NASCAR

NASCAR: Aric Almirola wint Xfinity Daytona met neuslengte voorsprong

Aric Almirola won de Subway Firecracker 250 met een neuslengte voorsprong op de Chevrolet van Justin Allgaier. De wedstrijd moest na een crash van David Ragan geneutraliseerd en verlengd worden. Voor Almirola was er wel een verschil met zijn eerste Xfinity-overwinning in 2007. Want toen zat hij bij de finish nog niet eens aan het stuur.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Almirola
Eindelijk een echte overwinning voor Almirola op Daytona in de Subway Firecracker 250.

Aric Almirola wint Xfinity Daytona met neuslengte voorsprong
In 2007 won Aric Almirola op de Milwaukee Mile, maar eigenlijk was hij nog niet eens de echte winnaar. Bij de start nam hij de plek van Denny Hamlin in, die tussen Milwaukee en Sonoma pendelde. Halverwege de wedstrijd nam Hamlin de auto over en kwam als eerste over de streep. Hoewel die zege op naam van Almirola staat, heeft hij zich nooit de echte winnaar gevoeld.

Aric Almirola: " Erg verheugd dat ik weer in Victory Lane terug ben. Dit is zo'n bijzondere plek. Twee jaar geleden won ik hier mijn allereerste Sprint Cup-wedstrijd. Dit is mijn eerste echte Xfintiy-zege. Ik weet dat ik een overwinning heb, maar dat was toch anders. Toen ze mij destijds de winnaar noemden, voelde dat niet zo aan. Ze hebben destijds geprobeerd mij de beker te geven maar die heb ik nog niet eens aangepakt. Ik wilde hem nog niet eens hebben want ik nog niet eens in de auto toen die over de finish ging. Ik had het ook niet verdiend. Vanavond gingen we in Victory Lane naar binnen en zat ik wel in de auto. Dit is mijn "eerste" echte Xfinity-zege." Almirola kan nu minstens zeggen dat hij één van de 26 rijders is, die in elke NASCAR Top series een wedstrijd gewonnen heeft.

Logano Dillon Sadler Ragan
Logano,Dillon, Sadler, Elliott, in gevecht.

Justin Allgaier trok aan het kortste einde toen er geneutraliseerd werd. Op dat moment lag Almirola met een neuslengte voor. Allgaier: "Een beetje frustrerend om op deze manier te verliezen. Ik denk dat het verschil een 1/16e bedroeg. Maar ondanks dat ik teleurgesteld ben, was het toch een goede dag. We zaten er zo dichtbij. Vroeg of laat winnen we wel een keer."
Ryan Sieg eindigde als derde en evenaarde daarmee zijn resultaat van twee jaar geleden. In de 103 tellende wedstrijd lag Joey Logano er ruim 43 op kop maar viel met minder dan 20 ronden te gaan terug. Uiteindelijk wist hij zich tot een vierde plek te herstellen. Ragan leidde bij de verlenging maar verloor zijn "draft partner" en toen hij de buitenste lijnen trachtte te verdedigen ging het mis. Met zijn gehavende Toyota werd Ragan nog als 21e geklasseerd.

Ragan: "In de witte vlag ronde verrichtte mijn teamgenoot Erik Jones Fantastisch werk maar wij werden van elkaar gescheiden. En ik had niet in de gaten dat de derde laan er aankwam. Wel zag ik dat Almirola en Allgaier een hele goede run hadden. Omdat er zoveel ruimte was dacht ik nog dat ik ze bovenaan kon afblokken. Maar dit is gewoon het product dat Speedway Racing heet!"

Daniel Suarez, die in de tussenstand van het kampioenschap de eerste plek inneemt, werd in de 49e ronde het slachtoffer van een harde klap tegen de Safer Barrier. Hij werd als 32e geklasseerd en behoudt met een voorsprong van zes punten op Elliott Sadler de leiding in de titelstrijd.

Finish
Neuslengte voorsprong.

Uitslag
1. Aric Almirola Ford 103 ronden
2. Justin Allgaier Chevrolet 103 ronden
3. Ryan Sieg Chevrolet 103 ronden
4. Joey Logano Ford 103 ronden
5. Brendan Gaughan Chevrolet 103 ronden
6. Ryan Reed Ford 103 ronden
7. Jeff Green Toyota 103 ronden
8. Spencer Gallager Chevrolet 103 ronden
9. Chase Elliott Chevrolet 103 ronden
10. Erik Jones Toyota 103 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet