GT

GT: Garage 59 heer en meester in kwalificatie op de Nürburgring

VSA BSC NUR16 DC9T7132

De McLaren 650S GT3s van Garage 59 waren vanochtend het snelste in de kwalificatie voor de Blancpain GT Series Sprint Cup op de Nürburgring. Na de overwinning van het team op Paul Ricard afgelopen weekeinde, wist het Engelse team zich op de korte variant van de Nürburgring als eerste en tweede te kwalificeren voor de race van vanmiddag. Alvaro Parente versloeg teamgenoot Come Ledogar. De huidige leiders in het sprintkampioenschap, Enzo Ide en Christopher Mies, kwalificeerden zich met hun Audi R8 LMS als derde.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)

Foto: Vision Sport Agency

Om negen uur vanochtend werden de 37 coureurs die Q1 voor hun rekening namen de baan op gestuurd. Iets meer dan 15 minuten later was het Belgian Audi Club Team WRT coureur Nico Müller, die dit weekeinde Robin Frijns vervangt, die met zijn Audi R8 LMS bovenaan stond. De Zwitserse DTM-coureur reed een 1:27.026 en was daarmee 0.076s sneller dan Norbert Siedler met de Rinaldi Racing Ferrari 488 GT3. Beste Nederlander in Q1 was Jules Szymkowiak (HTP-Mercedes) op de zevende plaats.

Laurens Vanthoor was in Q2 de eerste coureur die onder de 1:27 reed met een tijd van 1:26.927. Hij verbeterde zich vervolgens naar 1:26.604, maar niet veel later begonnen de McLarens zich er mee te bemoeien. Come Ledogar was de eerste die de tijd van Vanthoor wist te verbeteren en een paar minuten voor het einde van Q2 ging Alvaro Parente nog sneller. Met een tijd van 1:26.363 kwalificeerde de Portugees zich als snelste voor Q3.

In die allesbeslissende laatste kwalificatie voor de 19 snelste auto's waren het direct de Garage 59 McLaren-coureurs die lieten zien dat hun auto's het snelste zijn op het korte circuit. Na de eerste snelle ronde stond Come Ledogar op de voorlopige pole, net voor Christopher Mies in de WRT Audi. De beide McLarens reden in een treintje over het circuit en dat leverde Alvaro Parente in zijn tweede snelle ronde de snelste rondetijd op, een 1:26.218. De rest van de coureurs kwam niet meer aan de tijd van de McLarens, waardoor Alvaro Parente en teamgenoot Rob Bell vanmiddag vanaf pole mogen starten.

Voor de Nederlanders viel er niet veel te lachen. Bernd Schneider wist de goede prestatie van Jules Szymkowiak niet te evenaren en kwalificeerde zich niet voor Q3, terwijl ook Stef Dusseldorp en teamgenoot Maxime Martin buiten de top 19 vielen na Q2. Max van Splunteren en Jeroen Mul namen wel deel aan Q3, maar eindigden daarin als 19e.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet