GT

GT: Bell en Parente winnen hoofdrace Blancpain GT Sprint Nürburgring

VSA BSC NUR16 DC9T7971

Rob Bell en Alvaro Parente hebben op de Nürburgring de Main Race van de Blancpain GT Series op hun naam geschreven. De McLaren 650S GT3 van het tweetal bleef in de tweede race van het weekeinde de Audi van René Rast en Will Stevens en de Mercedes van Jules Szymkowiak en Bernd Schneider voor. De wedstrijdleiding liet kort voor het einde van de race weten de start van de winnende McLaren te onderzoeken, maar besloot later geen actie te ondernemen.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: Vision Sport Agency

Rob Bell liet er geen gras over groeien en bij het opkomen van het rechte stuk ging hij Enzo Ide al voorbij. De McLaren-coureur leek echter al ruim voor de lijn de Audi voorbij te zijn gegaan, maar de wedstrijdleiding liet het in eerste instantie gaan. In de eerste bocht reden vervolgens Andy Soucek (Bentley) en Marlon Stockinger (Audi) tegen elkaar aan, waarbij de Bentley schade opliep en Soucek de pits in moest.

Achter Bell vielen met name Jules Szymkowiak en Norbert Siedler op. Het tweetal passeerde her en der tegenstanders en in no-time zaten beide coureurs in de top vijf. Enzo Ide verloor al snel de aansluiting met Bell en besloot zich daarop terug te laten zakken tot achter Will Stevens, die daardoor vrij baan kreeg.

Szymkowiak ging in de negende ronde Nico Müller voorbij en vier ronden later ging de HTP-coureur ook voorbij aan Ide. De Nederlander pakte daarmee de derde plaats, maar kon geen vuist maken tegen de voor hem rijdende McLaren en Audi. In Szymkowiak's kielzog reed Siedler naar de vierde plaats voor de pit window open ging.

VSA BSC NUR16 DC9T8462
Sterk optreden Jules Szymkowiak werd beloond met een derde plaats (voorlopig)

Bell en Szymkowiak kwamen in de 18e ronde naar binnen, terwijl Stevens nog drie ronden langer buiten bleef. Bij WRT leek men te hopen op een herhaling van de pit stops tijdens de Qualifying Race, maar deze keer wist men niet voor de McLaren terug op de baan te komen. Een snelle ronde van Alvaro Parente zorgde ervoor dat René Rast net achter de Portugees uit de pits kwam en aan het einde van de 22e ronde was het onderlinge verschil tussen Parente en Rast.

Rast kwam in eerste instantie nog iets dichterbij Parente, maar de Duitser wist het gat naar de voor hem rijdende McLaren nooit dicht te rijden. Bijna het volledige tweede deel van de race was het verschil tussen de nummers een en twee tussen maximaal twee seconden. Het gat naar Bernd Schneider in de HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3 bleef ook constant 11 seconden.

Met nog zo'n 10 minuten te gaan kwam plots de melding op de schermen dat de start van de Garage 59 McLaren na afloop zou worden bekeken, waardoor de uitslag voorlopig onder voorbehoud is. Parente kwam uiteindelijk als eerste over de streep, op 2 seconden gevolgd door Rast. Schneider kwam met bijna 11 seconden achterstand als derde over de finish. Christopher Mies eindigde als vierde.

Stef Dusseldorp en Maxime Martin eindigden de race als achtste, voor teamgenoten Philipp Eng en Alexander Sims. Het was daarmee direct het beste resultaat dit seizoen voor Dusseldorp. Jeroen Mul en Max van Splunteren eindigden als 21e algemeen en vierde in de Silver Cup.

UPDATE: De wedstrijdleiding besloot twee uur na de finish geen actie te ondernemen m.b.t. de mogelijke jumpstart van Rob Bell. WRT bleek te hebben geprotesteerd tegen de start van Bell, maar de wedstrijdleiding kwam na analyse van videobeelden en data niet tot de conclusie dat Bell de regels had overtreden. Hierdoor zijn Bell en Parente nu definitief winnaars van de race op de Nürburgring.

Uitslag Blancpain GT Series Sprint Cup, Main Race
Beslissing onderzoek start Garage 59 McLaren 650S GT3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet