeuvre kwam Estre als eerste voor Ragginger terug op de baan en versloeg zijn merkgenoot met een voorsprong v an 1.6 seconden. Een incident tussen Phoenix-coureur Markus Winkelhock en de Schütz Porsche van Marvin Dienst zorgde voor de vierde en laatste safetycar fase maar deze bracht geen verandering meer bij de koplopers. Een incident tussen de Bentley van Hamprecht en de Bonaldi Motorsport Lamborghini Huracan zorgde voor een eerste lange safetycarfase. Zes ronden daarna was het weer prijs voor een incident tussen de Audi's van Florian Stoll en Philipp Geipel.

2016 VlA
Goede kwalificatie voor Van Lagen/Siedler, maar slechts een zevende plek


Na de reguliere stops wisselde er in de Top 3 weinig. De HB Racing WDS Bau van de combinatie Siedler/Van Lagen bevond zich in de eerste wedstrijdhelft in vierde posities maar viel na de reguliere stops uiteindelijk terug naar de zevende plek en moest zelfs nog positie prijsgeven aan de Aust Audi R8 LMS van de combinatie Markus Pommer/Xavier Maassen. Met een zesde plek waren Pommer/Maassen de beste Audi-rijders.

IMG 7277
Duidelijk verbetering bij het team van Aust Motorsport en een zesde plek voor Xavier Maassen.

Xavier Maassen: " Het was een heel cleane wedstrijd. Geen fouten en constant. De snelheid van de Porsches was eigenlijk wel enorm. Maar wij zaten goed in de mix bij de Corvette en de Bentley." Montaplast by Land Motorsport Team werd in de wedstrijd tweemaal door lekke banden getroffen. Peter Hoevenaars moest al in de beginfase naar binnen en later moest ook de tweede Audi van Conor de Philippi/Christopher Mies met eenzelfde probleem de pits opzoeken.

2016 Bentley Pech
Succes en pech voor Bentley............

Na de twee podiumplekken in Oostenrijk opnieuw een fraai podium resultaat voor Bentley Team ABT. De combinatie Jordan Lee Pepper/Daniel Abt eindigde als vierde. Met een vijfde plek pakte de combinatie Jules Gounon/Daniel Keilwitz met de Callaway Corvette waardevolle punten voor de tussenstand in het kampioenschap.

Rogivue
Goed resultaat voor de tweede Zakspeed Mercedes AMG GT3 dit seizoen. Voor het eerste maal podium.


De MRS Nissan GT-R NISMO van de combinatie Gassner/Frankenhout was op weg naar een Top 10 resultaat toen Marc Gassner kort voor het einde met pech aan de kant moest. Het Winkelhock/Dienst incident zorgde in de pitlane ook nog voor de nodige emotie toen Winkelhock bij het uitstappen uit de Audi door één van de Schütz teamleden te lijf gegaan werd.


2016 Leunen
Racen is contactsport. De Zakspeed Mercedes en Bentley leunen aardig tegen elkaar.


David Jahn: "Wij zijn één ronde langer op de baan gebleven dan de leiders in de wedstrijd. Dit was de sleutel naar het succes.Ik heb veel gas gegeven en een tijdje op kwalificatieniveau gereden. Dit plan heeft goed uitgepakt. Kevin kwam precies naast onze merkgenoten terug op de baan en kon hem voorbijsteken. Na een moeilijke seizoenstart loopt het nu ontzettend goed. Dat hebben wij aan onze medewerkers te danken. Ik hoop dat we deze lijn kunnen voortzetten."

2016 WInkelhock incident
Pitlane incident, maar eigenlijk niet zichtbaar. Markus Winkelhock wordt na het maken van deze foto te lijf gegaan.

Kevin Estre: "Ons weekend begon met enkele problemen al slecht. Jahn had een goede kwalificatie. Met de overwinning zijn wij erg tevreden. In het eerste wedstrijdgedeelte hadden wij misschien nog iets sneller kunnen zijn. Voor ons viel de beslissing doordat wij nog een ronde langer door bleven gaan. Dank aan het team voor een snelle pitstop. Tijdens miujn stint heb ik mij er alleen op geconcentreerd om de leiding te behouden. En dat is tot aan de finish gelukt."

Winnaars
Zege voor Kevin Estre en David Jahn.


Uitslag
1. D.Jahn(D)/K.Estre Porsche 911 GT3 R 38 ronden 1.02.06.460 (gem 132.9. kph)
2. R.Renauer(D)/M.Ragginger(A) Porsche 911 GT3 R + 1.639 secs.
3. N. Sylvest(DK)/N. Rogivue(CH) Mercedes AMG GT3 + 3.203 secs.
4. J. Lee Pepper(SA)/D.Abt(D) Bentley Continental GT3 + 7.952 secs.
5. J. Gounon(F)/D.Keilwitz Corvette C7 GT3 + 8.987 secs.
6. M. Pommer(D)X. Maassen(NL) Audi R8 LMS + 9.429 secs.
7. N. Siedler(A)/J.van Lagen(NL) Lamborghini Huracan GT3 + 9.720 secs
8. R.Ineichen(CH)/C. Engelhart(D) Lamborghini Huracan GT3 + 9.919 secs.
9. D. Busch(D)/C. Haase(D) Audi R8 LMS + 10.286 secs.
10.P. Assenheimer(D)D. Schwager Corvette C7 GT3 + 10.286 secs.
Snelste ronde Christopher Haase(D) Audi R8 LMS 1.28.990 in ronde 17.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet