Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Massa wint thuisrace, Alonso en Renault kampioen



Hoe doen de Nederlanders het dan in de openingsfase? Zowel Albers als Doornbos loopt in de eerste fase Aguri-koorts op; Albers zit vast achter Sato, terwijl Doornbos – als laatste gestart wegens een motorwissel – klem zit achter Yamamoto. De Honda’s staan erom bekend een hoge topsnelheid te hebben en zijn dus moeilijk passeerbare pionnen. Bij de stops doet Doornbos de beste zaken van de twee, hij achter Sato en Speed, maar voor Liuzzi, Albers en Yamamoto als veertiende de baan op.
In de tussentijd is Schumacher hard bezig tijd goed te maken. De Duitser rijdt in een vrij rondje een tijd van 1:12.4, terwijl de rest van het veld maar net in de 1:13 komt. Beide BMW’s worden door de Duitser gepasseerd of ze stilstaan, maar een momentje bij Schumacher – dat weer bijna riekt naar hetzelfde probleem linksachter als eerder deze race – laat Kubica hem weer passeren. Kubica wordt echter weer gepasseerd alsof deze in een Formule Fordje rijdt.
Terwijl Felipe Massa een voorsprong heeft van 25 seconden en al stiekem kan gaan dromen over een Braziliaans volksfeestje is het daarachter bijzonder spannend. Alonso, Button, Räikkönen, Fisichella en Barrichello doen weinig voor mekaar onder, terwijl de ontketende Schumacher op komt rukken. Het wachten is dan ook op de pitstops. Barrichello is degene die de spits afbijt, daarna volgen Schumacher, Fisichella, Button, Räikkönen en tot slot Alonso.
En hoe ziet de volgorde er dan na de stops uit? Bijna hetzelfde, met slechts één wijziging. Schumacher heeft zijn oud-teamgenoot Barrichello gedag gezegd en voorbij gereden.
Na Barrichello komt Schumacher achter Fisichella terecht, en de Renault-coureur is zeker niet van plan de Duitser zo gemakkelijk voorbij te laten gaan als Barrichello deed. Schumacher deelt eerst wat plaagstootjes uit, maar wanneer Fisichella zich oververdedigt en verremt moet hij gras happen en kan Schumacher hem voorbij.
In de slotfase krijgt Nick Heidfeld nog even de schrik op het hart, wanneer zijn achterwielophanging afbreekt bij het aanremmen voor de eerste bocht. De Duitser ketst hard van de baan, maar kan vrolijk fluitend uitstappen.
Maar in de slotfase is het toch nog Michael Schumacher die als laatste de camera’s op zich weet te richten. De Duitser geeft tot de finishvlag alles wat hij nog in zich heeft en maakt Kimi Räikkönen zijn laatste McLaren-rondjes nog het leven zuur. Drie ronden voor tijd doet Schumacher de beslissende actie, terwijl hij bijna de muur in wordt gedrukt door de Fin en pakt de vierde plaats. En was dit dan het laatste wapenfeit dat Michael Schumacher aan de wereld liet zien? Nee, want een ronde voor het einde rijdt Schumacher met een 1:12.162 de snelste raceronde. Een afscheid van de meest succesvolle Formule 1-coureur ooit.
Je zou het intussen bijna zijn vergeten, maar Fernando Alonso rijdt op de tweede plaats ‘gewoon’ naar het tweede wereldkampioenschap uit zijn carrière. Daarbij haalt Renault ook nog de constructeurstitel binnen. Groots succes voor de Franse fabrikant, van wie Alonso als wereldkampioen met een bedanktode afscheid neemt vanuit zijn bolide.
Een andere dolgelukkige coureur is Felipe Massa, die klaarspeelt wat Barrichello nooit lukte en wat Senna in 1993 voor het laatst deed: als Braziliaan winnen op het thuiscircuit. De coureur is door het dolle heen; hetzelfde kan gezegd worden van het publiek. Eigenlijk is iedereen dolgelukkig en dat is een prachtig einde van een geweldig seizoen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet