DTM

DTM: Robert Wickens met Nederlandse ondersteuning naar winst op Zandvoort

2016 Wickens Tarzan zijopname
Robert Wickens was in de zaterdagsrace van de DTM op Circuit Park Zandvoort eenzame klasse

Sinds 2010 had Mercedes-Benz op Circuit Park Zandvoort geen DTM-race meer gewonnen, maar vandaag stond er eindelijk weer eens een coureur van het merk met de ster op de hoogste trede van het podium. In de eerste race van het weekeinde, over 40 minuten en zonder pitstop, leidde de Canadees Robert Wickens, die vanaf de pole-position vertrok, van start tot finish en schreef zo zijn eerste overwinning van het seizoen en de vierde uit zijn DTM-loopbaan op zijn naam. BMW-rijder Marco Wittmann eindigde als tweede en behaalde zo de officieuze titel van 'Halbzeitmeister'. Christian Vietoris, eveneens met Mercedes, kwam als derde over de eindstreep. Audi had ditmaal weinig in te brengen tijdens de Nederlandse DTM-ronde. De Brit Jamie Green eindigde als vijfde en was daarmee de best geklasseerde rijder van het merk uit Ingolstadt.

Tekst: René de Boer (vanuit Zandvoort, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat en Co van der Gragt

DTM-CPZ-5005


In de kwalificatie was Robert Wickens al de snelste. Lange tijd leek het erop dat een BMW-rijder met de pole-position aan de haal zou gaan, want António Félix da Costa, vorig jaar winnaar op Zandvoort, stond gedurende het grootste deel van de sessie bovenaan de tijdenlijst. In de laatste vier minuten echter wisten heel wat rijders onder de tijd van de Portugees te duiken, die uiteindelijk slechts als achtste startte. Wickens veroverde de pole voor Wittmann, Mercedes-Benz-rijders Vietoris en Paffett, Audi-rijders Mortara en Green en Mercedes-Benz-coureur Ocon, die voor de tweede keer na Hockenheim weer eens een top-tien-kwalificatieresultaat behaalde.

2016 Start Incident 1 Start van de race, waarbij het al misgaat tussen Götz en Tambay (geheel rechts)

In de race nam Wickens bij de start de leiding, voor Wittmann en Vietoris. Verderop in het veld ging het mis: Martin Tomczyk raakte de Mercedes van Götz, die vervolgens op de Audi van Tambay knalde.

2016 Start Incident  2
Einde race voor Götz en Tambay

Terwijl Tomczyk zonder problemen zijn race kon vervolgen en opklom van de 16e naar de twaalfde plaats, was de race voor Götz en Tambay meteen over. Om de gestrande Mercedes en Audi en de brokstukken op de baan te kunnen verwijderen, werd de safety-car de baan op gestuurd. In de vijfde ronde werd de race weer vrijgegeven.

De herstart leidde niet tot positiewisselingen en ook voor de rest werd er in de race opmerkelijk weinig ingehaald. In de vijfde ronde crashte Augusto Farfus in de Mastersbocht van de baan en belandde aan het eind van de grindbak in de vangrails, waarmee de race voor hem ten einde was.Een ronde later keeg Tomczyk van de wedstrijdleiding een drive-through-penalty voor het veroorzaken van de aanrijding net na de start.

2016 Duel Wittmann Vietoris
Vietoris zet Wittmann onder druk in de strijd om de tweede plaats

Vooraan reed Wickens relatief eenzaam zijn ronden. Achter hem had Wittmann meer te doen, want Vietoris zette de BMW-rijder lange tijd onder druk, maar vond geen mogelijkheid om zijn opponent te passeren.

DTM-CPZ-4715

Drie ronden voor het einde liet Vietoris zijn merkgenoot Paffett passeren, zodat de Brit een poging kon wagen om Wittmann te passeren, maar ook de drievoudig Zandvoort-winnaar kwam niet voorbij de BMW. Daarop besloot Paffett in de slotronde om Vietoris dan maar weer de eer van een podiumplaats te gunnen, zodat de oorspronkelijke volgorde weer werd hersteld.

1e ronde van achter

Na 25 ronden kwam Wickens als winnaar over de eindstreep en werd zo de achtste verschillende winnaar uit negen races. De Canadees liet ook zijn Nederlandse race-engineer bij het HWA-team, Wilmar Franssen uit Hoofddorp, delen in het succes. "Een groot deel van deze overwinning komt voor zijn rekening", aldus Wickens.

DTM-CPZ-4762

Wittmann eindigde als tweede, voor Vietoris en Paffett en Jamie Green als beste Audi-rijder, waarmee de top vijf exact gelijk was aan die in de kwalificatie. Voor Edoardo Mortara, lange tijd zesde, leverde de race niet de gehoopte punten op. Evenals merkgenoot Nico Müller moest Mortara de pits in voor een drive-through, omdat hij tijdens een 'slow-zone' na de crash van Farfus te snel gereden had. Daarop eindigde Mortara slechts als 17e. António Félix da Costa (BMW) en Mattias Ekström (Audi) eindigden als zesde en zevende, voor Daniel Juncadella en Esteban Ocon (Mercedes), die beide hun eerste DTM-punten van het seizoen scoorden. BMW-rijder Maxime Martin completeerde de top tien.

Wickens PF Tong
Eerste overwinning van het seizoen voor Robert Wickens

Uitslag:
1. Robert Wickens (Can), Mercedes-AMG C 63 DTM, 25 r. in 41:55,441 (gem. 154,100 km/u)
2. Marco Wittmann (Dui), BMW M4 DTM, op 7,217
3. Christian Vietoris (Dui), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 8,987
4. Gary Paffett (GBr), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 10,657
5. Jamie Green (GBr), Audi RS 5 DTM, op 12,626
6. António Félix da Costa (Por), BMW M4 DTM, op 18,178
7. Mattias Ekström (Zwe), Audi RS 5 DTM, op 19,166
8. Daniel Juncadella (Spa), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 19,838

DTM-CPZ-0050

Stand na 9 van 18 races:
1. Marco Wittmann, 93 punten
2. Robert Wickens, 83
3. Edoardo Mortara, 73
4. Jamie Green, 73
5. Paul Di Resta, 70
6. Maxime Martin, 63
7. Nico Müller, 52
8. Tom Blomqvist, 52

DTM-CPZ-0010Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet