Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Rosberg grijpt thuispole in spannende kwalificatie, Verstappen vierde

Rosberg

Nico Rosberg en Lewis Hamilton hebben er op Hockenheim een spannende strijd om pole van gemaakt. Rosberg moest zijn eerste rondje afbreken en had dus maar één kans, waarbij hij ook nog eens een rondje extra brandstof meedroeg. Die kans greep hij met een goede ronde, Hamilton verremde zich vervolgens in de hairpin en de tiende die hij daar verloor was net te veel om de pole te claimen. De Red Bulls waren het tweede team, Verstappen kwam weer niet aan de tijd van Ricciardo. De Ferrari's grepen de derde startrij, met Räikkönen voorop.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

Rustige sessie
Q1 in Hockenheim verloopt zo relaxed dat in de slotfase slechts acht rijders op de baan zijn. De twee Toro Rosso's vallen als grootste verrassing onder de streep, maar ze zijn nog op de baan. Kvyat verbetert zijn tijd, maar die dis niet sneller dan de Renaults en zelfs Wehrlein. Sainz doet het beter en rijdt zich veilig. Het falen van Kvyat is een opsteker voor Jolyon Palmer, die door is naar Q2.

Zelfde laken een pak
De tweede sessie is al net zo rustig als de eerste; de koplopers komen zelfs als eerste en de Mercedessen, Red Bulls en Ferrari's lijken al veilig ver voor het vallen van de vlag. Enige opwinding veroorzaakt Carlos Sainz, als hij Massa in de weg rijdt en een onderzoek aan zijn broek krijgt.

Palmer en Sainz, de McLarens en Haas' zijn de mannen die voor lijfsbehoud moeten strijden. De Williamsen en Force India's zijn de opgejaagden. Button en Gutierrez rijden zich boven de streep, ten koste van Perez en Massa, maar die komen nog. Alonso, Grosjean en Palmer slagen daar niet in. Massa heeft nu wel een vrij rondje en duwt Button weer terug onder de streep, Perez doet daarna hetzelfde bij Gutierrez. Met beide Williamsen en Force India's door naar Q3, zijn alle teams daar nog dubbel vertegenwoordigd.

Problemen Rosberg?
Nico Rosberg was in Hockenheim alle trainingen zijn teamgenoot de baas, alleen in Q2 was de Brit nummer 1. Kan Rosberg voor zijn thuispubliek de pole grijpen? Rosbergs eerste ronde is in de eerste twee sectoren nagenoeg identiek aan die van Hamilton, maar in sector drie breekt Rosberg zijn ronde vreemd genoeg af. Hamilton maakt zijn vliegende ronde af en grijpt die voorlopige pole. Verstappen pakt de tweede plek, maar wordt met vier tienden verslagen door zijn teamgenoot. Räikkönen is iets langzamer dan Verstappen, Vettels ronde was slordig.

Met nog vijf minuten op de klok komt Rosberg weer naar buiten. Met zijn auto lijkt dus niets aan de hand. Wat wel vervelend voor hem is, is dat hij nu al vroeg zijn definitieve tijd gaat zetten, terwijl de baan mogelijk nog sneller wordt. De rest van de top tien blijft rustig in de pits wachten op de laatste minuut als Rosberg zijn rondje begint. Sector 1 is nipt (0.028) sneller dan Hamilton, sector 2 is de voorsprong uitgebreid (0.297), na sector drie heeft Rosberg de voorlopige pole in handen met een voorsprong van 0.123 seconde.

Laatste woord voor Hamilton?
Nu is het laatste woord dus aan Lewis Hamilton. Zijn eerste sector is een tiende sneller dan Rosberg, bij de hairpin verremt de Brit zich, waardoor hij na de tweede sector een tiende langzamer is dan Rosberg. De laatste sector van Rosberg was niet geweldig, die van Hamilton precies even goed en met een tiende achterstand komt hij dus te kort om Nico Rosberg van de pole te houden.

Achter de Mercedessen verbetert Max Verstappen zijn tijd wel, maar die is nog steeds niet zo goed als Ricciardo's eerste rondje. Vettel was weggezakt in de rangorde, verbetert zijn tijd ook, maar komt ook niet aan de tijd van zijn teamgenoot, die vijfde blijft.

De vier man daarachter schelen onderling een tiende van een seconde. De snelste van dat groepje is de derde thuisrijder in Q3, Nico Hülkenberg, hij verslaat Bottas, Perez en Massa

Uitslag kwalificatie Grand Prix Duitsland
1. Nico Rosberg, 1:14.363
2. Lewis Hamilton, op 0.107
3. Daniel Ricciardo, op 0.363
4. Sebastian Vettel, op 0.471
5. Kimi Räikkönen, op 0.779
6. Sebastian Vettel, op 0.952
7. Nico Hülkenberg, op 1.147
8. Valtteri Bottas, op 1.167
9. Sergio Perez, op 1.174
10. Felipe Massa, op 1.252

11. Esteban Gutierrez, 1:15.883
12. Jenson Button, 1:15.909
13. Carlos Sainz, 1:15.989
14. Fernando Alonso, 1:16.041
15. Romain Grosjean, 1:16.086
16. Jolyon Palmer, 1:16.665

17. Kevin Magnussen, 1:16.716
18. Pascal Wehrlein, 1:16.717
19. Daniil Kvyat, 1:16.876
20. Rio Haryanto, 1:16.977
21. Felipe Nasr, 1:17.123
22. Marcus Ericsson, 1:17.238
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet