Formule 3

F3: Drie verschillende winnaars in Spa

160730 F3 opening
Joel Eriksson werd de tiende verschillende winnaar dit seizoen

Lance Stroll, George Russell en Joel Eriksson waren de drie winnaars van de wedstrijden voor het FIA EK Formule 3 in het voorprogramma van de Total 24 Hours of Spa. Stroll startte de natte eerste race vanaf de pole-position en won, waarmee hij zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap vergrootte. In de tweede kwalificatie, bepalend voor de posities in de startopstelling voor zowel de tweede als de derde race, was het, in tegenstelling tot de eerste kwalificatie, droog, waarop Stroll er niet echt aan de pas kwam. Zo eindigden er met Russell en Eriksson andere rijders op de hoogste trede van het podium, waarbij Eriksson al de tiende verschillende racewinnaar van dit seizoen werd. Anthoine Hubert zorgde voor het beste weekeindresultaat voor Van Amersfoort Racing door in de derde wedstrijd als tweede te eindigen.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

160730 FIA F3 R1 Lance Stroll won in de regen de eerste race in Spa

Zoals zovaak in Spa was de eerste van de drie Formule 3-races van dit weekeinde een natte aangelegenheid. De wedstrijdleiding besloot tot een start achter de safety-car, na vijf ronden werd de wedstrijd vrijgegeven. Daarbij kon Stroll als leider meteen wat bij de rest van het veld wegrijden, gevolgd door zijn teamgenoot Günther. De strijd om de derde plaats was spectaculair: de Brit Ben Barnicoat hield aan de buitenkant bij het opgaan van de Raidillon naast Nick Cassidy het gas erop en wist zo de Nieuw-Zeelander te passeren. Zo bleef de volgorde tot aan de finish, mede omdat er aan het eind weer een twee ronden lange interventie van de safety-car was, na een crash van Weiron Tan. Zo won Stroll voor Günther, Barnicoat, Cassidy en George Russell. Van Amersfoort-coureur Harrison Newey behaalde zijn tot nu toe beste resultaat in de Formule 3 door als zesde te eindigen.

Uitslag_FIA_EK_F3_race_1.pdf

160730 FIA F3 R2
Start van de tweede race met Russell (12) aan de leiding

Zonder regen en met zonneschijn was het in Spa meteen een stuk aangenamer, zoals bleek tijdens de tweede F3-race op vrijdagmiddag. Ditmaal was het George Russell, die zijn pole-position wist om te zetten in zijn tweede overwinning van het seizoen, al ging dat niet zonder slag of stoot. Al tijdens de eerste ronde was Russell aan het eind van het rechte stuk naar Kemmel zijn eerste positie kwijt aan Joel Eriksson. Pas in de zesde ronde wist de Brit de oorspronkelijke volgorde weer te herstellen en reed vervolgens de overwinning naar huis. Eriksson werd tweede voor de Deen Mikkel Jensen, die zijn eerste podiumplaats van het seizoen behaalde. De rijders van Van Amersfoort Racing kwamen goed voor de dag, met Anthoine Hubert, Callum Ilott en Pedro Piquet op de plaatsen vier, vijf en zes. Voor Piquet was dat zijn beste klassering in het EK.

Uitslag_FIA_EK_F3_race_2.pdf

160730 F3 R3 Podium
Oud-F3-kampioen Felix Rosenqvist overhandigt de beker aan zijn Zweedse landgenoot Joel Eriksson

Op zaterdag startte George Russell opnieuw vanaf de pole-position, maar ditmaal wist hij niet van zijn goede uitgangspositie te profiteren. De Brit verprutste zijn start volledig, viel terug tot de 13e positie en moest van daar uit zijn inhaaljacht beginnen. Vooraan daarentegen nam Joel Eriksson vanaf de tweede startplaats de leiding en wist de concurrentie gedurende de hele race achter zich te houden. Zo kwam de Zweed voor het eerst in zijn F3-loopbaan als eerste over de eindstreep en zorgde zo ook voor de eerste seizoenszege van zijn team Motopark. Anthoine Hubert eindigde als tweede, George Russell werd met de derde plaats nog beloond voor een fraaie inhaaljacht, met de strijd met Lance Stroll om de derde positie in de slotfase als een van de hoogtepunten van het weekeinde.

Uitslag_FIA_EK_F3_race_3.pdf

Stand_na_21_van_30_races.pdf



Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet