Formule 1

Formule 1: Hamilton wint race en veel punten, Verstappen derde, achter Ricciardo

Hamilton

Lewis Hamilton heeft op Hockenheim een grote slag geslagen. Niet alleen won de Brit de Grand Prix, Rosberg had niet het tempo om na een slechte start de twee Red Bulls terug te pakken, finishte als vierde en heeft nu 19 punten achterstand in het kampioenschap. Rosberg haalde Verstappen wel een keer in, maar duwde de Nederlander daarbij van de baan en moest bij zijn pitstop vijf strafseconden wachten (wat door een slechte stopwatch van Mercedes vreemd genoeg acht tellen werden). Verstappen greep bij de start de tweede plek, maar kon zijn superzachte banden minder uitbuiten dan Ricciardo en liet zijn teamgenoot op de baan voorbij. Dat beide Red Bulls Rosberg achter zich hielden was echter een grote opsteker voor het team, Ferrari kon vandaag helemaal geen vuist maken. En met al die Nederlandse fans op Hockenheim was het voor Verstappen natuurlijk erg mooi om weer op het podium te eindigen. Maar dat went snel.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Mercedes en Red Bull

In Hongarije verloor poleman Nico Rosberg de race bij de start, vandaag komt hij wederom niet goed van zijn plaats. Hamilton is er al in de eerste meters voorbij, maar ook beide Red Bulls weten de thuisrijder te passeren. Verstappen zet de aanval ook meteen in bij zijn teamgenoot en grijpt buitenom de tweede plek. Op de vierde plek probeert Rosberg Daniel Ricciardo snel terug te pakken, maar daarbij moet hij maar opletten dat Vettel, die zijn teamgenoot voorbij is gegaan, hem niet inhaalt. Hij kiest voor de middenweg en blijft vierde.

Rosberg probeert het meteen
Nico Rosberg weet dat hij snel langs de Red Bulls moet en de Hockenheimring biedt prachtige bochtencombinaties voor een mooie strijd, vooral bij en na de hairpin. Daniel Ricciardo vocht hier al eens lange, mooie gevechten uit Fernando Alonso en doet vandaag hetzelfde. Rosberg gaat in ronde 2 in de aanval, maar aan het einde van de sector heeft Ricciardo de beste lijn en nog steeds de positie.

In de volgende ronden zet de Duitser de aanval niet door, hij laat een gaatje vallen en spaart waarschijnlijk even zijn banden.

Undercut helpt Rosberg niet
In de eerste tien ronden horen we al de eerste boardradio's over gripproblemen met deze supersofts. Na elf ronden kiest Rosberg om de undercut te proberen bij Ricciardo. In Hongarije was Verstappen als tweede man het bokkie bij Red Bull, nu mag Verstappen ook meteen binnen met Rosberg. Verstappens stop is prima, die van Rosberg duurt een dikke seconde langer. Dat kan voor Ricciardo net genoeg zijn. Verstappen komt achter Button op de baan, maar die kan hij snel voorbij. Rosberg komt achter beide McLarens, dus dat helpt ook niet in die vrije ronde. Ricciardo komt de volgende ronde, zijn stop is wel goed genoeg en de Australiër behoudt de positie.

Hamilton wacht best lang
Lewis Hamilton kan met een gerust hart zijn pitstop maken, hij had dik vijf seconden op Verstappen en die zijn in een paar rondjes niet verdwenen. Hamilton houdt ruimschoots de leiding en heeft dus ook de nieuwste banden van de voorhoede.

Ook de Ferrari's maken hun pitstop, bij Räikkönen kost die een paar tellen te veel.

Verstappen

Driestopper Rosberg en Verstappen?

Tijdens de tweede stint ontstaat een behoorlijke impasse: de vier koplopers rijden nagenoeg dezelfde rondetijden en ook de Ferrari's een paar seconden daarachter doen hetzelfde. Bij de stops hebben Verstappen en Rosberg supersofts gekregen, zitten zij op een driestopper? Dat zou vooral goed nieuws zijn voor Ricciardo, want die is net zo snel en hoeft dan dus een keer minder te stoppen.

Na 27 ronden komt Rosberg voor de tweede keer binnen, dit keer wel voor de zachte band. Dit keer is Rosbergs stop wel goed. Verstappen had drie seconden voorsprong op Rosberg, dan zal hij de volgende ronde komen. Dat gebeurt inderdaad. Verstappens stop is precies even snel als die van Rosberg en dat is maar goed ook, want hij blijft de Mercedes maar net voor.

Rosberg agressief langs Verstappen
Rosberg zal nu echter moeten aanvallen en doet dat direct in de hairpin. Verstappens verdedigende technieken hebben hem al ver gebracht, maar nu is het Rosberg die het hardste doordrukt. Rosberg remt extreem laat en dat had Verstappen niet verwacht. Hij haalt de hairpin maar net, maar heeft de binnenkant te pakken. Rosberg haalt de bocht net, duwt Verstappen daarbij wel van de baan, maar het levert Rosberg de plek op. De wedstrijdleiding buigt zich erover en bevindt Rosberg schuldig: hij krijgt vijf seconden straf. Die moet hij bij zijn volgende stop inleveren, dus Rosberg kan vol aan de bak om die voorsprong te slaan.

Ricciardo en Hamilton ook naar drie stops
Na 33 ronden stopt Ricciardo ook. Hij komt achter Rosberg en Verstappen op de baan, maar de vraag is dus of die nog een pitstop moeten maken. Ricciardo gaat echter ook naar de supersofts – zou hij dan ook nog een keer moeten stoppen? Vanuit leidende positie maakt Hamilton zijn tweede pitstop en ook hij gaat naar de supersofts. "Plan B", wordt Hamilton gemeld. Als de drie mannen achter hem drie keer stoppen, is er voor hem ook geen aanleiding om risico's te nemen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet