GT

GT: Mercedes-AMG GT3's pakken eerste zes startplaatsen in Spa, auto met Indy Dontje op pole-position

MTC 2362
Clemens Schmid erfde in de nummer 85-HTP-Mercedes, waarmee ook Indy Dontje rijdt, de pole-position.

Natuurlijk zal de concurrentie zeggen dat de startpositie bij een 24-uursrace niet zo erg belangrijk is, en dat het op de wedstrijd zelf aankomt. Dat is uiteraard allemaal waar, maar tegelijkertijd kan men bij Mercedes-AMG erg tevreden zijn, want morgen om 16.30 uur starten er zes Mercedes-AMG GT3's vanaf de eerste zes plaatsen tijdens de 'Total 24 Hours of Spa'. In de 'Super Pole'-sessie voor de snelste 20 teams uit de kwalificatie veroverde DTM-coureur Maximilian Götz in de nummer 86-HTP-Mercedes de pole position. Met zijn tijd van 2:17,651 minuten bleef de Duitser als enige onder de 2:18. Achter hem kwalificeerde de Oostenrijker Clemens Schmid de nummer 85-HTP-'Customer'-Mercedes als tweede, waarmee hij Indy Dontje van alle Nederlanders ook de beste startpositie verschafte. De Zweed Felix Rosenqvist reed met de nummer 88-AKKA ASP-Mercedes, waarmee ook Renger van der Zande in actie komt, de derde tijd.

UPD: Anderhalf uur na de sessie is Maximilian Götz zijn pole-position alweer kwijt. De wedstrijdleiding oordeelde dat de Duitser tijdens zijn vliegende ronde te snel was geweest terwijl de gele vlaggen werden gezwaaid vanwege de stilgevallen McLaren van Shane van Gisbergen. Daarmee werd Götz' snelste rondetijd geschrapt en telde zijn op één na snelste tijd, zodat hij van de eerste naar de zesde plaats terugviel. De volledige top zes blijft zo in handen van Mercedes-rijders, terwijl Clemens Schmid in de nummer 85-Mercedes de pole erft. Zo schuiven ook Indy Dontje, Renger van der Zande en Yelmer Buurman dus alledrie één plek naar voren.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Marcel ten Caat, SRO

De top 20-kwalificatie, waarin alle rijders twee vliegende ronden konden afleggen, waarvan de snelste gerekend werd, was een spannende aangelegenheid. "Ik vind dit super, dit formaat ligt me. Twee vrije ronden, voluit, heerlijk", toonde Felix Rosenqvist zijn enthousiasme voor het concept. Christopher Mies was met de Phoenix-Audi de eerste die de tijdenlijst aanvoerde met een tijd van 2:19,584. Daarna nam Nicky Catsburg met de ROWE-BMW de koppositie over met een tijd van 2:19,517, maar even later heroverde Mies de eerste plaats weer met zijn tweede vliegende ronde, die goed was voor een tijd van 2:19,507 minuten.

160729 Spa Superpole Catsburg Mies Na gedane zaken: Nicky Catsburg (en niet, zoals eerder gemeld, Stef Dusseldorp) (l.) en Christopher Mies

Mirko Bortolotti was daarna in de nummer 16-GRT-Lamborghini de eerste rijder die onder de tijd van 2:19 minuten kwam: 2:18,691. Maar ook zijn vreugde over de eerste plaats duurde niet zo lang, want even later zette Franc Perera in de nummer 74 ISR-Audi een tijd van 2:18,547 minuten op de klokken.

Vervolgens kwamen de Mercedessen in actie. Maro Engel opende in de nummer 00-Linkin Park-Black Falcon-auto de aanval met een tijd van 2:18,449 minuten op zijn eerste ronde, wat hij in de ronde erna met 2:18,223 nog scherper stelde. Vervolgens dook Clemens Schmid daar met de nummer 85-HTP-auto onder: 2:18,025 minuten. Felix Rosenqvist reed in de AKKA-ASP-Mercedes een tijd van 2:18,034 minuten. Tussendoor viel de McLaren van Shane van Gisbergen, gisteren nog het snelst in de kwalificatie, op de baan stil met een technisch defect. Maximilian Götz reed vervolgens met de nummer 86-Mercedes een tijd van 2:17,851 minuten, waarmee hij de pole-position veroverde.

Indy Dontje is op de tweede plaats, die vervolgens de eerste werd, dus de best geklasseerde Nederlander in de startopstelling, een plaats voor Renger van der Zande en twee plaatsen voor Yelmer Buurman. De Lamborghini van Jeroen Bleekemolen vertrekt vanaf de negende plaats, de Audi van Robin Frijns als 13e, de BMW met Catsburg en Dusseldorp als 15e.

160729 Spa Superpole Persconferentie
De aanvankelijke top drie met Felix Rosenqvist, Maxi Götz en Clemens Schmid (vrnl), plus Dani Juncadella (geheel links) als pole-sitter in de Pro-Am-klasse.

Gewijzigde uitslag:
1. Dontje/Schmid/Bacheta, Mercedes-AMG GT3, 2:18,025
2. Vautier/Rosenqvist/Van der Zande, Mercedes-AMG GT3, 2:18,034
3. Engel/Buurman/Schneider, Mercedes-AMG GT3, 2:18,223
4. Bauman/Jaafar/Buhk, Mercedes-AMG GT3, 2:18,259
5. Morley/Toril/Al Faisal/Juncadella, Mercedes-AMG GT3, 2:18,328
6. Jäger/Paffett/Götz, Mercedes-AMG GT3,
7. Vanthoor/Rast/Müller, Audi R8 LMS, 2:18,505

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet