Formula E

Formule E: Prost en Senna op het podium in Londen. Di Grassi en Buemi houden titelstrijd open

Met Nicolas Prost als winnaar en Bruno Senna als tweede stonden er twee legendarische namen bij de voorlaatste Formule E-wedstrijd in Londen op het podium. Lucas di Grassi en Sebastien Buemi houden de titelstrijd tot morgen open. Het verschil tussen beide titelkandidaten bedraagt voor de finale drie punten. Na de wedstrijd haalde Buemi fel uit naar Di Grassi's teamgenoot Daniel Abt.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E

2016 Nicolas Prost
Een juichende Nicolas Prost na zijn tweede ePrix overwinning.

Prost en Senna op het podium in Londen. Di Grassi en Buemi houden titelstrijd open
Voor de eerste wedstrijd hadden de beide titelkandidaten Di Grassi en Buemi zich resp. als 10e en 12e geklasseerd. Daniel Abt maakt zich in de openingsfase behoorlijk breed en verschaft teamgenoot Di Grassi de nodige rugdekking. Zonder dat de wedstrijdleiding eigenlijk ingreep, wisselde Abt meermaals zijn lijn. De verplichte autowissel levert voordeel Buemi op. De Zwitsere Renault kan dan eindelijk profiteren en weet zich naar de zesde plek op te werken. Hij belandt echter direct achter zijn directe rivaal Di Grassi die zich enorm breed maakt. Buemi probeert in een tien ronden durend duel op alle mogelijke manieren aan de Braziliaan voorbij te komen maar slaagde daar niet in. Di Grassi beschadigt bij een mislukte inhaalpoging tegen de Fransman Jean Eric Vergne zijn voorvleugel. Het loszittende onderdeel vormt verder geen belemmering en Di Grassi kan zonder problemen zijn weg vervolgen.

In Berlijn was Buemi bij een soortgelijk incident betrokken en werd toen door de wedstrijdleiding naar binnen gehaald. In Battersea wordt tegen Di Grassi geen actie ondernomen. De Zwitser is woedend....... De beide titelkandidaten gaan resp. als vierde en vijfde over de streep en het verschil tussen beiden bedraagt nog maar drie punten. Daniel Abt crashte in de 26e ronde en Robin Frijns was daarbij het onschuldige slachtoffer.


2016 Regen Battersea
Regen tijdens de kwalificaties.

Prost en Senna op het podium
De wedstrijd in Londen werd volledig door Prost en Senna beheerst. Voor Nicolas Prost betekende het de tweede ePrix-overwinning in zijn carriere en de eerste dit seizoen. Vorig jaar behaalde Prost in Miami zijn allereerste zege. Nicolas Prost: "Voor mij was het eigenlijk een beetje een up and down seizoen. Ik kwam hier met veel vertrouwen naar toe. Zeker omdat we in de laatste wedstrijden behoorlijk competitief waren. En om eerlijk te zijn, het team heeft mij een fantastische auto gegeven. De race die je graag wil winnen. Als ik Bruno's helm in de pitlane zie krijg ik kippevel. Prachtig. Hij is een goede vriend en mooi om samen op het podium te staan.

Met een tweede plek zorgde Bruno Senna voor zijn beste prestatie tot nu toe. Overigens was dit het eerste Senna/Prost podium op Britse bodem sinds Donington 1993. Senna stond van achter niet onder druk maar slaagde er ook niet in om die werkelijk op Prost uit te oefenen. Wel betekende het voor de Braziliaan zijn allereerste Formule E podium.

2016 Senna
Mooie wedstrijd van Bruno Senna.

Bruno Senna: "Eindelijk een tweede plek vandaag. Als je tweede bent, wil je natuurlijk altijd meer. Maar tegen Nico maakte ik vandaag gewoon geen kans. Hij was sneller. Ik probeerde hem bij te houden, maar ik moest ook mijn eigen wedstrijd rijden. De komst van de safetycar wierp mij een beetje terug, zeker omdat de mensen achter mij over meer energie beschikten. Vandaag betekende het gewoon een goede job verrichten en safe op de baan blijven. Het team verrichtte fantastisch werk. Vandaag hadden wij geen problemen. En zonder gediskwalificeerd te wordne kwamen we zelfs in de Super Pole. Alles verliep volgens plan dit is het resultaat."

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de Brit Oliver Turvey een derde plek zou behalen, maar een harde kennismaking met de muur beëindigde zijn wedstrijd voortijdig. DS Virgin-coureur Jean Eric Vergne kreeg de derde plek daardoor in de schoot geworpen.

Jean Eric Vergne: "Ik ben erg verheugd maar dit heb ik wel aan het team te danken. De afgelopen jaren heb ik veel pech gehad maar vandaag had ik toch wel veel geluk. Ik had een crash en toen kwam de regen. Overigens kon niemand mijn tijd met 170 kW verslaan. Het team heeft werkelijk fantastisch werk verricht om de auto weer op tijd klaar te krijgen."

Vanaf een veertiende startplek reed Antonio Felix Da Costa werkelijk een schitterende wedstrijd door als zesde voor Team Aguri te eindigen. Achter Da Costa volgden Sam Bird en Nick Heidfeld. De Fransman Stephane Sarrazin eindigde als tiende en heeft een 100% finish record. In elke Formule E-wedstrijd is hij dit seizoen tot nu toe aan de finish gekomen. Het Formule E kampioenschap wordt morgen in Battersea beslist. De weersomstandigheden zouden redelijk wisselvallig zijn.

2016 Di Grasssi


Uitslag
1. Nico Prost, Renault e.dams, 53:56.653s
2. Bruno Senna, Mahindra Racing, +5.244s
3. Jean-Eric Vergne, DS Virgin Racing, +8.195s
4. Lucas di Grassi, Abt Schaeffler Audi Sport, +8.914s
5. Sebastien Buemi, Renault e.dams, +10.052s
6. Antonio Felix da Costa, Team Aguri, +10.908s
7. Sam Bird, DS Virgin Racing, +10.986s
8. Jerome D'Ambrosio, Dragon Racing, +12.106s
9. Mike Conway, Venturi, +12.456s
10. Stephane Sarrazin, Venturi, +15.918s

Stand kampioenschap
Lucas di Grassi, Abt Schaeffler Audi Sport - 153 punten
Sebastien Buemi, Renault e.dams – 150
Nico Prost, Renault e.dams - 90
Sam Bird, DS Virgin Racing - 88
Jerome D'Ambrosio, Dragon Racing - 68
Stephane Sarrazin, Venturi - 60
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet