NASCAR

NASCAR: Matt Kenseth vecht zich naar de zege in New Hampshire

Bij de wedstrijd in New Hampshire zat het venijn in de staart. Vanaf een 18e startplek wist JGR-coureur Matt Kenseth zich naar de overwinning te vechten. Voor Kenseth betekende het zijn tweede seizoensoverwinning en de derde op de New Hampshire Motor Speedway. Veteraan Tony Stewart eindigde als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Start NH
Start in New Hampshire.

Matt Kenseth vecht zich naar de zege in New Hampshire
Met een voorsprong van ruim 1.982 secs. kwam Matt Kenseth in New Hampshire als eerste over de eindstreep. Voor de 44-jarige Kenseth betekende het zijn 38e NASCAR Sprint Cup-overwinning en de 38e in zijn carrière en tevens de tweede achtereenvolgende op de New Hampshire Motor Speedway. Matt Kenseth: "Het is altijd prettig om in Victory Lane te staan. Hoe verder je naar achteren staat des te beter het aanvoelt. Daarvoor wil ik iedereen bedanken. Ik heb het al een miljoen keer eerder gezegd maar ik ben gezegend met de kansen die ik bij dit team gekregen heb. Crewchief Jason Ratcliff en zijn team zorgden vandaag voor fantastische afstellingen. Met een 18e plek deed ik het in de kwalificatie niet echt goed. Maar na één pitstop roken wij al onze kansen. Wij moesten er alleen nog even komen. Een plezierige dag."

Kenseth wist zich na een incident in de pitlane aardig te herstellen. Ondanks een korte blokkade in de pitlane nam Kenseth in de 271e ronde de leiding van Kyle Busch over en wist ondanks drie herstarts toch de kop te behouden.

Matt Kenseth: "Bij elke stop hoop je er geen puinhoop van te maken. Gelukkig hadden wij goede stops en beschikten wij over goede tractie en rechte lijnsnelheid. Na een aantal stops bevonden wij ons in het midden en konden afstand gaan nemen.

In een dragsprint tegen Keven Harvick en Greg Biffle was Penske-coureur Joey Logano de snelste man en pakte de derde plek. Martin Truex Jr. reed ruim 123 ronden aan de leiding maar werd door zijn auto in de steek gelaten. Hij verloor zijn koppeling en bleef in de vierde versnelling steken. Polesitter Jimmie/ Johnson verloor bij de herstarts telkens terrein en kwam niet verder dan een 12e plek. Kurt Busch reed geruime tijd in de top 5 maar werd door Alex Bowman(de vervanger van Dale Jr) uitgeschakeld. Brad Keselowski liep in een crash waarbij vier auto's betrokken waren een klapband op en werd als 15e geklasseerd. Vorig jaar nog wist Keselowski de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Carl Edwards was in de 285e ronde bij een kettingbotsing betrokken. Het betekende tevens de zevende en laatste neutralisatie.

NHMS NSCS Pack1 071716
Jimmie Johnson was een factor maar scoorde uiteindelijk toch niet.

Hoewel Kyle Busch als achtste eindigde was het toch een teleurstellend resultaat. Busch reed maar liefst 133 ronden aan de leiding maar verloor behoorlijk veel terrein in een gevecht met Greg Biffle.

Tony Stewart echter was behoorlijk enthousiast over het resultaat van zijn team. Stewart en zijn eerstejaars crewchief voerden zaterdagavond een uitgebreid Whatsapp tekstcorrespondentie omtrent de set-up van de auto. Stewart was na de kwalificatie naar Ohio voor een Sprint Car-wedstrijd op Eldorado Speedway teruggevlogen. Toen Stewart in Loudon terugkeerde was zijn auto aanmerkelijk beter dan gedurende de zaterdagsessies.

Truex JR NH
Evenmin als Martin Truex Jr.

Tony Stewart: "Wij hadden inderdaad een betere Chevrolet dan gisteren. Onze rookie crewchief bleef maar whatsapps sturen." Joey Logano had profijt van de late neutralisaties en wist in de slotfase nog een plek te winnen. Joey Logano: "Die derde plek neem ik op de koop toe. Die auto was gewoon verschrikkelijk aan het begin van de wedstrijd. Wij hadden wat nieuwe dingen uitgeprobeerd maar het werkte totaal niet. In het midden van de wedstrijd hebben wij onze missie maar geaborteerd. En toen vonden wij voldoende snelheid maar onvoldoende om de No 20 te passeren."

2016 Kenseth Wint NH
Alleen Matt Kenseth wist zijn 18e start plek in een goed resultaat te verzilveren.


Uitslag
1. Matt Kenseth Toyota 301 ronden
2. Tony Stewart Chevrolet 301 ronden
3. Joey Logano Ford 301 ronden
4. Kevin Harvick Chevrolet 301 ronden
5. Greg Biffle Ford 301 ronden
6. Jamie McMurray Chevrolet 301 ronden
7. Ryan Newman Chevrolet 301 ronden
8. Kyle Busch Toyota 301 ronden
9. Denny Hamlin Toyota 301 ronden
10. Ricky Stenhouse Jr. Ford 301 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet