NASCAR

NASCAR: Mist bezorgt Sprint Cup Rookie Chris Buescher zege in uitgestelde wedstrijd Pocono

Vanwege regenachtige weersomstandigheden moest de Sprint Cup-wedstrijd in Pocono naar de maandag verschoven worden. Vanwege mist werd de wedstrijd na 138 van de 150 geplande ronden stilgelegd. Front Row Motorsports-coureur Chris Buescher moest vervolgens nog 90 minuten wachten alvorens hij tot winnaar werd uitgeroepen.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Chris Buescher 1
Verrassing in Pocono. Mist zorgt voor een rookie winnaar. De eerste van Xfinity 2015 kampioen Chris Buescher na 27 starts.

Mist bezorgt Sprint Cup Rookie Chris Buescher zege in uitgestelde wedstrijd Pocono
"Ik denk aan elk mogelijke regendans" liet Chris Buescher via de boordradio weten terwijl hij in zijn auto zenuwslopend op de uitslag zat te wachten. De wens was de vader van de gedachte want na de invallende mist in de 138e ronde besloot de NASCAR-organisatie niet meer tot een herstart over te gaan. Daarmee was Sprint Cup-rookie Buescher officieel winnaar. In de reguliere pitstopcyclus besloot Buescher wat langer door te rijden dan de snellere auto's. Een gok die goed uitpakte. Voor Buescher betekende het na 27 Sprint Cup wedstrijden zijn allereerste overwinning. Negentig zenuwslopende minuten lang moest Buescher op de bevestiging van de zege wachten.

Chris Buescher: "Dit was behoorlijk stressvol. Ik probeerde mijzelf maar geen hoop te geven. Je weet wat er kan gebeuren. Moeder Natuur is soms prachtig maar kan ook heel gemeen zijn. Indien de zon was gaan schijnen, had dit onze gehele dag verknald."In de 94e ronde had de Front Row Racing-coureur een penalty opgelopen vanwege te snel rijden in de pitlane maar kwam al in de 109e ronde terug in dezelfde wedstrijdronde.

Joey Logano en Austin Dillon vochten in het eerste wedstrijdgedeelte werkelijk een prachtig duel uit maar na de vierde neutralisatie in de 92e ronde nam Penske-coureur Joey Logano de kop over. Logano wist deze tot aan de 90e ronde vast te houden, maar na de herstart kwam Ganassi coureur Kyle Larson terug aan de leiding. Een crash tussen Logano en Chase Elliott beroofde beiden van een goed eindresultaat. Na de reguliere stops in de 124e ronde greep Buescher de leiding en stond die tot aan het voortijdige afbreken niet meer af.Eén ronde eerder was Penske-coureur Brad Keselowski voor een reguliere stop naar binnen gegaan. Kort daarna volgden Kyle Busch, Austin Dillon.

Martin Truex Jr
Polesitter Martin Truex Jr. schakelde zichzelf al vroeg uit.

Buescher was in de 107e ronde voor zijn allerlaatste stop binnen geweest en het team van Front Row Motorsports speculeerde op een eerste overwinning mocht het gaan regenen. De regen kwam niet maar wel de mist, waardoor het circuit van Pocono in Pennsylvania bedekt werd. Overigens moesten sinds 2008 al elf wedstrijden naar de maandag verschoven worden.Met zijn overwinning is Buescher nog maar zes punten van een Chase Kwalificatie verwijderd. Hij heeft nog vijf wedstrijden de kans om zich hiervoor te kwalificeren.

Voor het team van Front Row Motorsports was het alweer 118 wedstrijden geleden dat zij gewonnen hadden. De laatste maal met David Ragan op Talladega in 2013. Van alle teams die nu in de Sprint Cup-actief zijn heeft er geen enkel ander team zolang op een tweede overwinning moeten wachten.Jeff Gordon verving voor de tweede maal de geblesseerde Dale Earnhardt Jr. maar was eigenlijk geen factor in de wedstrijd. Hij werd kleurloos als 27e geklasseerd. Als we de geruchten vanuit Amerika moeten geloven blijft Gordon voorlopig nog wat langer in de No 88 Hendrick Motorsports Chevrolet actief.

2016 Stewart Gordon Gevecht tussen legends. Tony Stewart en Jeff Gordon. Mogelijk Gordon zelfs het seizoen af bij HMS.........

Gedurende het lange wachten op de definitieve uitslag gunde Tony Stewart Buescher eigenlijk de overwinning wel. ''Het is een goed joch en een Xfinity-kampioen. Het maakt niet uit hoe je wint als je je eerste overwinning maar krijgt" aldus Stewart.

Buescher beschikt bij Front Row Motorsports over crewchief Bob Osbourne, die vroeger voor Carl Edwards bij Roush Fenway Racing actief was. "Dit is een hele scherpe man die ons allemaal wel een beetje geschoold heeft. Ik ga niet zeggen dat het leuk is om hem te zien winnen omdat wij dit willen, maar voor dit team ben ik wel verheugd."Buescher is de eerste Xfinity-kampioen sinds Brad Keselowski in 2011 die een Sprint Cup op zijn naam weet te schrijven.

2016 Chris Buescher 2
Chris Buescher wacht een grote toekomst in de NASCAR Sprint Cup.


Uitslag
1. Chris Buescher Ford 138 ronden
2. Brad Keselowski Ford 138 ronden
3. Regan Smith Chevrolet 138 ronden
4. Kevin Harvick Chevrolet 138 ronden
5. Tony Stewart Chevrolet 138 ronden
6. Kyle Larson Chevrolet 138 ronden
7. Denny Hamlin Toyota 138 ronden
8. Carl Edwards Toyota 138 ronden
9. Kyle Busch Toyota 138 ronden
10. Kurt Busch Chevrolet 138 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet