IndyCar

Indycar: Toronto Hattrick voor Will Power

Will Power scoorde in Toronto een Hattrick en wist de Indycar-wedstrijd voor de derde achtereenvolgende maal te winnen. De Australiër vindt dat hij genoeg aan de verkeerde kant van de neutralisatieperiodes heeft gezeten. In Toronto versloeg hij zijn teamgenoot Helio Castroneves met een voorsprong van 1.5275 seconden. In de tussenstand van het kampioenschap bedraagt het verschil met Simon Pagenaud nog maar 47 punten.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Start Toronto
Start van de 32e editie in Toronto.


Toronto Hattrick voor Will Power
Vanaf een vierde startplek volgde Power gedurende lange tijd Scott Dixon, Helio Castroneves en Simon Pagenaud. In het 85 ronden durende gevecht bleef Power ruim twee derde van de wedstrijd achter dit trio hangen. Juist voor een neutralisatie in de 58e ronde kwam Power op commando van racestrateeg Tim Cindric naar binnen. Juist op dat moment had Josef Newgarden in Turn 5 contact met de muur gemaakt.

Daardoor kwam Power voor Dixon en Pagenaud. Die moesten wachten totdat de pitlane vrijgegeven werd. Power kwam daardoor in tweede positie achter Tony Kanaan. Negen ronden voor het einde moest Kanaan voor brandstof naar binnen.
Will Power: "Het team riep mij werkelijk op het laatste moment naar binnen. Eigenlijk kan ik niet vertellen hoe vaak het hier en op andere banen juist weer de andere kant opging. Maar toen ik de pitlane binnenreed en de gele lichten zag aangaan was ik ontzettend blij. Zo'n moment heb je niet vaak."

Kanaan Castroneves
De Canadese vrienden Tony Kanaan en Helio Castroneves in gevecht.

Bij een herstart in de allerlaatste ronde wist Power Castroneves achter zich te houden en pakte zijn 28e Indycar-overwinning. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met de legendarische Johnny Rutherford die op de eeuwige ranglijst als dertiende genoteerd staat.

Ondanks linke lekke voorband eindigde Helio Castroneves als tweede en pakte daarmee een record 40e tweede plek in zijn carrière. Castroneves: "Jammer van die lekke band maar de auto was erg sterk vandaag. Tweede is nog altijd beter dan derde."

Hinchcliffe
Mooie derde plek voor Jamoes Hinchcliffe(5) in zijn thuiswedstrijd.

James Hinchcliffe eindigde in zijn thuiswedstrijd als derde. In zes voorgaande wedstrijden was zijn beste resultaat tot nu toe achtste.
James Hinchcliffe: "Eindelijk hadden we in Toronto eens een keer geluk. Ik heb hier altijd veel pech gehad. Dit hoort bij het Indycar racen."

Verizon P1 Award winnaar Scott Dixon eindigde in de Ganassi Dallara Chevrolet als achtste. Josef Newgarden die vorig jaar de wedstrijd in Toronto won werd na zijn crash als laatste geklasseerd. Overigens bleef Newgarden hierbij ongedeerd en hield er verder niets aan over. Maar de verwonding die hij aan zijn rechterhand in Texas heeft overgehouden wordt vandaag nogmaals geëvolueerd. Op 29 juli rijdt de Indycar-series op de Mid Ohio Sports Car Course. Het is afwachten of Newgarden dan medische permissie krijgt om te starten.

Will Power
Hattrick voor Will Power in Toronto.

Uitslag
1. Will Power Dallara Chevrolet 85 ronden
2. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 85 ronden
3. James Hinchcliffe Dallara Chevrolet 85 ronden
4. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 85 ronden
5. Takuma Sato Dallara Honda 85 ronden
6. Mikhail Aleshin Dallara Honda 85 ronden
7. Sebastien Bourdais Dallara Honda 85 ronden
8. Scott Dixon Dallara Honda 85 ronden
9. Simon Pagenaud Dallara Chevroet 85 ronden
10. Marco Andretti Dallara Chevrolet 85 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet