Formule 3

GP3 Series: Antonio Fuoco en Jake Hughes winnen op Hockenheim

winnaar-hughes

Twee spannende GP3-wedstrijden op de Hockenheimring zorgden voor overwinningen voor Antonio Fuoco en Jake Hughes. Nyck de Vries reed op zaterdag naar een fraaie tweede plaats, maar kon op zondag niet overtuigen met een achtste positie. Al het hele jaar wil het niet echt lukken met Steijn Schothorst. In de eerste race kwam hij in de strijd om een hoopvolle achtste plaats in botsing met een collega, terwijl in de tweede race de wagen niet vooruit te branden was en een 17de plaats zijn deel werd. In de strijd om de titel blijft het spannend tussen drie coureurs. Charles Leclerc heeft de koppositie op Alexander Albon weer herpakt en heeft nu drie punten voorsprong op de Thai. Op elf punten achterstand op de Monegask staat de Italiaan Antonio Fuoco. Dan een groot gat naar de andere achtervolgers Matthew Parry en Nyck de Vries.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: GP3 Series

fuoco-blij


Race 1: Antonio Fuoco pakt zijn tweede zege dit seizoen
Het Italiaanse volkslied galmde door de speakers op Hockenheim. Trident-rijder en Ferrari-protegé Antonio Fuoco stond glunderend op de hoogste trede van het podium na zijn winst in de eerste GP3 Series race. Fuoco startte als vierde, kwam goed weg en maakte optimaal gebruik van de herstart na een Virtual Safety Car-periode, waarbij koploper Alexander Albon zat te slapen. De Italiaan reed onbedreigd naar de overwinning. In laatste paar ronden waren er veel positiewijzigingen, waarbij onze landgenoot en McLaren-protegé Nyck de Vries de tweede plaats bemachtigde voor Matthew Parry.
Na de kwalificatie voor race 1, waarin 18 wagens binnen één seconde eindigden, mocht Albon van pole vertrekken. Naast hem stond Jake Dennis, die niet weg kwam van de grid voor zijn formatieronde en vanuit de pits moest starten.

steijn

Vanaf de start ging Albon aan de leiding van de wedstrijd, met daarachter als aan een touwtje De Vries, Fuoco en Charles Leclerc. In de derde ronde ging het mis voor de andere Nederlander in het veld, Steijn Schothorst. In gevecht om de achtste plaats kwam hij in botsing met Nirei Fukuzumi, waardoor beide rijders met veel schade aan hun wagens moesten opgeven.

crash-teamgenoten

Ook Ralph Boschung en zijn Koiranen GP-teamgenoot Matevos Isaakyan kwamen nogal sullig met elkaar in botsing. Reden voor de wedstrijdleiding om een Virtual Safety Car-periode in te lassen.

albon-sprong

Toen het licht weer op groen sprong pakte Fuoco de kop omdat Albon niet al te scherp reageerde. De ART Grand Prix-coureur schrok zo van zijn onoplettendheid dat hij veel te wijd ging in de eerste bocht, met vier wielen los over de curbestones vloog en terugzakte naar een vierde plaats. Doordat Parry en De Vries met elkaar in contact kwamen profiteerde de lachende derde Leclerc optimaal en pakte de tweede plaats. Twee jonge Ferrari-protegés nu aan de leiding met daarachter een steeds snellere De Vries die in de slotfase flink bij Leclerc begon aan te dringen.

duel-race1

Leclerc voelde de druk en verdedigde zijn plek flink. Daarachter naderden ook het strijdende duo Parry en Albon. Een heftig wiel aan wiel gevecht tussen beide teamgenoten Leclerc en De Vries eindigde gelukkig niet in brokken. Leclerc ging onder grote druk te wijd en moest De Vries, Albon en Parry voor zich dulden. De strijd om de laatste podiumplaats werd in de laatste ronde in het voordeel van Parry beslist.

top-drie-race1

Uitslag race 1:
1. A. Fuoco (Trident) 23 ronden in 38:25.683
2. N. De Vries (ART Grand Prix) +5.988
3. M. Parry (Koiranen GP) +6.836
4. A. Albon (ART Grand Prix) +7.973
5. C. Leclerc (ART Grand Prix) +10.519
6. J. Aitken (Arden International) +12.291
7. A. Maini (Jenzer Motorsport) +14.828
8. J. Hughes (DAMS) +18.246
9. S. Ferrucci (DAMS) +20.065
10. T. Calderón (Arden International) +20.206
S. Schothorst (Campos Racing) DNF

Race 2: Jake Hughes scoort zijn eerste overwinning in de GP3 Series
Jake Hughes en zijn DAMS team waren overgelukkig na hun eerste winst in deze raceserie in hun debuutseizoen. De Brit startte vanaf pole, doordat de eerste acht posities van de zaterdagrace werden omgedraaid, maar verloor meteen de kop aan de verrassend sterk presterende Indiase rijder Arjun Maini. Hughes bleef kalm en herpakte de kop na een korte Virtual Safety car-periode en reed met veel vertrouwen naar de overwinning, tot groot genoegen van zijn Franse team. Arden International's en Renault Academy's Jack Aitken behaalde ook zijn eerste podium, nadat hij in de voorlaatste ronde had afgerekend met ART Grand Prix's en Scuderia Ferrari Team development-rijder Charles Leclerc.

Arjun Maini had in race 2 de beste start, gevolgd door Hughes en Leclerc. Nyck de Vries kon geen plaatsen goed maken en bleef hangen op een achtste plaats. In de hairpin kwamen Artur Janosz en Ralph Boschung met elkaar in botsing. Ook betekende deze bocht het einde voor titelkandidaat Alexander Albon. Janosz probeerde met een onbestuurbare wagen, waaruit aan de zijkant nog de voorvleugel van Boschung stak, de pits te halen. Een onmogelijke opdracht voor de Pool, die zijn wagen in de bandenstapels van de Sachs-curve parkeerde. Vlak voordat de wedstrijdleiding hiervoor een Virtual Safety car-periode afkondigde passeerde Hughes koploper Maini. Een actie die nog werd onderzocht, maar waar de wedstrijdleiding geen verdere actie op ondernam. Maini verloor naar de herstart vier plaatsen en Hughes bouwde zijn voorsprong op Leclerc en Santino Ferrucci verder uit. Jack Aitken kwam opzetten vanaf de vierde positie, passeerde eerst Ferrucci en in de voorlaatste ronde was de Brit ook te sterk voor Leclerc en finishte zo knap als tweede.

blijdschap-winnaar

Uitslag race 2:
1. J. Hughes (DAMS) 18 ronden in 29:51.410
2. J. Aitken (Arden International) +2.602
3. C. Leclerc (ART Grand Prix) +5.884
4. S. Ferrucci (DAMS) +6.835
5. A. Maini (Jenzer Motorsport) +7.718
6. J. Dennis (Arden International) +8.935
7. M. Parry (Koiranen GP) +14.441
8. N. De Vries (ART Grand Prix) +16.694
9. T. Calderón (Arden International) +16.940
10. K. Joerg (DAMS) +17.928
17. S. Schothorst (Campos Racing) +30.344

Stand na 10 races:
1. C. Leclerc 126
2. A. Albon 123
3. A. Fuoco 115
4. M. Parry 70
5. N. De Vries 65
6. J. Hughes 52
7. R. Boschung 48
8. N. Fukuzumi 43
9. J. Dennis 39
10. J. Aitken 38
17. S. Schothorst 6

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet