NASCAR

NASCAR: Brandstof besparende Keselowski wint Sprint Cup Race in Kentucky

Penske-coureur Brad Keselowski behaalde op het opnieuw geasfalteerde Kentucky een adembenemende zege over de JGR-Toyota van Carl Edwards. Keselowski had net voldoende brandstof om de finishvlag te halen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Start Kentucky
Start op het vernieuwde Kentucky met Harvick en Truex Jr. op de eerste startrij.


Brandstof besparende Keselowski wint in Kentucky
Met amper genoeg brandstof aan boord wist Brad Keselowski met zijn Penske Ford de JGR Toyota van Carl Edwards met een voorsprong van slechts 0.175 secs. te verslaan. In de laatste tien ronden maakte Edwards meer dan zes seconden goed maar kwam in de laatste toch nog te kort.Keselowski won eerder in 2012 en 2014 op de Kentucky Speedway maar dit was absoluut niet dezelfde baan. Nu opnieuw geasfalteerd met zelfs een andere 1.5 mijl configuratie. Met het nieuw low downforce pakket eigenlijk verraderlijk.

Na een herstart in de 200e ronde nam Keselowski de leiding van Kevin Harvick over en wist die tot de 261e ronde vast te houden. Toen nam de JGR Toyota van Matt Kenseth de leiding maar ging eigenlijk direct voor brandstof naar binnen. Vanaf dit moment moest Keselowski proberen om de race zonder stop te beëindigen.

Keselowski: "We wisten het verbruik. Na die laatste herstart bepaalden wij gewoon het tempo maar het was ook duidelijk dat we aan het einde moesten besparen. En ik had al zoveel verbruikt. Een compliment aan onze crew dat ik gedurende die run toch iets aan verbruik wist terug te winnen. Opnieuw asfalteren behoren normaal gezien tot mijn Achilles hiel. Kentucky is altijd goed voor mij geweest maar ik kan je verzekeren dat dit niet meer dezelfde baan is.De auto's waren goed maar moeilijk te rijden. Maar ik ben trots op de vierde overwinning."

Keselowksi Kentucky
Keselowski en Edwards in fraai duel verwikkeld.

In de voorlaatste ronde vertraagde Keselowski in Turn 4 en Edwards was er al van overtuigd dat hij de wedstrijd in zijn zak had. Carl Edwards: "Bij het uitkomen van Turn 4 dacht ik dat hij zonder brandstof zat maar dit bleek toch niet het geval te zijn. Ik ben onder de indruk op de wijze hoe hij mij wist te verslaan maar eigenlijk toch weer niet....... In Turn 4 schakelde hij even de motor uit. Het paste perfect want op het rechte stuk kon ik toch niet aan hem voorbij. Ik probeerde van alles maar slaagde er niet om hem te passeren."Toen zijn motor in Turn 4 sputterde was Keselowski ervan overtuigd dat hij zonder brandstof zat. Na de finish moest de auto van Keselowski met een takelwagen naar binnen geduwd worden. Voor Keselowski betekende het zijn 21e Sprint Cup-overwinning en hij is de eerste coureur die een plek in "The Chase" wist te verwerven.

Truex en Harvick heersen in eerste wedstrijdgedeelte
Het eerste wedstrijdgedeelte werd door Kevin Harvick en Martin Truex Jr. beheerst. In de 196e ronde had Truex de leiding van Harvick overgenomen maar omdat hij Harvick bij de pitlane-ingang gepasseerd had, werd de Toyota-rijder door de NASCAR-wedstrijdleiding naar de staart van het veld terugverwezen. Truex Jr. reed als een krankzinnige om zijn achterstand vanaf een 23e plek weer goed te maken. Met een derde plek vond hij weer aansluiting bij de leiders maar een Truex Jr. moest eveneens voor een brandstofstop naar binnen. Uiteindelijk werd hij als tiende geklasseerd.

Martin Truex Jr. Kentucky
Het sterke optreden van Martin Truex Jr. werd in Kentucky niet beloond.


Voor enkele groten namen bleek het opnieuw geasfalteerde Kentucky wel een killer te zijn. Jimmie Johnson, Joey Logano en Ricky Stenhouse Jr. maakten alles kennis met de muren van Kentucky. In spin van Ryan Blaney in de 88e ronde zorgde voor een crash waarbij acht auto's betrokken waren. Tot aan de 194e ronde telde de wedstrijd elf neutralisaties. Evenveel als vorig jaar. Daarna werd er 68 ronden zonder interventie geracet. Keselowski slaagde erin om op zijn laatste tank brandstof de finish te halen."

Keselowski's crewchief Paul Wolfe: "Op start/finish zaten we zonder. Beter hadden wij het eigenlijk niet kunnen plannen."Ryan Newman eindigde als derde gevolgd door Kurt Busch en Tony Stewart. Een mooi resultaat voor Stewart die voor de 600e maal in een NASCAR Sprint Cup-wedstrijd van start ging.

Keselowski pitlane
Winnaar Keselowski rolt naar binnen.

Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 267 ronden
2. Carl Edwards Toyota 267 ronden
3. Ryan Newman Chevrolet 267 ronden
4. Kurt Busch Chevrolet 267 ronden
5. Tony Stewart Chevrolet 267 ronden
6. Greg Biffle Ford 267 ronden
7. Jamie McMurray Chevrolet 267 ronden
8. Matt Kenseth Toyota 267 ronden
9. Kevin Harvick Chevrolet 267 ronden
10. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet