TCR Series

TCR International: Comini wederom koploper titelstrijd met 1 punt voorsprong

Sochi Race 1 start

Het is hartje zomer in Sochi met fantastisch warm weer en met duizenden vakantiegangers die een plaatsje zoeken langs de stranden van de zwarte zee. Het Russische evenement is tevens de laatste wedstrijd voor de zomerpauze van de TCR International Series. Ook heet is de strijd om het kampioenschap, met nog 4 weekenden in het verre oosten te gaan.

Tekst: PR/Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

Na alle acties op de baan en straffen voor Dušan Borković, James Nash, Mat'o Homola en Davit Kajaia wisselde de puntenstand. Stefano Comini is de nieuwe leider met slechts één punt voorsprong op Pepe Oriola en zeven op Nash. Jean-Karl Vernay en Homola zijn vierde en vijfde met respectievelijk een achterstand van 22 en 23 punten. Ook Gianni Morbidelli is nog niet uitgeschakeld (37 punten van de leider), ondanks een gebroken wielophanging waardoor hij moest opgeven in de tweede race.

In Sochi lieten de Leopard Racing Volkswagen Golfs hun ware potentieel zien. Comini pakte de poleposition en won onbedreigd de eerste wedstrijd, terwijl teamgenoot Vernay ook voor een mooie tweede podiumplaats zorgde in race twee. Oriola en Morbidelli completeerden het podium van de eerste race, maar beide rijders vielen uit in de tweede race. Lokale held Mikhail Grachev reed naar een fantastische winst in de tweede race. Zijn derde van het seizoen sinds hij overstapte naar de WestCoast Racing Honda Civic.

Sochi Race trio start

Op het podium van beide races vulden drie verschillende merken de ereplaatsen. Honda (eerste en derde), Volkswagen (eerste en tweede) en SEAT (tweede en derde).

2016-2016 Sochi Race 2---09 Attila Tassi 92

Nog meer mooi nieuws van het weekend;de pas 17 jaar jonge Hongaar Attila Tassi pakte in race 2 zijn eerste podium (derde). Ook voor een goed prestatie zorgde de Alfa Romeo Giulietta van Mulsanne Racing met Petr Fulín aan het stuur.

2016-2016 Sochi Race 2---22 Petr Fulin 86

Een vijfde tijd in de kwalificatie en de nodige punten na een zesde en negende positie in beide races zorgden voor het beste resultaat tot nu toe voor de Italiaanse wagen. De TCR International Series vervolgen hun wedstrijden op 27 en 28 augustus in Buriram, Thailand.

Race 1 – Een ongrijpbare Comini pakt de winst
Stefano Comini reed naar zijn tweede overwinning dit seizoen op Sochi Autodrom. Geholpen door zijn pole lukte het de Zwitser om in de beginfase zijn voorsprong flink uit te breiden. De Leopard Racing Volkswagen Golf Gti coureur reed op de snikhete baan onbedreigd naar de overwinning. Pepe Oriola finishte als tweede, nadat hij eerst nog moest afrekenen met een prima gestarte Gianni Morbidelli. De SEAT van de Spanjaard en de Honda van zijn Italiaanse concurrent zorgden ervoor dat er drie verschillende importeurs present waren op het podium.
James Nash passeerde de finish als vierde voor Dušan Borković. Mikhail Grachev, Jean-Karl Vernay, Petr Fulín en Davit Kajaia, die het publiek vermaakten met close racing.. Mat'o Homola pakte het laatste punt in een race met veel incidenten. Na de race kregen zowel Nash als Borković tijdstraffen van 10 en 30 seconden; Nash werd van de vierde plaats terug gezet naar plaats acht omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor een botsing met Vernay, terwijl Borković bestraft werd voor het niet respecteren van de track limits. Hij werd teruggezet van de vijfde naar een 14de plaats.

UITSLAG RACE 1

2016-2016 Sochi Race 2---08 Mikhail Grachev 124

Race 2 – Grachev schittert in thuisrace
Mikhail Grachev speelde zijn rol als locale held perfect en bezorgde het opgetogen publiek zijn derde overwinning van dit seizoen..De bestuurder van de WestCoast Racing Honda Civic had een wereldstart en pakte van de tweede rij brutaal de kop om deze positie niet meer af te staan. Jean-Karl Vernay, in de Leopard Racing Volkswagen Golf, presteerde ook sterk met een tweede plaats vlak voor de tiener Attila Tassi.

2016-2016 Sochi Race 2---09 Attila Tassi 116

De jonge Hongaarse rijder pareerde met succes diverse aanvallen van zijn veel meer ervaren concurrenten en mocht zijn eerste TCR podiumplaats op zijn conto schrijven. Tot groot genoegen van zijn B3 Racing Team ploeg, werd hij de jongste podiumklant in de International Series.
James Nash werd opnieuw vierde voor Stefano Comini. De Zwitser heroverde door dit resultaat de koppositie in de titelstrijd met slechts één punt voorsprong op Oriola, die met een stuurprobleem de strijd moest staken.

2016-2016 Sochi Race 2---Podium Race2 2

UITSLAG RACE 2

STAND

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet