NASCAR

NASCAR: Brad Keselowski wint brokkenmakers festival Daytona 400

Penske-coureur Brad Keselowski had een uitstekende oplossing voor het massale aantal wrakken dat het eindresultaat gedurende de Coke Zero 400 nog eens aardig overhoop gooide. Gewoon voor blijven.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Victory  Lane
Victory Lane voor Brad Keselowski op Daytona. 


Brad Keselowski wint brokkenmakers festival Daytona 400
In de Coke Zero 400 reed Penske-coureur Brad Keselowski 115 van de 161 ronden tellende wedstrijd op kop. En bij de laatste herstart na verlenging ging de Penske Ford-coureur er als een haas vandoor en behaalde zijn 20e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Daarmee versterkte hij zijn meesterschap van het "restrictor plate" racen. Op een "restrictor plate" oval als Talladega behaalde Keselowski al vier overwinningen.

Bij de herstart in de 155e ronde, na een crash waarbij vier auto's betrokken waren, slaagde Kyle Busch er niet in om Keselowski bij te houden. Zeker niet nadat hij de aansluiting met Trevor Bayne. Keselowski's teamgenoot Joey Logano schoof de No 2 Penske Ford in de 160e ronde naar voren en daarmee was de wedstrijd eigenlijk beslist.

Busch en Busch
De Busch brothers maakten geen schijn van kans.


Brad Keselowski: "Joey Logano speelde vandaag een grote rol. Team Penske gaf ons twee fantastische auto's en daarbij werkten wij goed samen. Joey heeft hier al eens gewonnen maar hij is werkelijk een professional. Hij gaf me het zetje dat ik nodig had om aan de kop te komen en nu staan we op Daytona in Victory Lane. Het kan mij niet schelen dat dit de Daytona 500 niet is. Maar het is wel Daytona. Fantastisch. Ik hou van deze plek."

Tussen dertien coureurs wisselde de leiding maar liefst 27 keer. Keselowski wist zowel de binnenste als de buitenste lijnen uitstekend te verdedigen en behield constant zijn momentum.Slechts een enkele keer slaagde Kyle Busch erin om Keselowski van de kop te verdringen. In de 145e ronde lukte dit met een prachtige move en tussen twee neutralisaties door wist de JGR-coureur de kop te behouden. Maar daar bleef het dan ook bij. Busch kon alleen maar bewondering op brengen voor de fenomenale wegligging van de Penske Ford.

Kyle Busch: " Zijn auto was veel manoeuvreerbaarder. Beter dan wie ook. Ik snap niet dat hij zulke goede runs Turn 1 had. Als ik hetzelfde deed werd mijn auto "loose" Ik maakte geen kans en ik eigenlijk nooit in een positie om de leiding echt terug te veroveren. Met het positioneren van zijn auto ging hij clever om. Eigenlijk probeerde ik hetzelfde maar het werkte gewoon niet."

Coke 400
Tot aan de 90e ronde bleef het rustig.

Tot aan de 89e ronde gebeurde er eigenlijk weinig of het moet de zwarte vlag voor Danica Patrick geweest zijn omdat ze teveel pitboxen voorbij reed. Daarna brak echter de hel uit. In de 90e ronde was de Chevrolet van Jamie McMurray "loose" en maakte daarbij contact met teamgenoot Kyle Larson die op zijn beurt de auto van Jimmie Johnson toucheerde. Een kettingreactie kon dan ook niet uitblijven.Van de 40 deelnemende auto's waren er 22 bij de onvermijdelijke crash betrokken. Daarbij werden McMurray, Paul Menard en Kevin Harvick uitgeschakeld. Chase Elliott, Martin Truex Jr, Matt Kenseth en Danica Patrick liepen forse schade op. Kevin Harvick: "Vanaf de eerste ronde weet je toch dat dit gaat gebeuren. Het is moeilijk om terrein goed te maken en als je dit wilt moet je behoorlijk agressief zijn. Gewoon je positie tot de volgende pitstop behouden. Eigenlijk wilde ik nog niet eens agressief rijden. Maar ik zat in de staart van de koplopers en raakte er toch bij betrokken."Voor Team Penske betekende het de 100e overwinning in de NASCAR Sprint Cup.


Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 161 ronden
2. Kyle Busch Toyota 161 ronden
3. Trevir Bayne Ford 161 ronden
4. Joey Logano Ford 161 ronden
5. Ricky Stenhouse Jr. Ford 161 ronden
6. Kyle Larson Chevrolet 161 ronden
7. Austin Dillon Chevrolet 161 ronden
8. Greg Biffle Ford 161 ronden
9. Clint Bowyer Chevrolet 161 ronden
10. Michael McDowell Chevrolet 161 ronden

2016 Keselowski doughnut
100e NASCAR Sprint Cup-overwinning voor Team Penske.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet