BTCC

BTCC: Collard nieuwe leider na tumultueus weekend Snetterton

Hoofdfoto

BMW coureur Rob Collard is terug aan kop van het klassement na een tumultueus BTCC-weekend op Snetterton. Niemand had het echter over de drie verschillende winnaars maar vooral over de zware crashes op het razendsnelle circuit.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: BTCC

Race1


Race 1: Weer een overwinning voor Turkington
De eerste race van het weekend stond in het teken van het gevecht om de leiding tussen pole-pole-sitter Gordon Shedden en Colin Turkington. Het was voor het eerst sinds 2013 dat Shedden zijn Honda op de eerste startplek neerzette en ondanks een sterke start van de Subaru Levorg GT dook Shedden als eerste de eerste bocht in.

Ronde na ronde vochten de twee oud-kampioenen om de leiding waarbij er hier en daar een tikje uitgedeeld werd maar er over het algemeen netjes werd gereden. Turkington bleek echter veel sneller en dus was het een kwestie van tijd voordat de Honda aan de kant werd gezet.

Dat gebeurde in de twaalfde ronde van de race in Palmer's. Shedden liet de deur net op een kier staan, een uitnodiging die Turkington graag accepteerde. De Subaru wurmde zich erlangs en dat was dat. Shedden bleek niet meer in staat om aan te haken en finishte op bijna drie seconden van Colin Turkington.

Achter het vechtende duo was het Mat Jackson die een wereldstart maakte en van de vijfde plek op de grid naar de derde schoot. De Motorbase-man, ook al een kampioenschapskandidaat, probeerde bij Shedden en Turkington te blijven maar verloor al snel het contact en moest zelfs gaan verdedigen ten opzichte van Adam Morgan, Ashley Sutton en Jason Plato.

Dat gevecht werd in het voordeel van Jackson beslist met Morgan en Plato daar vlak achter, profiterend van een lekke band voor Sutton's MG.

Uitslag race 1
1. Colin TURKINGTON Silverline Subaru BMR Racing 23:46.178 (89.93 mph)
2. Gordon SHEDDEN Halfords Yuasa Racing +2.771s
3. Mat JACKSON Motorbase Performance +4.042s
4. Adam MORGAN WIX Racing +5.400s
5. Jason PLATO Silverline Subaru BMR Racing +6.880s
6. Tom INGRAM Speedworks Motorsport +8.994s

Race2

Race 2: Jackson profiteert van superstart
Dat Mat Jackson goed kon starten liet hij al in de eerste wedstrijd zien maar zijn start in de tweede was zo mogelijk nog beter. Komend vanaf de derde plaats op de grid wist Jackson zowel Shedden als Turkington te verschalken. Dit werd teniet gedaan door een zware crash achterin het veld waardoor een rode vlag -en dus een herstart- nodig was.

Het veld werd terug geplaatst op de originele startplekken maar Jackson bleek onaangedaan. Bij de herstart was Jackson in de Motorbase Ford Focus opnieuw als sterkste weg, ging de twee auto's voor hem voorbij en was er vandoor.

Op de zachtere compound Dunlops bleek Jackson ongrijpbaar voor Turkington die gehinderd werd door contact met Shedden. Shedden was echter de grootste verliezer in dat gevecht waarbij hij uiteindelijk terug zou vallen naar de tiende plaats.

Achter Jackson en Turkington was er een mega-gevecht gaande tussen Adam Morgan, Robbert Collard, Jason Plato en Matt Neal en het was die laatste die in de ingekorte race zou zegevieren.

Verlost van de ballast die hem dwarszat in het eerste bedrijf bleek Neal eindelijk in staat om te doen wat hij wilde met de Honda, hoewel Adam Morgan het hem niet makkelijk maakte. Opvallend was ook het optreden van Collard die zich vanaf de zestiende plek op de grid helemaal de top vijf in sleurde.

Uitslag race 2
1. Mat JACKSON Motorbase Performance 19m48.288s
2. Colin TURKINGTON Silverline Subaru BMR Racing +1.190s
3. Matt NEAL Halfords Yuasa Racing +1.950s
4. Robert COLLARD Team JCT600 Racing with GardX +2.140s
5. Adam MORGAN WIX Racing +7.255s
6. Jason PLATO Silverline Subaru BMR Racing +7.687s

Race 3: Shedden wint, Abbot rolt
De derde wedstrijd van het weekend werd gewonnen door Gordon Shedden die in de laatste ronde Rob Collard verschalkte voor een overwinning waar niemand rekening mee had gehouden. Komende vanaf de tiende plek was het een klein wonder dat Shedden de race won. Het was echter niet hetgeen waar iedereen het over had na de wedstrijd.

race3

Het gesprek ging namelijk over de crash van Hunter Abbott en de "lucky escape" van een cameraman bij de start. Alex Martin en Andrew Howard konden bij de start het niet eens worden over welk stukje asfalt van wie was en haakten in elkaar. Abbot kon in zijn Power Maxed Chevrolet de mêlee niet ontwijken en werd gelanceerd, ging een aantal keer over de kop en ramde een cameratoren die pardoes omviel. Gelukkig bleven Abbot en de cameraman ongedeerd, behoudens wat blauwe plekken.

Na de herstart ging het gevecht om de leiding tussen Collard en Plato die nog altijd op zoek is naar zijn eerste zege van het jaar. Maar terwijl zij vochten kwam Shedden rap dichterbij. Gestart als tiende haalde hij de ene na de andere concurrent in, ontdeed zich van Plato en zette zijn zinnen op Collard en de overwinning. In de laatste ronde was het raak voor Shedden terwijl Rob Austin in de Handy Motorsport Toyota Avensis een prachtige derde plek pakte door Plato te verschalken.

Uitslag race 3
1. Gordon SHEDDEN Halfords Yuasa Racing 19m56.310s
2. Robert COLLARD Team JCT600 Racing with GardX +0.525s
3. Rob AUSTIN Handy Motorsport +3.738s
4. Jason PLATO Silverline Subaru BMR Racing +4.306s
5. Andrew JORDAN Motorbase Performance +4.406s
6. Colin TURKINGTON Silverline Subaru BMR Racing +5.278s

Stand
1. Rob Collard Team JCT600 with GardX 188 punten
2. Sam Tordoff Team JCT600 with GardX 185
3. Matt Neal Halfords Yuasa Racing 182
4. Gordon Shedden Halfords Yuasa Racing 163
5. Colin Turkington Silverline Subaru BMR Racing 154
6. Mat Jackson Motorbase Performance 153

Aan kop van het klassement neemt Collard dus de leiding weer over van teamgenoot Sam Tordoff die een weekend meemaakte om gauw te vergeten. Maar weinig mensen spraken op Snetterton over de stand in het kampioenschap maar vooral over het spektakel en die ene zware crash van Hunter Abbot.

crash-abbott

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet