V8 Supercars

V8 Supercars: Schitterende overwinning voor Shane van Gisbergen in Townsville

Een switch in de Triple 8 teamstrategie leverde Shane van Gisbergen, de Nieuw Zeelander met Nederlandse wortels, een derde seizoensoverwinning in Townsville op. James Courtney eindigde voor het HRT Team in fraaie eindsprint, met regerend kampioen Mark Winterbottom, als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull Team Australia/Holden/PR/PRA/BJR Racing

SVG Townsville
Schitterende plaat met schitterende overwinning van SVG in Townsville. De man met Nederlandse wortels staat nu als tweede genoteerd in het kampioenschap.


Prachtige overwinning voor Shane van Gisbergen in Townsville
De Nieuw Zeelander met Nederlandse wortels sloeg dit seizoen voor de derde maal toe in het V8 Supercarkampioenschap. Een veranderde strategie leverde Van Gisbergen zijn derde seizoensoverwinning op. Omdat Van Gisbergen in de openingsfase klem zat in "het verkeer" en bovendien met een flatspot band kampte, besloot men bij Triple 8 de strategie om te gooien en SVG al in de twaalfde ronde naar binnen te halen. Eigenlijk had de strategie van teamgenoot Whincup prioriteit maar die had vrij baan. De strategieswitch betekende voordeel Van Gisbergen en nadeel Whincup. Voor teamgenoot Whincup zat er niet meer dan een vierde plek in.

Kort na de eerste stops moest er voor de gestrande Holden van Kurt Kostecki(vervanger van de geblesseerde Lee Holdworth) geneutraliseerd worden. Kostecki ging tijdens de eerste wedstrijd vanwege vermoeidheid van de baan af. De vervanger van Lee Holdsworth had tot op heden alleen nog maar in Sprintwedstrijden uitgekomen. Een verkeerde zithouding en een slapende voet zorgde ervoor dat de debutant gisteren van de baan knalde en dat voor vandaag zowel zijn zitpositie als schoenen werden aangepast. Dit keer ging Kostecki echter door een mechanisch defect van de baan.

2016 Courtney
Mooie tweede plek voor James Courtney.

Tot aan de 35e ronde bestond de kopgroep uit Winterbottom, Van Gisbergen en Reynolds. Door een korte tankstop vond Whincup in vierde positie weer de aansluiting bij de koplopers. Kort na een herstart halverwege de wedstrijd greep Van Gisbergen de kop en wist een voorsprong van meer dan twee seconden op zijn concurrenten op te bouwen.

Een tweede safetycarfase voor de gestrande Holden van Andre Heimgartner kort voor het einde zorgde andermaal voor druk verkeer in de pitlane. Voor James Courtney leverde het voordeel op want de HRT-coureur wist Mark Winterbottom in de laatste ronde te verslaan en behaalde een keurige tweede plek. GRM Volvo-coureur Scott McLaughlin eindigde als vijfde. Een mooie compensatie nadat hij gisteren na een aanrijding de leiding in de tussenstand van het kampioenschap verloor.

2016 Winterbottom
Mark Winterbottom moest zijn tweede plek in de allerlaatste meters prijsgeven.

Nadat de meeste deelnemers in de slotfase voor vers rubber gegaan waren, verloor de Erebus Holden van David Reynolds toch wel veel terrein en eindigde als veertiende. Van Gisbergen: "Na de safetycar maakte ik mij een klein beetje zorgen, maar ik beschikte nog over voldoende grip." Overigens is SVG de eerste coureur die dit seizoen drie V8 Supercar-wedstrijden op zijn naam wist te schrijven.

2016 JB
Jason Bright eindigde als negende.

Uitslag
1 Red Bull Racing Australia Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 70 ronden  01:35:25.6070
2 Holden Racing Team James Courtney Holden Commodore VF 70 ronden  01:35:26.8653
3 The Bottle-O Racing Team Mark Winterbottom Ford Falcon FG/X 70 ronden  01:35:26.8982
4 Red Bull Racing Australia Jamie Whincup Holden Commodore VF 70 ronden  01:35:28.1146
5 Wilson Security Racing GRM Scott McLaughlin Volvo S60 70 ronden  01:35:29.4460
6 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Falcon FG/X 70 ronden  01:35:30.4718
7 DJR Team Penske Scott Pye Ford Falcon FG/X 70 ronden  01:35:31.3647
8 Nissan Motorsport Michael Caruso Nissan Altima 70 ronden  01:35:31.7514
9 Team BOC Jason Bright Holden Commodore VF 70 ronden  01:35:32.3611
10 TeamVortex Craig Lowndes Holden Commodore VF 70 ronden  01:35:33.5349

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet