Sportscars

Sportscars: Van der Zande/Popow winnen IMSA-race Lime Rock, Jeroen Bleekemolen op podium in GTD-klasse (lang)

160724 IMSA race Renger finish
Renger van der Zande, winnaar op Lime Rock

Renger van der Zande en zijn Venezolaanse Starworks-teamgenoot Alex Popow hebben de achtste race van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op hun naam geschreven. Op het circuit van Lime Rock Park in de staat Connecticut was de PC-klasse de hoogste divisie, zodat Van der Zande en Popow naast hun klasszege ook als overall-winnaars gehuldigd konden worden. In de race over een duur van twee uur en 50 minuten reed het duo van de vierde startplaats in de klasse naar de overwinning. Jeroen Bleekemolen en zijn teamgenoot Ben Keating in de Viperexchange.com/Riley-Viper maakten nog meer progressie: niet in de laatste plaats vanwege een vermogensnadeel door de 'balance of performance' startte het duo slechts als 13e in de klasse, maar werd voor een fraaie inhaalrace beloond met de derde plaats. De zege in de GDT-klasse was voor John Potter/Andy Lally in de Magnus Racing-Audi R8 LMS. Tommy Milner en Oliver Gavin schreven in de nummer 4-fabrieks-Corvette de GTLM-klasse op hun naam.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

160724 IMSA Race Renger champagne
Een flinke slok uit de champagnefles voor Renger van der Zande

Voor Van der Zande en Popow was het al de derde keer dit seizoen dat ze de PC-klasse op hun naam schreven. Aanvankelijk zag het daar niet naar uit, want Popow werd direct na de start geraakt door een concurrent, waarbij de achterkant van de auto beschadigd raakte. Uiteindelijk kon het duo de race toch volbrengen en opnieuw voor succes zorgen. "Popow deed het heel goed", meldde Van der Zande, terwijl hij alweer onderweg was naar het vliegveld. "Met de pitstop konden we nog een plek goedmaken, waardoor we met een beetje andere strategie op kop kwamen. Op het eind was het heel spannend, want het rondje op Lime Rock is heel kort, zodat je je elke zeven, acht ronden weer door het GT-veld heen moet zien te wurmen. Dat is iedere keer weer een grote worsteling. Ik heb redelijk wat auto's geraakt en voor me raakten ook mensen elkaar. Echt ongelooflijk wat er hier allemaal gebeurde! Maar we hebben het gered. Een mooie wedstrijd en ik heb er erg van genoten!" Komend weekeinde rijdt Van der Zande alweer in Spa tijdens de 24-uursrace.

160724 IMSA Race Corvette Voor het eerst sinds Sebring was er weer eens een IMSA-klassezege voor Corvette

De overwinning van Tommy Milner en Oliver Gavin in de GTLM-klasse was een historische, want het was de 100e sportwagenzege voor Corvette Racing. Teamgenoten Antonio Garcia en Jan Magnussen completeerden het succes voor het team door als tweede te eindigen, waarmee de 60e 1-2 voor Corvette een feit was. Sinds Sebring had Corvette dit seizoen in de IMSA-serie niet meer gewonnen, maar met deze overwinning konden Milner en Gavin hun voorsprong als leiders in de tussenstand vergroten. Na drie opeenvolgende overwinningen eindigden Ford-rijders Ryan Briscoe en Richard Westbrook ditmaal als derde, voor de Risi-Ferrari van Fischella en Vilander. Fisichella reed een half uur voor het einde van de race nog aan de leiding, maar raakte in de 'Big Bend' van de baan, waarmee Oliver Gavin in de Corvette de eerste plaats kon overnemen. Voor BMW en Porsche was er geen succes weggelegd, ondermeer vanwege een zware botsing tussen Earl Bamber in de nummer 912-Porsche en Dirk Werner in de nummer 25-BMW na anderhalf uur. Beide coureurs moesten voor controle naar het medisch centrum, maar bleken ongedeerd. Eerder al had Makowiecki in de 912-Porsche de nummer 100-BMW met John Edwards geraakt en voor de uitval van de BMW gezorgd.

160724 IMSA Race Bleekemolen
Jeroen Bleekemolen moest in de Viper hard werken om de concurrentie achter zich te houden

De strijd in de GTD-klasse werd 22 minuten voor het einde beslist, toen Andy Lally in de nummer 44-Magnus Racing-Audi Jeroen Bleekemolen passeerde en zo de leiding overnam. Vervolgens reed Lally de overwinning naar huis en zorgde zo voor het tweede succes van het seizoen voor het Magnus Racing-team. Hij kwam voor Robin Liddell en Andrew Davis in de snelste van de beide Stevenson-Audi's aan de finish, terwijl Bleekemolen en teamgenoot Ben Keating als derde geklasseerd werden. "Een goede race, een super-pitstop gehad en mooi naar voren gekomen, waardoor we zelfs nog even op kop gereden hebben", berichtte Bleekemolen na afloop van de race. "Maar het was wel duidelijk dat we die positie niet konden houden, want we kwamen 1,2 seconden per ronde tekort op een baantje waar ze rondetijden van 53 seconden rijden. Dat was veel teveel, we hadden geen schijn van kans. Het is nog een wonder dat we het podium hebben gehaald, echt super gedaan van het team. Ik hoop wel dat de organisatie nu niet gaat zeggen: 'Jullie staan toch op het podium', want ze moeten gewoon reëel naar de tijden kijken. Ik heb geknokt voor wat ik waard was en daardoor nog een podium gepakt, maar er moet echt iets veranderen, want anders hebben we weer geen kans. We hebben tot nu toe altijd goed naar voren kunnen rijden dankzij goede strategie en pitstops, maar het is geen pretje als je altijd maar in je spiegels zit te kijken en er alles aan moet doen om mensen achter je te houden. Kortom: een moeilijke race, maar we hebben het maximale uit onze situatie gehaald." Ook Bleekemolen komt vanaf aanstaande donderdag alweer in Spa in actie.

160724 IMSA Race Corvette100
De winst op Lime Rock betekende de 100e overwinning voor Corvette

Uitslag:
1. Van der Zande/Popow, Oreca FLM09, 169 r. in 2.40:43,254
2. Alon/Kimber-Smith, Oreca FLM09, op 0,815
3. French/Marcelli, Oreca FLM09, op 1 ronde
4. McMurry/Mowlem, Oreca FLM09, op 1 ronde
5. Gavin/Milner, Corvette C7.R, op 2 ronden (1e LMGT)
6. Garcia/Magnussen, Corvette C7.R, op 2 ronden
7. Briscoe/Westbrook, Ford GT, op 2 ronden
8. Fisichella/Vilander, Ferrari 488 GTE, op 2 ronden
11. Potter/Lally, Audi R8 LMS GT3, op 7 ronden (1e GTD)
13. Keating/Bleekemolen, Dodge Viper GT3-R, op 8 ronden (3e GTD)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet