Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Target stopt met sponsoring

Na 27 jaar vindt men bij het Target Stores welletjes geweest. Aan de relatie met het team van Chip Ganassi komt aan het eind van dit seizoen een definitief einde. Wel continueert men bij Target de sponsoring voor Kyle Larson in NASCAR.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar/NASCAR

Arie
Arie Luyendijk was één van de eerste Target ambassadeurs voor het team van Chip Ganassi.

Target stopt met sponsoring in Indycar
Het einde van een tijdperk. Target Stores is de afgelopen 27 jaar waarschijnlijk één van meest loyale sponsors geweest die Amerikaanse autosport gekend heeft. Sinds 1990 was men onlosmakelijk met het team van Chip Ganassi verbonden en sponsor Target heeft eveneens een belangrijke rol gespeeld in de groei van Chip Ganassi's team. De afgelopen 27 jaar behaalde men elf kampioenschappen en werd de Indy 500 viermaal gewonnen. Alex Zanardi en Jimmie Vasser zetten in het midden van de negentiger jaren sponsor Target met Indycar-kampioenschap duidelijk op de kaart en ook de zege van Juan Pablo Montoya op Indianapolis in 2000 droeg daaraan bij. Maar ook Dario Franchitti en regerend kampioen Scott Dixon waren de afgelopen jaren uitmuntende ambassadeurs voor sponsor Target.

Scott Dixon
Scott Dixon aan het begin van de millennium jaren.

Woordvoerder Scott Nygaard van Target: " Ruim 27 jaar lang zijn wij nauw met het team van Chip Ganassi verbonden geweest en wij zijn ongelofelijk trots op deze successen. Maar de Target branding heeft een nieuwe moderne uitstraling. Daarom dachten wij dat het tijd was om ons sportmarketing platform te veranderen.

Chip
Target was de beste sponsor die Chip Ganassi ooit gehad heeft.

Teambaas Chip Ganassi: "Dit was de grootste sponsor ooit die alleen maar goed voor mij geweest is. Ze hebben mij professioneel en persoonlijk ontwikkeld. Daar zijn langdurige vriendschappen en relaties uit ontstaan. Ik begrijp dat dingen veranderen en dat men verschillende marketingdoelstellingen heeft. Maar dat is één van de sponsoren geweest die voor mij en het team haar verplichtingen nakwam. En in ruil daarvoor leverden wij de prestaties.

Franchitti Dixon
Scott Dixon en Dario Franchitti, beiden jarenlang het gezicht van Target.

Regerend kampioen Scott Dixon wordt al ruim 15 jaar lang door Target gesponsord. Chip Ganassi kondigde aan dat hij voor Scott Dixon waarschijnlijk wel heel snel een andere sponsor kan vinden omdat die gemakkelijk te verkopen is. Dixon heeft 39 Indycar-overwinningen op zijn naam staan en won de Indy 500 in 2008.

Sportscars
De overbekende Target mascotte zagen we ook in de sportscars.

Scott Nygaard: "Zo op als buiten het circuit is Scott Dixon een gentleman met klasse. Hij heeft voor ons vaak meer gedaan dan gevraagd werd." Nygaard maakte niet bekend of de Indycar sponsoring door een ander platform vervangen gaat worden. Wel dat het bedrijf haar sportmarketing plannen evolueerde.

Kyle Larson
Target heeft wel aangekondigd om nog een jaar met Kyle Larson in NASCAR door te gaan.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet