Porsche Cups

Porsche Supercup: Porsche-Junior Cairoli wordt op Hockenheim als winnaar uitgeroepen

muller cairoli

De zesde ronde van de Porsche Supercup werd pas na twee uur na de wedstrijd beslist. De wedstrijdleiding besloot de oorspronkelijke winnaar Sven Müller te bestraffen met één seconde tijdstraf. De Porsche-Junior Matteo Cairoli werd daardoor in Hockenheim als de nieuwe winnaar uitgeroepen vanwege een onreglementaire inhaalmanoeuvre van de andere Porsche-Junior. Na Cairoli en Müller werd Jeffrey Schmidt (CH/Lechner Racing Middle East) als derde afgevlagd.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: Racecam.de

Müller vocht zich op zaterdag naar de pole toe, terwijl zijn grootste concurrent Cairoli de tweede tijd reed. De spanning tussen beide titelkandidaten was vlak voor de start voelbaar. Na het doven van de lichten had Cairoli de beste start en ging in de eerste meters Müller voorbij.

startfoto-porsche-hockenheim

Cairoli bleef op de betere lijn en Müllers wagen maakte een wijde bocht. Toen de Duitser weer op de baan terugkwam haalde hij Cairoli in. Na deze manoeuvre buiten de baangrens en het voordeel dat de Duitser daardoor kreeg onderzocht de wedstrijdleiding deze actie, die pas twee uur na de wedstrijd definitief werd beslist. Müller ontving een tijdstraf van één seconde en verloor daardoor zijn vierde overwinning op rij.Dat niet iedereen hetzelfde niveau heeft als de toprijders bleek al snel na de start. In de achterhoede van het veld spinde Bauer op de baan. Iedereen daarachter passeerde de gestrande Porsche links of rechts. De op de voorlaatste plaats rijdende Langer zat echter te slapen en reed vol bij de Porsche naar binnen terwijl hij genoeg tijd had om de wagen te ontwijken. Geen woordenwisseling of knokpartij dit keer tussen de twee rijders maar een omhelzing volgde. Door dit voorval verscheen de safetycar op de baan en het duurde vrij lang voordat het veld weer werd losgelaten. Tot aan de slotronde waren er geen veranderingen in de volgorde. Mathieu Jaminet, die na het veroorzaken van de startcrash in Hongarije 10 gridplaatsen straf had gekregen, werkte zich van de 13de plaats naar voren maar bleef tot aan de laatste ronde achter Philipp Frommenwiler hangen. De Fransman bleef echter aandringen en passeerde de Duitser alsnog.

Jaap-van-Lagen-tiende-bij-Supercup-comeback-2

Jaap van Lagen aan de start
Het telefoontje kwam dit keer van het Luxemburgse MOMO-Megatron Team Partrax. Op het laatste moment, zoals wel vaker gebeurt bij Jaap van Lagen en zo maakte de ervaren coureur op het circuit van Hockenheim zijn comeback in de Porsche Supercup. In het voorprogramma van de F1 Grand Prix kwam Jaap tot een elfde plaats en daarmee was de topsporter pur sang eigenlijk helemaal niet tevreden. Op Twitter schreef Jaap dat er 'werk aan de winkel' was na zijn matige twaalfde tijd in de kwalificatie en dat bracht hij zondagmiddag direct in de praktijk bij het doven van de startlichten. Vanaf plaats 11, één plek naar voren dankzij een penalty voor een andere coureur, maakte de Edenaar een kanonstart. Elf werd na bocht twee plaats acht en daarna negen. "Ik dacht: als ik dat vol kan houden, dan komt het misschien toch nog goed." Een safetycarsituatie doorkruiste het plan, want na de herstart miste de zijn Porsche veel grip bij het uitkomen van de bochten. "In de hoge snelheidsbochten was het snelheidsverschil zo groot, dat verdedigen geen zin had." Zo zakte Van Lagen terug naar de elfde plaats en joeg de hele wedstrijd op de tiende plaats van de Italiaan Mattia Drudi. Hij probeerde het links, probeerde het rechts, maar de Edenaar vond niet de snelheid om Drudi te passeren.
"Die elfde plaats zegt me niet veel. Nee, ik ben niet tevreden. Ik heb vandaag niet echt kunnen racen. Ik wil graag een auto om mee aan te kunnen vallen, zodat ik mee kan doen in de top 5", aldus de nog altijd zeer fanatieke coureur. Na de race heeft MOMO-Megatron Team Partrax Jaap gevraagd om te blijven. "Maar daar moet ik eerst eens een paar nachtjes over slapen.
"
De zevende ronde van de Porsche Supercup vindt plaats op het uitdagende circuit van Spa-Francorchamps. Op zondag 28 augustus rond half 12 gaan we zien wie de hegemonie van de twee Porsche-Junior-rijders Müller en Cairoli kunnen doorbreken.

cairoli

Uitslag race 6:
1. Matteo Cairoli (FACH Auto Tech) 14 ronden in 26:12,577
2. Sven Müller (Lechner MSG Racing Team) +0,613
3. Jeffrey Schmidt (Lechner Racing Middle East) +1,783
4. Robert Lukas (FÖRCH Racing by Lukas Motorsport) +2,134
5. Christian Engelhart (MRS GT-Racing) +3,548
6. Michael Ammermüller (Lechner MSG Racing Team) +5,536
7. Steven Palette (Martinet by Almeras) +9,474
8. Mathieu Jaminet (Martinet by Almeras) +11,534
9. Philipp Frommenwiler (FACH Auto Tech) +12,023
10. Mattia Drudi (Dinamic Motorsport) +12,309
11. Jaap van Lagen (MOMO-Megatron Team Partrax) +12,551

Stand na 6 races:
1. Sven Müller 101
2. Matteo Cairoli 85
3. Jeffrey Schmidt 78
4. Mathieu Jaminet 74
5. Michael Ammermüller 74
6. Robert Lukas 64
7. Philipp Frommenwiler 47
8. Ben Barker 44
9. Steven Palette 40
10. Christian Engelhart 39

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet