Formula 4

MSA F4: Florescu aan kop, Fielding wint

F4 hoofdfoto

Petru Florescu is weer terug aan kop van het Brits Formule 4 kampioenschap. Op het circuit van Snetterton wist hij te profiteren van een moeizaam optreden van Max Fewtrell en pakte hij dankzij zijn vijfde zege van het seizoen de leiding in het kampioenschap terug. Sennan Fielding was met twee zeges de grootste winnaar in Norfolk.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's F4

Race 1


Race 1: nummer drie voor Fielding
De eerste wedstrijd van het weekend ging naar Sennan Fielding. De nummer zes van het kampioenschap had een goed resultaat nodig en na het behalen van de pole-position tijdens de kwalificatie leek een derde overwinning van het jaar heel goed mogelijk.

Een goede start is cruciaal in het Brits Formule 4 kampioenschap en Fielding voldeed aan die eis. Dat geldt niet voor Jamie Caroline. De jonge Engelsman begon het seizoen bij Jamun Racing maar wisselde tijdens de zomerstop van team en komt nu uit voor Fortec Motorsport. He bracht Caroline weinig geluk want een optimistische inhaalactie bij de start zorgde ervoor dat hij in de muur belandde. Een lange safetycar periode was nodig om de zwaar beschadigde auto weg te slepen.

Dit zorgde ervoor dat er slechts een handvol ronden te gaan was op het moment dat de safetycar naar binnen kwam. Een goede herstart was nodig aangezien Carlin jongelingen Devlin Defrancesco en James Pull aasden op een kans.

Die kwam er niet en na twintig minuten racen was een belangrijke zege binnen voor Fielding in een wedstrijd waarin de leider in het kampioenschap, Max Fewtrell, de finish niet haalde en Petru Florescu niet verder kwam dan de zevende plaats.

Uitslag Race 1
1. Sennan FIELDING JHR 21m 4.243s
2. Devlin DEFRANCESCO Carlin +0.532s
3. James PULL Carlin +1.707s
4. Zane GODDARD Double R +2.778s
5. Luis LEEDS Arden +3.116s
6. Nicolai KJAERGAARD Fortec +4.382s

Race2F4

Race 2: Florescu terug aan kop
De tweede race van het weekend werd een prooi voor de pupillen van Trevor Carlin waarbij Petru Florescu niet alleen zijn vijfde zege van het jaar pakte maar ook nog eens aan kop van het klassement kwam te staan.

Gestart als tweede was Florescu uitstekend weg en zat hij aan de buitenkant van de eerste bocht naast Rafael Martins. Martins leek ervanuit te gaan dat Florescu zou passen maar de jonge Roemeen was vastbesloten o de leiding te pakken en deed dat dus met een prachtige manoeuvre buitenom.

Achter Florescu vochten Martins en Luis Leeds om de tweede plaats. De Arden TRS teamgenoten spaarden elkaar totaal niet en dus keek niemand ervan op dat auto's in de problemen kwamen en Martins zelfs de finishvlag niet zag.

Dit zorgde ervoor dat Pull en Defrancesco opschoven naar de podiumplekken en dat Carlin echt wat te vieren had. Achter de top drie vochten de beste Rookie van het veld Nikolai Kjaergaard en Sennan fileding om de vijfde plek waarbij de jonge Deen aan het langste eind trok.

Voor Max Ferrell was er opnieuw weinig om echt vrolijk van te raken. Zo was hij de enige Carlin coureur zonder een top zes notering en verloor hij dankzij zijn negende positie ook nog eens de leiding in het kampioenschap kwijt.

Uitslag race 2
1. Petru FLORESCU Carlin 20m 29.799s
2. James PULL / Carlin +2.741s
3. Devlin DEFRANCESCO Carlin +4.484s
4. Nicolai KJAERGAARD Fortec +6.454s
5. Sennan FIELDING JHR +6.578s
6. Alex QUINN Fortec +6.647s

Race3F4

Race 3: Weer Fielding vanaf pole
Sennan Fielding heeft de neiging om wedstrijden te domineren als hij de eerste bocht als leider uit komt. Met pole-position in de derde race waren ook nu alle ogen op hem gericht en stelde dan ook niet teleur.

Een uitstekende start zorgde ervoor dat hij inderdaad als leider uit de eerste bocht kwam en even leek het erop dat hij weg zou kunnen lopen bij de rest van het veld. Die hoop werd niet bewaarheid want na de eerste paar ronden was het de Canadees Devlin Defrancesco die aanhaakte en gebruik wist te maken van de slipstream op de lange rechte stukken van Snetterton.

De Carlin-man probeerde het een aantal keer en wist een enkele maal zelf helemaal langszij te komen bij Fielding die echter geconcentreerd op zijn exits en rempunten mikte en zo Defrancesco geen kans gaf, tot aan de streep

Achter het vechtende duo duelleerden Fewtrell en Leeds om de laatste plek op het podium waarbij het opvallend was dat Leeds keer op keer de snelste ronde noteerde maar geen weg voorbij Fewtrell vond, die zo in ieder geval iets van zijn weekeinde redde.

Petru Florescu miste ditmaal het podium en werd vijfde, wel genoeg om zijn leiding in het kampioenschap te behouden.

In het kampioenschap is het inmiddels ontzettend close geworden met vijf tot wel zes kandidaten voor de titel en een kampioenschap wat nu koers zet richting het Schotse Knockhill.

Uitslag race 3
1. Sennan FIELDING JHR 15m 14.464s
2. Devlin DEFRANCESCO Carlin +0.400s
3. Max FEWTRELL Carlin +1.162s
4. Luis LEEDS Arden +1.662s
5. Petru FLORESCU Carlin +4.915s
6. Nicolai KJAERGAARD Fortec +11.530s

Kampioenschapsstand na 18 races:
1. Florescu 205 punten, 2. Fewtrell 201, 3. DeFrancesco 197, 4. Fielding 194, 5. Pull 186, 6. Leeds 174,

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet