Formula 4

Formule 4: Mawson blijft na Red Bull Ring leider kampioenschap

In het Duitse ADAC Formule 4 kampioenschap blijft de Australische VAR-coureur Joey Mawson aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. De VAR-rijder pakte dit weekend één overwinning en punten in alle wedstrijden. De overwinningen gingen dit weekend naar Thomas Preining, Joey Mawson en de Fin Laaksonen

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

F4 Mawson
We kunnen met zekerheid stellen dat Frits van Amersfoort weer een groot talent op zijn CV kan zetten aan het einde van dit seizoen.

Mawson blijft na Red Bull Ring leider kampioenschap
Drie verschillende winnaars dit weekend op de Red Bull Ring.De Oostenrijker Thomas Preining(Lechner Racing) bezorgde zichzelf afgelopen weekend op de Red Bull Ring een aardig verjaardagscadeau door de eerste ADAC Formule 4 wedstrijd op zijn naam te schrijven.

Thomas Preining: "Een goede wedstrijd. De samenwerking tussen het team was erg goed en dit smaakt natuurlijk naar meer. Mijn doel was een thuiszege en dit heb ik bereikt"

Zeer sterk waren de optredens van zowel Joey Mawson als Mick Schumacher. Mawson wist zich vanaf een elfde startplek naar de vierde op te werken en Mick Schumacher reed vanaf een vijftiende gridpositie naar een zesde plek. Gedurende de wedstrijd moest de safetycar tweemaal uitrukken maar aan de kop veranderde er weinig meer. Juri. Vips eindigde voor het Premapowerteam als tweede gevolgd door US Racing-coureur Karl Luis Schramm.

Juri Vips: "Dit is mijn eerste F4 podium. Er beginnen nu langzaam resultaten te komen. Aanvankelijk verliepen de eerste races niet zo goed maar ik ben steeds sterker geworden. Vandaag heb ik mijn positie verdedigd en ik ben er erg blij mee."

2016 Preining
Zege voor de lokale favoriet in de eerste wedstrijd van het weekend.

Karl Luis Schramm: "De derde plek is OK. In het begin was ik snel onderweg maar bij de start heb ik een plek verloren. In het begin kon ik qua snelheid meekomen. Was misschien ietsje sneller dan koploper. Maar toen werd Joey Mawson erg snel en moest ik mij op de strijd achter mij concentreren. Joey is een vechter en het is niet slecht om die achter je te houden."

In de tweede wedstrijd pakte Mawson vanaf pole de overwinning. Achter de kop bestaande uit Mawson, Ortmann en Nielsen volgde een groepje bestaande uit Juri Vips, Karl Luis Schramm, Jannes Fitje en Janneau Esmeijer die bij Team Timo Scheider in de Duitse Formule 4 is teruggekeerd. Direct bij de start greep VAR-coureur Mawson de leiding, gevolgd door Thomas Preining maar de Oostenrijker vergaloppeerde zich en kwam van de baan af waardoor een safetycar-interventie noodzakelijk was. Na de herstart liet Mawson zich niet van zijn stuk brengen en pakte de overwinning.

Joey Mawson: " In het begin had ik een mooi duel met Thomas Preining. Jammer voor hem dat hij moest opgeven. Daarna had ik de wedstrijd geheel onder controle."

Mike David Ortmann(2e): "Bij de start heb ik een aantal plaatsen verloren maar kwam daarna toch weer in het ritme. Hier een daar iemand ingehaald, foutje gemaakt. Maar voor een tweede plek was het voldoende. Meer zat er toch niet in. In het begin heb ik misschien iets teveel tijd verloren. De baan ligt ons wel. Bij tests enkele weken geleden waren wij al snel."

F4 Mawson 2
Mawson in fel gevecht verwikkeld met Thomas Preining.

De derde wedstrijd leverde een overwinning op voor de Motopark-coureur Simo Laaksonen. De beide titelkandidaten Schumacher en Mawson slaagden er in R3 niet in om werkelijk een vuist tegen de Fin te maken. Mick Schumacher wist zich van een vijfde naar een tweede plek op te werken.

Simon Laaksonen: " Een bijzonder harde wedstrijd. Mick heeft mij tot het einde toe aangevallen. Maar ik ben erin geslaagd om mijn leiderspositie te verdedigen. Aan het einde heb ik mijzelf gedwongen om "cool" te blijven. Dit is gelukt en ik verheug mij nu al op de Nürburgring."

Joey Mawson: "Met het podium ben ik tevreden. Zeker omdat moeilijk was om in te halen. Als ik Mike David Ortmann gepasseerd had was er niet veel tijd meer over. Een goed weekend waarin wij de voorsprong op Mick Schumacher konden vergroten." In de tussenstand van het kampioenschap heeft de VAR-coureur 56 punten voorsprong op Mick Schumacher.

Janneau Esmeijer keerde bij het team van Team Scheider terug en behaalde in de tweede wedstrijd een zevende plek. Leonard Hoogenboom behaalde een 11e en 8e plek.

F4 Van Uitert
Teleurstellend weekend voor Job van Uitert.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet