NASCAR

NASCAR: Rowdy Busch wint Xfinity Kentucky

Op de Kentucky Speedway gaven de JGR-Toyota's van Erik Jones en Kyle Busch de toon aan. Een blunder van Jones leverde Busch na een vijfde neutralisatie definitief de zege op.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kentucky Race

De Toyota's waren sterk op Kentucky.

Rowdy Busch wint Xfinity Kentucky
Een stommiteit van Erik Jones door op het verkeerde dashboardknopje te drukken waardoor de motor stilviel betekende voor teamgenoot Kyle Busch de sleutel tot de overwinning. Met een dramatische move buitenom Austin Dillon pakte Rowdy Busch definitief de leiding en versloeg de Richard Childress Chevrolet Camaro met een voorsprong van 0.455 secs.

Daniel Suarez verloor na de herstart direct zijn koppositie aan Austin Dillon. Jones eindigde teleurstellend als vierde. Van de 201 ronden tellende wedstrijd reed Busch er ruim 175 op kop en behaalde in negen deelnames zijn vijfde overwinning. Voor Busch betekende het zijn tweede Xfinity-zege in Kentucky en wederom een verbetering van zijn eigen persoonlijke record dat nu op 81 Xfinity-overwinningen staat.

Met zijn run buitenom besliste Busch definitief de wedstrijd. Austin Dillon: "Ik dacht niet dat hij in staat was om de leiding in Turn 3 en 4 vast te houden. Maar hij verrichtte fantastisch werk door mij achter hem te houden. Voor onze sponsor Rheem had ik het anders gewild. Maar het was wel een prachtige wedstrijd."

Avond in Kentucky
Een mooie wedstrijdavond in Kentucky.


Een neutralisatie in de 195e ronde voor de rokende auto van Mike Harmon maakte een einde aan de voorsprong die Busch op Daniel Suarez had.Kyle Busch: "Je hebt natuurlijk altijd van die Kyle Busch neutralisaties. Dit keer klopte het. Er waren problemen met een auto waar nogal wat rook uitkwam. En dan moet je voor de fans laten zien wat je voor je geld waard bent. Voor ons betekende het enorm veel om in Kentucky weer in Victory Lane te staan."

Erik Jones: " Wij beschikten zeker over de snelste auto maar het is altijd moeilijk om uit het verkeer weer terug aan de leiding te komen."

Maar om de leiding te behouden had Jones Busch al de weg gewezen hoe je dit het beste kon doen. Kyle Busch: " Toen Erik Turn 3 inging liet ik hem een beetje rollen want ik wist dat ik dit moest doen om iets terug naar beneden te gaan. En vervolgens ging hij mij nog voorbij. Ik had zoiets van OK dan. Eigenlijk wachtte ik erop dat hij hem iets liet glijden en niet direct de controle op de rubberlijnen zou behouden. Maar het werkte perfect. Toen wist ik dat je daar minstens voor één ronde en één bocht voordeel kon behalen." En dit maakte op vrijdagavond het verschil.

Busch Kentucky
Een 81e record overwinning voor Busch in de Xfinity-series.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 201 ronden
2. Austin DilloN Chevrolet 201 ronden
3. Daniel Suarez Toyota 201 ronden
4. Erik Jones Toyota 201 ronden
5. Darrell Wallace Jr. Ford 201 ronden
6. Elliott Sadler Chevrolet 201 ronden
7. Ty Dillon Chevrolet 201 ronden
8. Ryan Blaney Chevrolet 201 ronden
9. Brennan Poole Chevrolet 201 ronden
10. Brad Keselowski Ford 201 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet