GT

GT: Regen, brand, botsingen en strijd in Spa

160731 Spa 20h BMW
Na 20 uur rijdt de nummer 99-ROWE-BMW aan de leiding

Met nog vier uur te gaan in de Total 24 Hours of Spa blijft het spannend in de Belgische Ardennen. Nadat er gisteren en gedurende de nacht en vroege ochtend onder volledig droge omstandigheden kon worden gereden, zette, zoals verwacht, rond een uur of tien vanmorgen de regen in. Tussendoor klaarde het ook weer op, maar de opklaringen wisselden af met deels pittige buien, wat het er voor de rijders en teams niet makkelijker op maakte. De nummer 99-ROWE-BMW (Sims/Eng/Martin) rijdt aan de leiding, in dezelfde ronde gevolgd door de nummer 8-Bentley (Soulet/Soucek/Reip), en de nummer 88-AKKA-ASP-Mercedes-AMG GT3 (Rosenqvist/Vautier/Van der Zande) op de derde plaats. Renger van der Zande is daarmee de best geklasseerde Nederlandse rijder.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO, PR

160731 Spa 20h Zande Renger van der Zande rijdt met de AKKA-ASP-Mercedes op de derde plaats

Rond half twaalf was er sprake van een panieksituatie, toen de nummer 6-Phoenix-Audi (Mies/Stippler/Winkelhock) met Christopher Mies aan het stuur aan de achterkant opeens vlam vatte en langs de baan tot stilstand kwam. Vermoedelijk was door een klapband de oliekoeler of een olieleiding beschadigd geraakt, waardoor het vuur ontstond. De Audi, die sinds de nachtelijke uren in de top drie reed, was daarmee uit de wedstrijd. Korte tijd later eindigde ook de race voor Jeroen Mul in de nummer 100-Attempto-Lamborghini, waarmee ook Max van Splunteren uitkwam. Bij La Source kwam het tot een botsing tussen de Lamborghini en de nummer 11-Kessel-Racing-Ferrari (Broniszewski/Bonacini/Rizzoli/Piccini). Mul probeerde nog wel verder te rijden, maar kwam bovenop de Raidillon definitief tot stilstand. Bij pogingen van de baanposten om de auto weg te slepen rolde de Lamborghini ook nog eens achterwaarts tegen een interventie-auto aan. "We reden al een hele tijd zonder ABS, omdat de sensor van het systeem defect was", verklaarde Mul naderhand. "Ik wilde helemaal geen aanval plaatsen op die Ferrari, maar bij het aanremmen van La Source op de baan, die vanwege de regen natuurlijk glad was, had ik helaas geen kans meer om de botsing te vermijden."

160731 Spa 20h Mul
Voortijdig einde van de race voor Jeroen Mul en Max van Splunteren in de Attempto-Lamborghini

Achter de top drie met de ROWE-BMW, de Bentley en de AKKA-ASP-Mercedes rijdt de WRT-Audi met Laurens Vanthoor, René Rast en Nico Müller op de vierde plaats, gevolgd door de tweede ROWE-BMW met Stef Dusseldorp, Nicky Catsburg en Dirk Werner. Daarachter rijden de HTP-Mercedes met Jäger/Paffett/Götz, de nummer 50-AF Corse-Ferrari met Lathouras/Rugolo/Pier Guidi en de tweede HTP-Mercedes met Baumann/Jaafar/Buhk. Achter de Saintéloc-Audi met Guilvert/Parisy/Haase rijdt ook Jeroen Bleekemolen met de nummer 16-Grasser-Lamborghini op de tiende plaats. Yelmer Buurman ligt samen met teamgenoten Bernd Schneider en Maro Engel in de nummer 00-Linkin Park-Black-Falcon-Mercedes op de twaalfde plaats. Ook Rik Breukers rijdt nog steeds: bij zijn eerste optreden in de 24 Uur van Spa ligt hij momenteel met de nummer 29-Konrad-Lamborghini op de 24e plaats algemeen en de achtste plaats in de Pro-Am-klasse. Een paar niet optimale strategische beslissingen van het team zorgden hier voor het nodige tijdverlies.

160731 Spa 20h Breukers
Rik Breukers rijdt in Spa in de nummer 29-Konrad-Lamborghini

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet