IndyCar

Indycar: Will Power wint Kohler Grand Prix Elkhart Lake. Tony Kanaan zorgt voor spektakel

Penske-coureur Will Power wist tijdens de Kohler Grand Prix van Elkhart Lake zijn pole in een overwinning te verzilveren. Hoewel Tony Kanaan in de slotfase volledig was ontbrand, kwam de populaire Braziliaan in de slotfase slechts 0.7 secs. te kort om Power te verslaan.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2016 Power Winnaar 2
Op het schitterende Road America behaalde Will Power zijn tweede seizoensoverwinning.

Will Power wint Kohler Grand Prix Elkhart Lake
Na negen jaar afwezigheid keerden de Indycars weer op Elkhart Lake ofwel Road America terug. Tevens konden de organisatoren zich verheugen op een record opkomst voor het evenement. Will Power behaalde zijn 27e Indycar-overwinning en de tweede dit seizoen. Op de eeuwige ranglijst staat Power samen met de legendarische Johnny Rutherford als dertiende genoteerd. In de vijftig ronden tellende wedstrijd reed Power er 46 op kop. Conor Daly zorgde tien ronden voor het einde door een spin voor de enige neutralisatie.

Voor Power's teamgenoot Simon Pagenaud een zware tegenvaller. Na de herstart zakte hij van de tweede naar de dertiende plek terug. Omdat hij in de tussenstand van het kampioenschap een voorsprong van 80 punten op zijn concurrenten heeft, bleef de schade voor de Fransman alsnog beperkt. Nog minder verging het Ganassi-coureur Scott Dixon die al na zes ronden met een kapotte motor aan de kant moest. In de tussenstand van het kampioenschap wisselden Power en Dixon van positie. Power staat nu als derde achter zijn teamgenoten Helio Castroneves en Simon Pagenaud genoteerd.

2016 Kanaan spektakel
Tony Kanaan zorgde in de slotfase voor veel spektakel.

Graham Rahal eindigde als derde gevolgd door Ryan Hunter Reay, Charlie Kimball, Juan Pablo Montoya en Josef Newgarden. Newgarden maakte na zijn zware crash op Texas enkele weken geleden een schitterende comeback. De Ed Carpenter Racing-coureur eindigde als achtste. Newgarden: " De auto was vandaag zo goed. Als ik gisteren niet het e.e.a verknald had, dan had ik werkelijk een hele goede wedstrijd gehad. Die auto was gewoon goed voor een podium. Ik hoop dat ik voor de wedstrijd op Iowa nog meer hersteld ben, want die zal moeilijker zijn dan deze. Met een fantastische opkomst denk ik dat we de fans een prachtige show geboden hebben en ik hoop hier nog heel lang terug te komen. Dit is één van de betere circuits die de beste wedstrijden produceert. Het was voor mij één van de redenen om hier al te racen."

Winnaar Will Power: "Tony Kanaan beschikte over de rode banden en kwam best wel hard aanstormen. Ik deed er werkelijk van alles aan om de leiding te behouden. Ik beschikte over een fenomenale auto met dito motor. Ik was niet van plan om het bij de herstart cadeau te geven. Aan het einde was Tony werkelijk megasnel. Ik beschikte over iets meer push to pass mogelijkheden en dit hielp. De Firestone-banden waren fantastisch. Eigenlijk hadden we geen problemen en konden we volledige stints doen. Ik had absoluut een overwinning nodig. Wij hadden hier allang eerder terug moeten komen. De fans zijn werkelijk fantastisch hier."

2016 Newgarden
Schitterende comeback van Josef Newgarden na zijn zware crash op Texas enkele weken geleden.

Tony Kanaan: " Die extra ronde onder geel aan het eind van de wedstrijd heeft mij gewoon de overwinning gekost. Will Power deed werkelijk goed werk om zijn Push to Pass tot het einde te bewaren. Gedurende de laatste ronden beschikten we over de rode banden die een beetje sneller waren. Aan het eind van de wedstrijd beschikten wij over slechts één push to pass, terwijl Will er nog drie had. Het was een fantastische wedstrijd. Op de lange rechte stukken kon ik in de laatste twee ronden een beetje naar de fans kijken en ik zag dat er met T-Shirtjes, hoedjes en van alles gezwaaid werd. En daar hou ik van. Evenals de fans heb ik van de wedstrijd genoten en hoop volgend jaar weer hier terug te komen!"

2016 Start RA
Negen jaar geleden reden de Indycars hier voor het laatst. Ze vierden dit weekend een schitterende comeback.

Graham Rahal: " Wij hebben de nieuwe rode banden als eerste gebruikt en dit heeft ons toch wel iets benadeeld. Wij hebben ervan geleerd en hopen het volgend jaar nog beter te doen. In Indycar betekent dit mijn tweede derde plek hier. Het was goed om hier vandaag op het podium te staan. Ik had een mooi gevecht met Simon Pagenaud en ik heb werkelijk alles gegeven. Er waren sectoren waar hij beter was, en soms was ik beter. Canada Corner was het gehele weekend mijn zwakste punt. De strategie viel in ons nadeel uit en daarvan kon Pagenaud aanvankelijk profiteren.Wij kozen de verkeerde banden en dit heeft ons benadeeld."

2016 Power Winnaar
Op de eeuwige ranglijst staat Power samen met Johnny Rutherford als dertiende genoteerd.

Uitslag
1. Will Power Dallara Chevrolet 50 ronden
2. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 50 ronden
3. Graham Rahal Dallara Honda 50 ronden
4. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 50 ronden
5. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 50 ronden
6. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 50 ronden
7. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 50 ronden
8. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 50 ronden
9. Spencer Pigot Dallara Chevrolet 50 ronden
10. Carlos Munoz Dallara Honda 50 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet