GT

GT: Zege voor Stoll/Vanthoor in ADAC GT Masters Red Bull Ring. Nederlanders stellen wederom teleur

De combinatie Florian Stoll/Laurens Vanthoor bezorgde de nieuwe Audi R8 LMS op de Red Bull Ring de allereerste ADAC GT Masters overwinning. Als tweede eindigde de Callaway Corvette C7 van de combinatie Jules Gounon/Daniel Keilwitz. In de tussenstand van het kampioenschap bezetten zij nu de eerste plek. De Bentley Team ABT combinatie Jordan Pepper/Daniel Abt pakte in Oostenrijk hun eerste podiumplek.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

2016 Zege Vanthoor
Prachtige eerste ADAC GT Masters zege voor Laurens Vanthoor. Voor Stoll was het alweer de derde.

Zege voor Stoll/Vanthoor in ADAC GT Masters Red Bull Ring. Nederlanders stellen wederom teleur
Callaway Corvette-coureur Daniel Keilwitz pakte met een vlekkeloos verlopen start direct de leiding. De eerste zes ronden waren er nauwelijks positiewisselingen. Keilwitz wist zijn leiderspositie lang te verdedigen totdat Laurens Vanthoor met zijn kfzteile 24 APR Motorsport Audi R8 kort voor de verplichte pitstops toesloeg.

Na de verplichte pitstops probeerde Jules Gounon zoveel mogelijk druk op Stoll uit te oefenen. Twee korte safetycarfases, vanwege gestrande voertuigen, brachten het veld weer dicht bij elkaar. Stoll liet zich echter niet van zijn stuk brengen en behaalde met amper een seconde voorsprong zijn derde ADAC GT Masters-zege.

2016 Gounon
Keilwitz en Vanthoor zorgen voor spektakel in het eerste wedstrijdgedeelte.

De oude Corvette Z.06 van RWT zorgde met de combinatie Remo Lips/Sven Barth voor een absolute verrassing. Tevens behaalden zij de eerste plek in het Trophy klassement. De regerende kampioenen Sebastian Asch/Luca Ludwig eindigden met hun AMG Zakspeed Mercedes GT3 als vijfde en bezetten in de tussenstand van het kampioenschap de vijfde plek.

De GRT Grasser Racing Team Lamborghini Huracan met de combinatie Ralf Ineichen/Christian Engelhart had met een zesde plek een sterk optreden. De combinatie Dobitsch/Sandström pakte met hun kfzteile 24 APR Motorsport Audi R8 voor de zevende plek en behaalde voor de vijfde maal dit seizoen punten

De KÜS Team 75 Bernhard Porsche van Jahn/Estre kwam vandaag niet verder dan een achtste plek. Vanaf een zeventiende startplek wist de combinatie De Philippi/Mies met de Montaplast Land Motorsport Audi R8 LMS veel terrein goed te maken. Een negende plek was het resultaat. De Bentley Continental GT3 van Fabian Hamprecht/Christer Jöns maakte de Top 10 vol. Samen met Elia Erhart was Kelvin Snoeks in de HB Racing Lamborghini op een twaalfde plek de beste Nederlander, gevolgd door Xavier Maassen die samen met Lucas Schreier als dertiende eindigde.

2016 ABT Bentley
Ook vandaag weer een Bentley op het podium.

Florian Stoll: "Wij zijn naar de Red Bull Ring afgezakt met de verwachting om punten te pakken. Onze auto was zo goed dat daar een overwinning uitkwam. De wedstrijd was voor mij extreem hard. Laurens heeft de auto aan mij in eerste positie overgedragen. En zowel voor als na de safetycar-onderbrekingen moest ik tegen de Corvette van Gounon flink veel tegenstand bieden. Hij zat een paar keer naast me maar ik beschikte over betere lijnen en wist hem voor te blijven. Dat moet er echt wel spannend uitgezien hebben. Ik moest tot op de limiet strijden. Dank aan het gehele team voor een perfect afgestelde auto."

Laurens Vanthoor: "Wij beschikten op de Red Bull Ring over een uitstekende auto. In de beginfase kon ik samen met Daniel Keilwitz afstand nemen. Op sommige plekken was hij sneller, op andere ik. Normaal inhalen was hier niet mogelijk. Kort voor de pitstops heb ik druk uitgeoefend en toen maakte hij een foutje waarvan ik profiteerde. Een prachtresultaat voor ons team, de allereerste zege van de nieuwe Audi in de ADAC GT Masters."

2016 Start
Mooie openingsfase.

Voor de Schubert BMW M6 eindigde de wedstrijd in een drama. Antonio Felix da Costa had zich voor de tweede wedstrijd als vierde gekwalificeerd maar werd in de wedstrijd door een andere deelnemer van achteren geraakt waardoor de koppeling beschadigd werd. Da Costa gaf de auto in vierde stelling aan Jesse Krohn over maar die moest korte tijd later de BMW M6 definitief in de grindbak parkeren.

2016 Felix Da Costa
Geen succes voor Antonio Felix Da Costa.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet