Sportscars

Sportscars: Eerste overwinning voor Cameron en Curran op Canadian Tire Motorsport Park

lat-lepage-160710-mos 5901 980

Action Express Racing-coureurs Dane Cameron en Eric Curran hebben op het Canadian Tire Motorsport Park hun eerste overwinning van het seizoen in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship weten te behalen. Het tweetal versloeg teamgenoten Joao Barbosa en Christian Fittipaldi op het voormalige Mosport Park in Ontario, Canada. Renger van der Zande reed in de LMPC klasse naar het podium, Jeroen Bleekemolen raakte een tegenstander toen hij voor de overwinning streed en beschadigde de Viper.


Tekst: Marcel ten Caat

Foto: IMSA

Eric Curran en Dane Cameron lagen in Canada 66 van de 125 ronden aan de leiding. Curran kwam na een pit stop en wist vervolgens bij het uitkomen van de eerste bocht zowel twee voor hem rijdende prototypes te passeren, waaronder die van teamgenoot Joao Barbosa. In het verkeer ging de Corvette met nummer 31 uiteindelijk ook nog de VisitFlorida.com Corvette voorbij. Bij het team van Marc Goossens hoopte men op een full course yellow tegen het einde van de race en daarop besloot het team een andere strategie te hanteren. De gele vlaggen kwamen niet op tijd om de strategie te doen slagen. Met nog twee minuten te gaan zorgde een ongeluk van de Magnus Racing Audi alsnog voor een caution, maar die duurde tot het einde van de race. Barbosa wist kort voor de caution de Wayne Taylor Racing Corvette nog in te halen en bezorgde Action Express Racing daarmee een 1-2.

In LMPC ging de overwinning naar CORE autosport, voor de Starworks Motorsport Oreca FLM09 van Renger van der Zande en Alex Popow. CORE autosport was het snelste in de kwalificatie, besloot voor de race de rijdersvolgorde te veranderen en moest daarom als zesde starten. Braun vocht lang met Van der Zande om de tweede plaats, tot de leider op dat moment - de JDC-Miller Motorsports Oreca FLM09 - naar binnen dook. Van der Zande wist Braun niet meer in te halen en eindigde als tweede.

"Het was een leuke race. Mijn teamgenoot gaf me de auto toen we op de vijfde of zesde positie reden, dus ik moest me behoorlijk naar voren vechten. Ik heb het hele veld.ingehaald. Het was echt een mega gave race om te rijden. We hebben alleen ergens met de strategie een misstap gemaakt, waardoor we tweede zijn geworden. We slepen in ieder geval weer een beker mee naar Nederland."

Ryan Briscoe en Richard Westbrook zorgden in Canada voor de derde zege op rij voor de Ford GT met startnummer 67. Ondanks een gewijzigde BoP (15kilo gewicht erbij en minder turbodruk) bleef de Ford de rest van het veld door. Een goede pit strategie bezorgde Briscoe de leiding na de derde ronde pit stops en ondanks het feit dat de op de tweede plaats rijdende Corvette C7.R van Tommy Milner nieuwere banden had, kreeg de Amerikaan het gat niet helemaal dichtgereden. Uiteindelijk kwam hij bijna anderhalve seconde tekort op zijn Australische rivaal.

In GTD bezorgden Jens Klingmann en Bret Curtis Turner Motorsport de eerste overwinning met de BMW M6 GT3. Een half uur voor het einde passeerde Klingmann de Viper van Jeroen Bleekemolen en de Lamborghini Huracan van Fabio Babini. Bleekemolen raakte in het gedrang de Lamborghini en beschadigde daarbij de radiateur op de Viper. Hij eindigde uiteindelijk als elfde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet