Formule 2

GP2 Series: Sergey Sirotkin wint fraaie race op Hockenheim (update)

sirotkin

Er zat van alles in deze vermakelijke en boeiende hoofdrace in Hockenheim. Rijders die vanuit verslagen situaties terugvochten naar podiumplaatsen, de juiste bandenstrategie, virtual safety car periodes, enz... Een hoofdrol voor Sergy Sirotkin die na een extra pitstop sterk terugkwam en de winst naar zich toetrok. Ook fraai de tweede plaats voor nieuwkomer Luca Ghiotto en wat te denken van Pierre Gasly die na een mislukte start zich op wist te werken in de laatste meters naar de laatste podiumplaats.

(Update: Na de race is Pierre Gasly uit de uitslag gehaald. Tijdens de race kwam er rook uit de cockpit. De brandblusser lekte en na de eindcontrole bleek dat de brandblusser leeg was en dat dit niet volgens de veligheidsregels in orde was. Gasly moet de sprintrace van de laatste plaats starten. Zijn voorsprong in de titelstrijd van 21 punten is nu aangepast naar 6 punten. Antonio Giovinazzi start nu de sprintrace vanaf pole.)


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto: GP2 Series

Kwalificatie:
Sergey Sirotkin graaide in de laatste minuten van de kwalificatie de pole af van een verraste Pierre Gasly, die al in de pits stond en zeker was van zijn snelste tijd. Het verschil tussen beide kemphanen bedroeg slechts 0.016s. Een derde plaats was ervoor Raffaele Marciello. Na afloop werd de als vierde geklasseerde Antonio Giovinazzi naar de laatste 22ste startplaats teruggezet vanwege verkeerde hoogte van de bodemplaat van zijn wagen. Oliver Rowland profiteerde van deze beslissing en startte de hoofdrace vanaf een vierde plaats.

De start
Met veel wheelspin was poleman Sirotkin het beste weg. Koploper in de titelstrijd Gasly verprutste zijn start en zakte terug naar een twaalfde plaats. Ook Rowland had een prima start en pakte al snel de derde plaats buitenom af van Norman Nato. De op een tweede plaats rijdende Marciello drong aan bij koploper Sirotkin. Zij aan zij streden de twee rijders om de koppositie waarbij Sirotkin werd verrast door een late uitrem actie van de Italiaan, die brutaal de leiding over pakte.

Oliver Rowland kan zijn mooie derde plaats niet vasthouden. Een aandringende Alex Lynn passeerde de Brit. Rowland komt vroeg in de wedstrijd al binnen en verruilt zijn zachte banden om voor de medium kwaliteit.

Artem Markelov torpedeerde Jordan King bij het aanremmen van de hairpin en werd door deze ondoordachte actie zelf het grootste slachtoffer en moest de strijd staken. Vlak voor, of tijdens, de daarvoor ingestelde virtual Safety Car periode kwam Sirotkin binnen in de pits om andere banden te laten monteren. Aangezien er tijdens een virtual safety car periode geen bandenwissels mogen plaatsvinden werd deze actie door de wedstrijdleiding verder bekeken. Gelijk daarna weer een virtual safety car periode nadat Daniel de Jong voor de hairpin zijn rempunt mistte en vol bij Sean Geleal naar binnen reed. Einde race voor beide deelnemers.

Een flinke strijd ontstond er achter de koploper Lynn. De strijd om de tweede plaats tussen de nog van banden gewisselde rijders Nato, Sirotkin en Latifi was fraai om te zien. Sirotkin, de vroege stopper was ontketend en schoof door naar de tweede plaats achter Lynn, die steeds meer problemen kreeg met zijn banden en in de 21ste ronde Sirotkin moest laten gaan.

De vroege pitstop van Sirotkin werd volgens de wedstrijdleiding niet conform de regels uitgevoerd, zodat de Rus nog een keer de pits moest opzoeken en zijn koppositie verloor. De Rus kwam na zijn pitstop net achter de sterk presterende Ghiotto en Rowland als vierde weer de baan op. Ghiotto toucheerde King waardoor de Brit met een lekke band de pits moest opzoeken.
Nadat alle bandenwissels waren afgehandeld lag Marciello op kop voor Ghiotto op een tweede plaats. Sirotkin op de verse snelle zachte banden is geen partij voor de op de derde plaats liggende Rowland die met flinke bandenslijtage tijd aan het verliezen is. Ook Ghiotto had bandenproblemen en moet zijn plaats afstaan aan Sirotkin.

Derde keer een virtual safetycar vanwege een spin van Nato, die na een tik van Lynn, zijn wagen op een gevaarlijke plek parkeerde. Lynn werd daarvoor bestraft met een 10 seconde straf. Sirotkin kwam door snelle rondentijden in de buurt van de met oudere banden rijdende koploper Marciello. Marciello probeerde nog te verdedigen maar had geen kans tegen Sirotkin met de veel betere banden. Ondanks een bandenwissel extra pakte de Art Grand Prix rijder de winst voor Ghiotto die in de slotfase Marciello aftroefde. Ook geen derde plaats voor de Italiaan die vlak voor de finishlijn door Gasly werd ingehaald. Geen succes voor MP coureur Oliver Rowland die worstelde met zijn steeds slechtere banden en in de slotfase van een derde naar een zesde plaats terugzakte.

Uitslag race 1 Hockenheim:
1. S. Sirotkin (ART Grand Prix) 38 ronden in 1:00:28.437
2. L. Ghiotto (Trident) +13.146
3. P. Gasly (PREMA Racing) +17.753
4. R. Marciello (RUSSIAN TIME ) +17.783
5. A. Pic (Rapax) +25.873
6. O. Rowland (MP Motorsport) + 27.742
7. G. Malja (Rapax) +28.130
8. A. Lynn (DAMS) + 32.730
9. A. Giovinazzi (PREMA Racing) + 36.051
10. N. Matsushita (ART Grand Prix) +38.838

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet