Formule 3

FIA F3: Lance Stroll overtuigt in Zandvoort en wint race 1

DTM-CPZ-4022

Twintig wagens aan de start van de eerste wedstrijd van het Europese Formule 3 kampioenschap op Circuit Park Zandvoort. Na het doven van de lichten verrast Lance Stroll met een fraaie startactie vanaf een vierde startplaats iedereen en pakt buitenom in de Tarzanbocht de kop voor poleman Nick Cassidy en de eveneens goed gestarte Alessio Lorandi. De Canadees is ontketend en een maatje te groot voor zijn achtervolgers en neemt een flinke voorsprong. De strijd om de laatste podiumplaats ontbrandt tussen Lorandi en Maximillian Günther. Stroll rijdt ondertussen de ene na de andere snelste ronde en vergroot zijn voorsprong. Weiron Tan kent al het geluk in de Arie Luyendijk bocht. De Carlin coureur weet maar net de bandenstapels te ontwijken en kan zijn race vervolgen. Aan de kop is er weinig strijd. De op podiumplaatsen rijdende coureurs liggen te ver uit elkaar. De Brit Callum Ilott valt aan bij de op de vierde plaats rijdende Günther. De Fin Niko Kari rijdt daarachter in een soort niemandsland maar moet zich toch gaan verdedigen tegen de opdringende George Russell op de zevende plaats. Niemand kan in deze race in de schaduw staan van Lance Stroll die oppermachtig de race wint en zijn voorsprong in de titelstrijd wederom vergroot. De andere twee podiumplaatsen zijn voor Cassidy en Lorandi.

Tekst: Gerrie Hoekstra - Quotes: René de Boer
Foto's Willem J. Staat en Co van der Gragt

F3 Stroll R1
Lance Stroll klasse apart in de eerste EK F3 wedstrijd op zaterdag.

Lance Stroll: "Ik wist dat bij de start mijn enige kans zou zijn om naar voren te komen. Daarop heb ik me dus geconcentreerd en dat lukte. Ik remde zo laat mogelijk, terwijl Nick relatief vroeg remde, dus zo kon ik inderdaad de leiding pakken. Daarna was het een vrij rustige race. Het enige echt spannende moment had ik een ronde of vijf voor het einde, toen ik in de chicane bijna een laag overvliegende zeemeeuw raakte. Ik moest echt mijn hoofd intrekken, anders had ik hem vol geraakt! Ik ben blij met deze overwinning en de punten die ik daarmee heb binnengehaald. Omdat ik door de diskwalificatie de beide volgende races van achteraan moet starten, was deze race mijn enige kans om dit weekeinde goed punten te scoren."

F3 Cassidy
De Nieuw Zeelander Nick Cassidy vond het zelfs als rijder maar een saaie wedstrijd.

Nick Cassidy: "Ik rijd dit weekeinde voor het eerst hier op Zandvoort en misschien was dat gebrek aan ervaring wel de reden dat Lance mij voor de eerste bocht kon verschalken. Daarna was het een vrij ontspannen race. Lance was gewoon sneller, dus die kon weglopen, terwijl ik Alessio achter me kon houden. Inhalen is hier op Zandvoort in de Formule 3 vrijwel onmogelijk en daardoor was het een vrij saaie wedstrijd."

DTM-CPZ-4076

Alessio Lorandi: "In de slipstream van Stroll kon ik bij de start ook mee naar voren rijden en zo kwam ik op de derde plaats terecht. Zoals ook de anderen al zeiden gebeurde er daarna ook voor mij niet veel meer, maar ik ben blij dat ik in ieder geval weer eens op het podium geëindigd ben. De laatste keer was bij mijn overwinning in Pau, daarna had ik echt lastige weekeinden op de Red Bull Ring en de Norisring, waarin het voor geen meter liep, maar tijdens het testen recentelijk op Hockenheim hebben we een stap vooruit kunnen maken en gelukkig loopt het hier op Zandvoort tot nu toe goed."

F3 Felicitaties Stoll Cassidy
Felicitaties tussen de Prema teamgenoten Lance Stroll en Nick Cassidy.

Uitslag:
1. Lance Stroll (Can), Dallara F312-Mercedes, 38 r. in 35:02,366
2. Nick Cassidy (NZl), Dallara F312-Mercedes, op 8,026
3. Alessio Lorandi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 10,146
4. Maximilian Günther (Dui), Dallara F312-Mercedes, op 11,827
5. Callum Ilott (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 12,102
6. Niko Kari (Fin), Dallara F312-Volkswagen, op 12,765
7. George Russell (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 13,328
8. Ryan Tveter (VSt), Dallara F312-Volkswagen, op 14,188
9. Anthoine Hubert (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 15,069
10. David Beckmann (Dui), Dallara F312-Mercedes, op 23,100

DTM-CPZ-9794

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet