Formule 1

Formule 1: Rosberg bestraft, geen directe gevolgen, wel indirecte

Rosberg

De aanrijding tussen Mercedes-teamgenoten Nico Rosberg en Lewis Hamilton is namens de wedstrijdleiding volledig op het conto van de Duitser geschreven. Rosberg werd na afloop van de race bestraft, zonder dat dit directe gevolgen heeft op de uitslag. Op de langere termijn lijken er echter wel consequenties te volgen.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

Twee strafbare feiten
Rosberg werd strafbaar bevonden voor twee feiten: het veroorzaken van een aanrijding en het doorrijden met een beschadigde bolide. Voor eerstgenoemde kreeg hij tien strafseconden aan zijn finishtijd toegevoegd en twee strafpunten op zijn licentie, het doorrijden met kapotte voorvleugel leverde de Duitser een reprimande op. Met deze kapotte voorvleugel verloor Rosberg twee plaatsen aan Verstappen en Räikkönen, maar met veertien seconden voorsprong op Ricciardo kost de straf hem geen punten.

Niet insturen
Nico Rosberg was zich na afloop van de race van geen kwaad bewust. Hij had een remprobleem en hij verdedigde de leiding naar eigen zeggen volgens de regels. "Ik verdedigde de binnenkant en had goede positie. Ik ging diep de bocht in, omdat dat de beste manier was om hem aan de buitenkant te houden. Ik gaf hem de ruimte, en zonder waarschuwing stuurde hij zomaar in."

Uiteraard was Lewis Hamilton de andere mening toegedaan. "Ik zat aan de buitenkant en was er voor. Hij zat echter in mijn dode hoek, dus ik gaf hem zeeën van ruimte – meer dan genoeg om in te sturen. Ik stuurde zo laat mogelijk in, maar toen reed hij alsnog tegen me aan. Ik geloof niet dat ik daar iets aan kon doen."

Gevolgen
De wedstrijdleiding onderstreepte de lezing van Hamilton, onder meer ook omdat de on-board-beelden duidelijk aantoonden dat Rosberg geen intentie had om de bocht op tijd in te sturen en hij bovendien Hamilton daarna ook geen enkele ruimte gaf om de baan weer terug op te komen. De straf was dus voor Rosberg, die daar de directe gevolgen niet van zal voelen. Op de lange termijn kan dit zoveelste Mercedes-drama echter wel eens een staartje krijgen. Toto Wolff was ziedend. "We zijn eigenlijk pertinent tegen teamorders, maar dit kan zo niet langer. Wat een 1-2 voor Mercedes had moeten worden, had zomaar een dubbele DNF kunnen zijn." De kans dat er bij Mercedes maatregelen genomen gaan worden is daarmee vrij groot. Het rijdersduo Hamilton - Rosberg lijkt eigenlijk onhoudbaar voor 2017.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet