WTCC

WTCC: Tom Coronel zegeviert magistraal tijdens 7e FIA-WTCC raceweekend in Portugal

tom-actie

Circuito International de Vila Real, het ruim 4,7 kilometer lange, glooiende en veeleisende stratencircuit in Portugal, is een geliefde racepiste van Tom Coronel. In de kwalificatie vielen voor hem alle puzzelstukjes precies op hun plaats. Met de ROAL Motorsport Chevrolet Cruze pakte hij de DHL pole position voor de openingsrace, die hij -voor de tweede keer dit seizoen- winnend afsloot, waarmee hij ook de beste privérijder van het veld werd. Race twee begon voor de Nederlander met een tiende plaats, maar zijn te scherpe start werd bestraft met een Drive Through en daarmee eindigde deze race met een zestiende plaats.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto en film: PR

Vooral het begin van de kwalificaties kende een spannend verloop. Tom Coronel manifesteerde zich continu rond de zevende/achtste plaats. Naarmate het einde van de sessie dichterbij kwam, zakte de Nederlander naar de tiende positie. In de omgekeerde startvolgorde voor de Opening Race betekende dat immers een pole position. Maar, dan moest niet een van de anderen in die spannende slotfase nog sneller zijn. Tom Coronel bleef dan ook op de baan rijden in afwachting wat er zou gebeuren. Er veranderde niets meer en dat bracht hem de beste startplek voor de dertiende race van het seizoen. Met naast hem landgenoot Nick Catsburg in de Lada.

tom-vinger

Na een goede start pakte Tom Coronel direct de leiding. Catsburg werd verschalkt door Tom Chilton in een van de Citroëns en viel een plaats terug. Een race lang ging Coronel de strijd aan met zijn teamgenoot van vorig jaar. Dertien ronden lang wist hij de Citroën achter zich te houden en ging zegevierend over de finishlijn. Chilton eindigde als tweede en Catsburg als derde.

tom-2wielen

Na afloop meldde Tom Coronel: "In de kwalificatie ging het lekker. Binnen het team was er redelijk wat stress, maar ik had er minder last van. Ik wist wat ik wilde en heb mijn plan uitgevoerd zoals het bedacht was. Natuurlijk was het spannend en moet je hopen dat aan het einde niet meerdere rijders in een keer sneller rijden. Dan wordt die achtste tot tiende plaats zomaar een dertiende en ben je er niet meer bij. Verder moet je een beetje geluk hebben en dat hadden we. Die pole position voor de eerste race was binnen en daarmee ook het beste uitgangspunt voor de race. Je weet dat inhalen hier moeilijk is en om mij heen stonden rijders die ik goed ken. Zowel Nick als Tom Chilton, mijn teammaat van vorig jaar. Nadat Tom (Chilton-red.) al snel op een tweede plek lag heb ik goed gekeken waar hij sneller was en zijn rempunten lagen. Ik heb mijn race daar op afgestemd, afstand genomen waar dat kon en ben eigenlijk nergens in de problemen gekomen. Op een gegeven moment weet je ook dat hij geen gekke dingen meer gaat doen. Er volgt nog een race en tijd om schades te herstellen is er nauwelijks. Dat ik hier een goed resultaat kon halen wist ik. Op stratencircuits ga ik altijd lekker. Maar dat ik hier mijn tweede WK overwinning van het seizoen zou boeken had ik niet verwacht. Het goede resultaat past bij de races van eerder dit jaar. Ook op Paul Ricard, in Hongarije en bijvoorbeeld de Nurburgring zaten we er op zich goed bij. De tweede race hier in Portugal begon met een valse start. De motor dreigde af te slaan en ik moest de rem loslaten. Daarna heb ik geen risico genomen en de race uitgereden. Hoopte op nog wat punten, maar dat bleek lastig. De auto's gaan nu in Antwerpen op de boot naar Argentinië. Dan wil je de auto daar ook onbeschadigd kunnen afleveren. Dat is nu gelukt! Na de vakantie, begin augustus gaan we verder in Termas de Rio Hondo!"tom-podium

Uitslag Opening Race Vila Real:

1. Tom Coronel (Ned) ROAL Motorsport Chevrolet Cruze TC 1, 13 ronden;
2. Tom Chilton (GBr) Citroën C-Elysée op 0,597;
3. Nick Catsburg (Ned) Lada Vesta WTCC op 2,626,
4. Mehdi Bennani (Mar) Citroën C-Elysée WTCC op 3,145;
5. José-Maria López (Arg) Citroën C-Elysée op 3,626 en
6. Rob Huff (GBr) Honda Civic WTCC op 4,332.

Race 2 (Main Race):
1. Tiago Monteiro (Por) Honda Civic WTCC 14 ronden;
2. Yvan Muller (Fra) Citroën C-Elysée op 0,821;
3. Norbert Michelisz (Hon) Honda Civic WTCc op 2,181;
4. Rob Huff (GBr) Honda Civic WTCC op 3,402;
5. José Maria Lopez (Arg) Citroen C-Elysée op 18,164 en
16. Tom Coronel Roal Motorsport Chevrolet Cruze TC1 op 1 ronde.

Wereldkampioenschap voor Toerwagens na 7 raceweekenden:
1. Lopez 244 punten;
2. Monteiro 143;
3. Catsburg 139;
4. Bennani 134;
5. Muller 133 en
10. Coronel 75 punten.

Daarmee staat Tom derde in de WTCC Trophy voor privérijders.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet