GT

GT4: Overwinningen voor Aston Martin en KTM op Spa-Francorchamps

c-s-BX5C4852

De vierde ronde van de Competition102 GT4 European Series op het circuit van Spa-Francorchamps heeft overwinningen voor Aston Martin en KTM opgeleverd. De Aston Martin Vantage GT4 van Street Art Racing werd als eerste van de Europese deelnemers afgevlagd, terwijl RYS Team Hohenberg er met de KTM X-Bow GT4 in de GT4 PRO klasse met de overwinning vandoor ging. De Nederlandse teams en coureurs kenden enkel tegenslag tijdens de tweeuursrace op het Belgische circuit.Tekst: Marcel ten Caat (vanaf Spa, Twitter: @marceltencaat)
Foto: Chris Schotanus

In de half natte kwalificatie op vrijdag waren de Racing Team Holland by Ekris Motorsport-coureurs als enige opgewassen tegen de snelle KTM X-Bow GT4s. Op basis van het gemiddelde van de snelste tijd per coureur wisten Rob Severs en Simon Knap de pole te veroveren en het duo was zeer tevreden over de balans van de Ekris M4 GT4 op Spa. Lang kon het tweetal echter niet van de eerste plaats genieten, want al in de eerste ronde raakte Knap betrokken bij een aanrijding op het rechte stuk richting Eau Rouge. In de drukte, er stonden in totaal 58 auto's uit het Britse GT kampioenschap en de Competition102 GT4 European Series aan de start, reden een Aston Martin en Knap tegen elkaar. De Ekris-coureur wist nog wel de pits te bereiken, maar na 1 ronde was het al einde verhaal.

Teamgenoot Ricardo van der Ende nam het stokje van Knap over en pakte vrij snel de leiding. Het duurde echter niet lang voor de snelle Reiter Young Stars KTM X-Bow GT4s kwamen opzetten. Maciej Dreszer was de eerste KTM-coureur die Van der Ende wist te passeren en kort daarna ging ook Cédric Freiburghaus voorbij aan de M4 GT4 met startnummer 109. Van der Ende moest na iets meer dan een half uur ook opgeven nadat de temperatuur van de motor ineens snel opliep.

Vooraan bleven de KTMs gas geven en nadat de voorste teams hun eerste van twee verplichte pitstops hadden gemaakt was het Mads Siljehaug aan de leiding in de RYS Team Hohenberg auto. Hij werd gevolgd door Immanuel Vinke en Tim Stupple. Stupple moest de derde plek echter afstaan aan Jörg Viebahn in de Porsche Cayman PRO4 GT4, nadat de wedstrijdleiding het KTM-team bestrafte voor een overtreding in de pits. Viebahn kreeg ook de tweede plaats in zijn schoot geworpen, toen Vinke plots zijn KTM stil zette op start-finish.

Met nog een kwartier te gaan lag Siljehaug nog ruim aan de leiding voor Viebahn. Het duo moest echter nog een tweede verplichte stop maken en nadat deze was uitgevoerd stond de wedstrijd ineens op zijn kop. Het waren niet de KTM en de Porsche aan de leiding, maar de Street Art Racing Aston Martin van Damien Dupont en Jérôme Demay, die na een uur al twee stops had gemaakt. De Aston werd na 45 ronden als eerste afgevlagd, gevolgd door de RYS Team Hohenberg KTM X-Bow GT4.

De V8 Racing Aston Martin Vantage GT4s haalden ook het einde van de race niet. De Vantage met startnummer 105 (Braams en Huisman) kreeg na driekwart wedstrijd problemen en viel uiteindelijk uit, terwijl de tweede auto van het team vrijdag al van de baan ging met Jelle Beelen achter het stuur. Beelen voorkwam persoonlijke verwondingen, maar zijn auto kon niet meer worden gerepareerd.

Competition102 GT4 European Series – Spa–Francorchamps – 9 juli 2016
1. Damien Dupont / Jérôme Demay, Aston Martin Vantage GT4, 45 ronden
2. Mads Siljehaug / Maciej Dreszer, KTM X-Bow GT4, 45 ronden
3. Viebahn / Peter Terting, Porsche Cayman PRO4 GT4, 44 ronden
4. Lennart Marioneck / Tim Stupple, KTM X-Bow GT4, 44 ronden
5. Giuseppe Fascicolo / Mauro Calamia, Maserati GranTurismo MC GT4, 43 ronden
6. Nicolaj Møller Madsen / Andreas Patzelt, Porsche Cayman PRO4 GT4, 43 ronden
7. Carsten Strüwe / Hendrik Still, Porsche Cayman Clubsport GT4, 43 ronden
8. Jorge Rodrigues / Juuso-Matti Pajuranta, Maserati GranTurismo MC GT4, 43 ronden
9. Caitlin Wood / Maximilian Voelker, KTM X-Bow GT4, 43 ronden
10. Alessandro Giovanelli / Giuseppe Ghezzi, Porsche 911 (997) GT4, 43 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet