NASCAR

NASCAR: Kyle Busch schrijft geschiedenis in Brickyard 400. Laatste optredens Jeff Gordon en Tony Stewart

Kyle Busch schreef op dominante wijze de Brickyard 400 op zijn naam en vestigde daarbij weer enkele nieuwe records. Overigens was de Brickyard eigenlijk maar een saaie vertoning. Alleen door een crash van Carl Edwards moest de wedstrijd aan het slot met Code Rood tijdelijk onderbroken en verlengd worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Stewart Gordon
Nee, winnaar Kyle Busch zetten we niet op Nummer 1. Maar wel deze historische foto van Jeff Gordon(88) en Tony Stewart. Mannen die een ongelofelijk stuk autosportgeschiedenis geschreven hebben en het publiek in de uitloopronde bedanken.


Kyle Busch schrijft geschiedenis in Brickyard 400. Laatste optredens Jeff Gordon en Tony Stewart
Terwijl Kyle Busch zijn vreugde doughnuts produceerde reden de NASCAR legendes Tony Stewart en Jeff Gordon in hun allerlaatste optreden langzaam naast elkaar over het heilige asfalt van de Brickyard en namen afscheid van het publiek. Ondanks een penalty voor te snel rijden in de pitlane eindigde Stewart nog als elfde terwijl Dale Jr-vervanger Jeff Gordon als dertiende eindigde. Eigenlijk deed Gordon het uitstekend want er waren wedstrijdmomenten waarbij hij zich in de Top 10 bevond.

Maar ook winnaar Kyle Busch mocht van het denderende afscheidsapplaus meegenieten. In de 170 ronden tellende wedstrijd vestigde de JGR-rijder een nieuw Brickyardrecord door er 140 op kop te rijden. Na het winnen van de Xfinity-wedstrijd op zaterdag volbracht Busch zijn missie door ook de Sprint Cup io zijn naam te schrijven. Tevens won hij voor de tweede achtereenvolgende keer op de Indianapolis Motor Speedway. Alleen Jimmie Johnson slaagde hier in 2008 en 2009 in.

2016 Kyle Busch Race
Kyle Busch was meer dan dominant op de Speedway. De Xfinity-wedstrijden zijn een leuk speeltje om daarna op de zondag keihard toe te slaan.

In de twee ronden durende shoot-out versloeg Busch zijn teammaat Matt Kenseth met een voorsprong van 2.126 secs. Kyle Busch: "De Toyota was fantastisch vandaag. Die auto was zo verschrikkelijk snel. Het was alleen zaak om op kop te blijven. Zelfs mijn teamgenoten waren niet in staat om mij uit te dagen. Hij ging werkelijk als op rails. Crewchief Adam Stevens en die zijn crew zijn fenomenaal en ik ben er trots op om hierbij te horen. Prachtig om met zo'n dominant voorwerp naar Indianapolis te komen. Dat heb je niet vaak en ik hoopte ook dat ik het niet zou verknallen."Voor Busch stond het winnen van de Brickyard 400 en de Xfinity-wedstrijd hoog op zijn verlanglijstje. Zeker omdat niemand dit eerder voor hem gepresteerd had.

Busch: "Wel ontzettend "cool" want nog niemand heeft dit voor mij gedaan. Het helpt als je al op de zaterdag wedstrijden wint. Een goede voorbereiding voor de wedstrijd op zondag." Voor Busch betekende het zijn 38e Sprint Cup-zege en de vierde dit seizoen.

Eigenlijk reed Busch vrijwel de gehele wedstrijd op cruise control. Daar kwam in de 150e ronde vanwege een neutralisatie voor "debris"(ofwel brokstukken) even een einde aan. Kort na de herstart ging Carl Edwards vanwege een vermoedelijke klapband de muur in. Een incident waarbij vier auto's betrokken waren en waarbij de wedstrijd voor exact 7 minuten en 25 secs. stopgezet werd.

2016 KB Victory Lane
Tweede achtereenvolgende zege voor Kyle Busch op de Indianapolis Motor Speedway.

Carl Edwards: "Het was een beetje smal beneden. Bij de herstarts ging het wat minder. Het ging in ieder geval niet goed. In ieder geval bied ik mijn excuses aan. Frustrerend. De daarop volgende twee herstarts zorgden nog eens voor twee neutralisaties. Ten eerste doordat Jamie McMurray plotseling van rijrichting veranderde en voor de bumper van Tony Stewart spinde. Ook Ryan Newman en Brian Scott werden slachtoffer van dit incident.

2016 Stewart Gordon 2
De Chevrolet legendes Jeff Gordon en Tony Stewart laten hun emoties even de vrije loop

Bij de herstart in de 169e ronde ging Busch er als een haas vandoor en gaf Joey Logano en Matt Kenseth in Turn 1 definitief het nakijken.Maar het verhaal van de dag was eigenlijk wel de uitloopronde van de legendes Tony Stewart en Jeff Gordon.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 170 ronden
2. Matt Kenseth Toyota 170 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 170 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 170 ronden
5. Kyle Larson Chevrolet 170 ronden
6. Kevin Harvick Chevrolet 170 ronden
7. Joey Logano Ford 170 ronden
8. Martin Truex Jr. Toyota 170 ronden
9. Austin Dillon Chevrolet 170 ronden
10. Paul Menard Chevrolet 170 ronden

2016 Kyle Busch 1
Kyle Busch schrijft andermaal geschiedenis op de Speedway.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet