GT

GT: Phoenix-Audi leidt na 15 uur, Bentley scoort goed met leiding halverwege, Bleekemolen beste Nederlander

160731 Spa 14h nacht
Fraaie nachtopname tijdens de Total 24 Hours of Spa

Na 15 uur in de Total 24 Hours of Spa rijdt de Phoenix-Audi (Mies/Stippler/Winkelhock) aan de leiding, op ruim twee minuten gevolgd door de snelste van de beide fabrieks-Bentley's, de nummer 8-auto (Soulet/Reip/Soucek). Kort daarachter rijdt de nummer 99-ROWE-BMW (Martin/Eng/Sims). De Phoenix-Audi moet in tegenstelling tot de andere genoemde auto's echter nog wel zijn verplichte 'technische pitstop' van vijf minuten maken. De best geklasseerde Nederlander is Jeroen Bleekemolen, die samen met teamgenoten Rolf Ineichen en Mirko Bortolotti met de nummer 16-GRT-Grasser-Lamborghini op de vierde plaats rijdt.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO

160731 Spa 14h Bleekemolen Jeroen Bleekemolen is in de GRT-Grasser-Lamborghini de best geklasseerde landgenoot

Na de vele incidenten op de zaterdagavond is de race nu, zoals mocht worden verwacht, in een wat rustiger vaarwater gekomen. Na onze eerdere update was er vooral nog een ruim één uur lange neutralisatie net na middernacht, toen Ian Loggie de Team Parker Racing-Bentley bij Les Combes bovenop (!) de bandenstapels gezet had. Voor de Bentley, die al een aantal malen bij incidenten betrokken was, betekende dat het einde van de race. Later in de nacht was er nog een neutralisatie, omdat een Ferrari olie op de baan verloren had.

160731 Spa 14h Bentley
Goede score voor de Bentley's toen halverwege de race weer punten werden verdeeld

In de nacht leidde de ROWE-BMW met Martin/Eng/Sims een tijdlang, maar daarna kwamen vooral de fabrieks-Bentley's van M-Sport sterk naar voren. De Bentleys scoorden goed voor de Blancpain GT Series Endurance Cup dankzij de leidende positie van de nummer 8-Bentley (Soulet/Reip/Soucek) en de derde plaats van de nummer 7-Bentley (Smith/Abril/Kane) op het moment dat halverwege de race weer punten werden verdeeld.

160731 Spa 14h ROWE
Ook de ROWE-BMW's blijven het goed doen

Pech was er daarentegen voor de nummer 1-WRT-Audi (Stevens/D. Vanthoor/Vervisch) met een gebroken frontsplitter en de nummer 28-Audi (L. Vanthoor/Rast/Müller), die in de late avond betrokken raakte bij een aanrijding met de nummer 114-Jaguar (Palttala/Hirschi/Klien) en schade aan de linker achterkant opliep. Ook de nummer 58-McLaren (Van Gisbergen/Ledogar/Bell) komt na de goede resultaten eerder dit seizoen in Spa niet meer in aanmerking voor de prijzen, want dit team verloor zo'n acht ronden na een aanrijding. De WRT-Audi met Robin Frijns, Stuart Leonard en Michael Meadows is uit de strijd nadat de motor niet meer werkte. Tussentijds reed dit trio lange tijd op de zesde plaats.

De best geklasseerde Mercedes is de nummer 84-HTP-auto (Baumann/Jaafar/Buhk) op de vijfde plaats, gevolgd door de nummer 57-Black Falcon-Mercedes (Haupt/Simonsen/Christodoulou) en de andere ROWE-BMW met Stef Dusseldorp, Nicky Catsburg en Dirk Werner. Ook Renger van der Zande rijdt met de nummer 88-AKKA-ASP-Mercedes in de top tien.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet