NASCAR

NASCAR: Derde Xfinity seizoenszege voor Erik Jones in Iowa.

In de slotfase van de Xfinity-wedstrijd in Iowa zag het er naar uit dat Ty Dillon eindelijk weer eens een wedstrijd op zijn naam kon schrijven. Vijftien ronden voor het einde werd die illusie wreed verstoord toen de JGR Toyota van Erik Jones  definitief de leiding nam.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Jones Burnout
Erik Jones behaalde in Iowa zijn derde seizoensoverwinning.

Derde Xfinity-zege voor Erik Jones in Iowa
In 45 NASCAR Xfinity-starts behaalde JGR-coureur Erik Jones vijf overwinningen waarvan drie dit seizoen. In 19 starts behaalde Jones dit seizoen maar liefst 11 Top 5 en 12 Top 10 resultaten.In Iowa reed Jones 154 ronden lang aan de leiding maar vijftien ronden voor het einde ging de JGR-coureur definitief aan Ty Dillon voorbij en schreef de wedstrijd met een voorsprong van ruim 3.533 secs. op zijn naam.
Voor de wedstrijd in Iowa had Jones zich als tweede achter zijn teammaat Daniel Suarez gekwalificeerd maar ging al in de eerste ronde aan hem voorbij. Na een neutralisatie in de 150e ronde kon Dillon de leiding grijpen en wist die 83 ronden lang vast te houden. Vanuit Pocono waren meerdere Sprint Cup-crews naar Iowa overgevlogen. Bij JGR-Racing echter niet. Brad Keselowski was de enige Sprint Cup-coureur die ook in Iowa aan de start kwam en eindigde als achtste.

Keselowski Iowa
Brad Keselowski was de enige Sprint Cup-racer die de moeite nam om naar Iowa af te reizen.

Daniel Suarez reed geruime tijd op de tweede plek, maar de JGR-coureur knalde na een herstart in de 152e ronde achter op een andere deelnemer. Suarez probeerde het nog enkele ronden vol te houden maar moest toen definitief naar binnen en werd als 30e geklasseerd.

Erik Jones: "Een fantastische dag waarin wij het verdienden om te winnen. Ik denk dat vanavond ook wel de snelste auto gewonnen heeft. Prachtig, maar ik denk dat wij eerder dit jaar hier ook de overwinning verdiend hadden. Goed om hiervoor nu gecompenseerd te worden."

Dillon: "Dillon ik had hier graag gewonnen. Dit was alles wat ik in huis had. Kan alleen maar zeggen dat Joe Gibbs Racing erg goed is. Toch trots op mijn team. Sinds mijn laatste overwinning op Indianapolis in 2014 ben ik telkens met een gebroken hart naar huis gegaan. Ik wil weer winnen. We zaten er dichtbij maar moeten gewoon nog iets beter zijn."

Tegenlicht Iowa
Racen op een oval bij ondergaande zon. Mooier kan eigenlijk niet.

Uitslag
1. Erik Jones Toyota 250 ronden
2. Ty DilloN Chevrolet 250 ronden
3. Elliott Sadler Chevrolet 250 ronden
4. Brennan Poole Chevrolet 250 ronden
5. Dakoda Armstrong Toyota 250 ronden
6. Sam Hornish Jr. Chevrolet 250 ronden
7. Justin Allgaier Chevrolet 250 ronden
8. Brad Keselowski Ford 250 ronden
9. Josh Berry Chevrolet 250 ronden
10. Ryan Reed Ford 250 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet