IndyCar

Indycar: Lichtelijk geblesseerde Newgarden oppermachtig in Iowa

Josef Newgarden raakte tijdens een crash op de Texas Motor Speedway enkele weken geleden lichtelijk geblesseerd en is eigenlijk nog steeds niet volledig hersteld. Het weerhield de Ed Carpenter Racing-coureur niet om op de korte oval van Iowa uiterst dominant te zijn. Van de 300 ronden reed Newgarden er 282 op kop

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2016 start iowa

Simon Pagenaud lag in Iowa maar korstondig op kop.

Lichtelijk geblesseerde Newgarden oppermachtig in Iowa
Al in de openingsronde ging Newgarden aan polesitter Simon Pagenaud voorbij en stond in principe de leiding niet meer af. Alleen bij de reguliere stops verloor de Ed Carpenter Racing-coureur kortstondig de leiding. Met 282 ronden aan de leiding verbeterde hij het record van Ryan Hunter Reay op Milwaukee 2004. Die reed toen 250 ronden aan de leiding. Tijdens de laatste twee wedstrijden in Iowa eindigde Newgarden tweemaal als tweede.

Newgarden: "Het was fun. Hoofdzakelijk omdat die auto zo ontzettend goed was. Sommige stints leken wel een videogame. Nieuwe banden erop. Je gaat op het juiste moment aan mensen voorbij. Je glijdt en speelt een beetje."

Tijdens de Firestone 600 in Texas op 12 juni jl. liep Newgarden een gebroken sleutelbeen en een gebroken botje in zijn rechterhand op. Newgarden is hiervan eigenlijk nog steeds herstellende. Twee weken geleden eindigde hij als achtste op Road America en staat nu in de tussenstand van het kampioenschap achter Team Penske's. Simon Pagenaud met 73 punten achterstand als tweede genoteerd. Tijdens een test op Iowa enkele weken geleden werd hij door JR Hildebrand vervangen. Newgarden erkende dat hij best wel nerveus was. Zeker op een fysiek veeleisende oval als Iowa maar was eigenlijk verbaasd over zichzelf hoe gemakkelijk het allemaal ging.

Podium
Geblesseerd en dan toch winnen. Wat een held. Hier hebben we respect. Niet klagen maar gas geven.

Josef Newgarden: "Als je over een goede auto, zoals vandaag beschikt, dan wordt het toch wel gemakkelijker om te racen. Ik denk niet dat mensen moeten denken dat ik iets geks heb uitgehaald. De hand is nog een klein beetje gebroken en het gebroken sleutelbeen is stabiel. Het was iets ongemakkelijker dan normaal maar het was gewoon doenbaar."

Voor het team van Ed Carpenter Racing betekende het de zevende overwinning sinds de oprichting. Teameigenaar/coureur Ed Carpenter eindigde zelf overigens als 18e. Ed Carpenter: "Vorige week hebben wij hier nog getest en toen wisten we al dat we over werkelijk sterke auto's beschikten. Ondanks zijn geblesseerde hand reed Josef uitstekend."

Op 4.2828 secs. achterstand eindigde Will Power als tweede. In de laatste zeven ronden wist Power zowel Pagenaud als regerend kampioen Scott Dixon te passeren. Voor Power betekende het zijn derde achtereenvolgende podiumfinish. "Het kostte ons vrijwel de gehele dag om naar voren te komen. Wij gingen vooral voor een eerste lange stint en daarin verloren wij nogal wat positie. Maar het was goed. We kwamen terug. Om naar voren te komen hadden we lange stints nodig want daarin was de auto erg goed. Ik ben er ook niet zeker van of we voor Newgarden werkelijk wat in huis hadden. Die kwam vandaag van een andere planeet. Maar ik ben enorm blij met die tweede plek" aldus Power.

2016 Aleshin
Goed resultaat voor Mikhail Aleshin in Iowa.

Scott Dixon eindigde als derde en behaalde daarmee zijn 88e podiumresultaat. In de eeuwige ranglijst kwam de Nieuw Zeelander op gelijke hoogte met Helio Castroneves, Bobby Rahal en Al Unser Jr. die op deze lijst allen de zesde plek bezetten.

Scott Dixon: "Gedurende de wedstrijd verloren we met de balans teveel tijd aan de afstelling. Ook kampten wij in de beginfase met teveel onderstuur. Aan het eind verloren we ook gewoon de regelmaat. Ik denk ook niet dat we voor Newgarden werkelijk iets in huis hadden. Lof voor dat team. Voor mij persoonlijk is het prachtig om nu eens op Iowa een wedstrijd gereden te hebben waarin alles gladjes verliep."
De wedstrijd op Iowa telde in totaal drie neutralisaties. Hunter Reay zag zijn kansen voor een derde achtereenvolgende Iowa-zege met een enorme rookwolk in de 109e ronde in rook opgaan. Juan Pablo Montoya onderging 70 ronden later eenzelfde lot en rookie Max Chilton zorgde voor een spin in de 246e ronde voor de laatste neutralisatie.

Winnaar Newgarden
Dominante prestatie van Josef Newgarden in Iowa.

In zijn 321e Indycarstart eindigde Helio Castroneves als 13e en passeerde daarmee Al Unser Jr. in de eeuwige ranglijst. De als zevende geëindigde Tony Kanaan heeft overigens 320 starts op zijn naam staan.

Uitslag
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 300 ronden
2. Will Power Dallara Chevrolet 300 ronden
3. Scott Dixon Dallara Chevrolet 300 ronden
4. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 300 ronden
5. Mikhail Aleshin Dallara Honda 300 ronden
6. Alexander Rossi Dallara Honda 299 ronden
7. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 299 ronden
8. Sebastien Bourdais Dallara Chevrolet 299 ronden
9. James Hinchcliffe Dallara Honda 299 ronden
10. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 299 ronden

Podium Iowa
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet