IndyCar

Indycar: Mikhail Aleshin zorgt voor spektakel. Simon Pagenaud wint Mid Ohio 200

De Fransman Simon Pagenaud vergrootte met een zege tijdens de Mid Ohio 200 zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap maar de Rus Mikhail Aleshin zorgde aanvankelijk voor het nodige spektakel.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2016 Pagenaud
De Fransman Simon Pagenaud was op Mid Ohio in topvorm.

Mikhail Aleshin zorgt voor spektakel. Simon Pagenaud wint Mid Ohio 200
Het beslissende moment viel eigenlijk in de 66e ronde toen Pagenaud vanuit derde positie zijn teamcollega Will Power passeerde. Daarbij maakten de beide Penkse-bolides meermaals contact met elkaar. Daarna kon Pagenaud afstand nemen van Power. Zes ronden voor het einde moest de leider in de wedstrijd, Conor Daly, nog voor een splash/dash naar binnen en daarmee was een dubbelzege voor Team Penske een feit.

In de openingsfase reed de Rus Mikhail Aleshin ruim 33 aan de leiding maar die maakte in de 62e ronde na een reguliere pitstop contact met de auto van Josef Newgarden. Daarbij werd ook nog een crewlid van Team Penske aangereden maar die bleef ongedeerd. Daarmee was de wedstrijd voor de Schmidt-Peterson-coureur bekeken. Die kreeg voor zijn acties terecht een penalty opgelegd.

2016 Aleshin
Mikhail Aleshin zorgde voor veel spektakel. Een Rus die in Amerika een Indycar-wedstrijd wint is eigenlijk een ondenkbaar scenario voor velen.........

Mikhail Aleshin: "Ik beschikte over de snelste auto van het veld en die auto was erg goed. Het incident met Newgarden was gewoon pech. Die dingen gebeuren gewoon maar we zijn er klaar voor om te winnen. Vandaag hadden we gewoon pech."Met zijn overwinning in Mid Ohio heeft Simon Pagenaud met nog vier wedstrijden te gaan 58 punten voorsprong op zijn teamgenoot Will Power.

Vanaf pole reed Power in 2/3e van de openingsfase 17 ronden aan de leiding. Pagenaud zat op een totaal andere strategie dan zijn teamgenoten. Halverwege de wedstrijd werd hij door Will Power gepasseerd omdat die bij de pitstopsequenties twee ronden langer bleef rijden.

2016 Start Mid Ohio
Superstart van Power op Mid Ohio.

Simon Pagenaud: "Vandaag was de auto erg goed. En toen het tijd werd om te pushen kon ik enkele zeer snelle ronden neerzetten. De rode Firestones waren vandaag werkelijk fantastisch op de auto. Ik pushte zo hard ik kon. Het was prachtig. Vier overwinningen dit seizoen. Een prachtig duel met Will uitgevochten. Ik wist dat mijn kansen bij de herstarts lagen. Tijd om toe te slaan. Het werd een erg interessante ronde maar wel plezierig. Dit is racen en het hoort erbij. Clean en hard."

Will Power kon alleen maar kwaad op zichzelf zijn. Will Power: "Bij de herstart heb ik gewoon geslapen. Ik had toe moeten slaan. Kreeg bovendien ook nog blaren op de banden. Maar het wel een mooi duel. Maar teleurstellend als je als tweede moet eindigen." Met een brandstof besparende strategie eindigde Carlos Munoz als derde voor het team van Andretti. Zijn beste resultaat sinds de 100e Indy 500 toen hij als tweede eindigde. Graham Rahal kwam als vierde over de streep.

2016 Scott Dixon
Scott Dixon was vrij snel kansloos.

Voor vijfvoudig Mid Ohio 200 winnaar Scott Dixon werd het een slecht weekend. In de 15e ronde maakte hij contact met Helio Castroneves en liep daardoor de nodige schade aan de voorwielophanging op. Dixon werd als 22e geklasseerd en Castroneves als 15e. Die viel overigens ook nog zonder brandstof.Scott Dixon: "Ik zat naast Castroneves maar hij gaf geen ruimte en toen ik remde stuurde hij in."
Josef Newgarden moest in de 22e ronde na contact met Wil Power, zijn achtervleugel laten vervangen. Josef Newgarden: "Een zware dag. We hadden een goede auto. Het zou moeilijk geweest zijn om Pagenaud en Power te verslaan. Maar een podium had er zeker ingezeten." Conor Daly moest zes ronden voor het einde voor een splash/dash naar binnen en verspeelde daarmee definitief de leiding.

2016 Sarah Fisher
Sarah Fisher kreeg haar helm uit 2008 weer terug. De Amerikaanse voormalige rijdster en teameigenaresse heeft door een aantal crashes sinds kort last van een korte termijn geheugen. Wel is zij nog steeds als pace-car rijdster actief.

- Na de rijdersmeeting kregen vier rijders afgelopen zondag weer hun originele helmen terug die in 2008 uit een Indycar Fan Experience Trailer op een parkeerplaats in Indianapolis gestolen werden. Helio Castroneves, Ryan Hunter Reay, Ed Carpenter kregen na negen jaar hun eigendommen weer terug. Onder de gestolen helmen bevond zich ook nog een exemplaar van Dan Wheldon. Ryan Hunter Reay: "Nu voel ik mij ineens wel heel oud geworden."

2016 Castroneves no Fuel
Geen beste dag voor Helio Castroneves.

Uitslag
1. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 90 ronden
2. Will Power Dallara Chevrolet 90 ronden
3. Carlos Munoz Dallara Honda 90 ronden
4. Graham Rahal Dallara Honda 90 ronden
5. James Hinchcliffe Dallara Honda 90 ronden
6. Conor Daly Dallara Honda 90 ronden
7. Spencer Pigot Dallara Chevrolet 90 ronden
8. Charlie Kimbal Dallara Chevrolet 90 ronden
9. Takuma Sato Dallara Honda 90 ronden
10. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 90 ronden

2016 Pagenaud Podium
De Indycar-titel lijkt dit jaar naar een Fransman te gaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet