GT

GT: Overwinning voor McLaren op Paul Ricard na pech voor Bentley

VSA BSC PRI16 DC9T6540

De vijfde ronde van de Blancpain GT Series, de Circuit Paul Ricard 1000KM, heeft een overwinning opgeleverd voor McLaren. Garage 59-coureurs Shane Van Gisbergen, Côme Ledogar en Rob Bell stonden na middernacht als winnaars op het podium. Het trio bleef AF Corse-coureurs Alessandro Pier Guidi, Michele Rugolo en Pasin Lathouras en Belgian Audi Club Team WRT-coureurs Rodrigo Baptista, Felipe Albuquerque and Jan Magnussen voor op het Franse circuit.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto: PR

Het waren de Bentley Team M-Sport Bentley Continental GT3s die de wedstrijd grote tijd domineerden. De twee auto's van het Britse team vertrokken vanaf de tweede startrij, maar nog voor het einde van de eerste ronde was dit al omgezet in een 1-2. Hoewel een ABS probleem er voor zorgde er dat de Bentley met nummer 7 ver terugviel, wisten Andy Soucek, Wolfgang Reip, Maxime Soulet met hun Bentley de race te domineren. Na vier uur racen had het drietal een voorsprong van 40.990 seconden op de Garage 59 McLaren 650S GT3 en 50.696 seconden op de AF Corse Ferrari.

VSA BSC PRI16 DC9T5831

In het donker ging het echter fout voor Bentley. Maxime Soulet remde volgens de wedstrijdleiding niet snel genoeg af tijdens een van de Full Course Yellows, wat een drive-through opleverde. Andy Soucek dook de pits in, wetende dat hij slechts 36 seconden voorsprong had op Alessandro PIer Guidi in de Ferrari. De Bentley-coureur verloor een halve minuut, maar kwam net voor de Ferrari weer terug op de baan. Tijdens de laatste ronde pit stops ging het echter alsnog volledig mis voor Bentley. Soucek kwam binnen tijdens een Full Course Yellow, maar doordat er benzine op de hete remschijven werd gelekt vatte de Bentley plots vlam. Het vuur werd snel gedoofd en na een check bleek Soucek door te kunnen, maar de Bentley viel terug tot de vierde plaats.

Garage 59 besloot op hetzelfde moment de laatste pit stop te maken en die beslissing bleek achteraf het sleutelmoment in de race te zijn. Doordat AF Corse Pier Guidi niet direct naar binnen haalde, moest de Italiaan vervolgens een ronde later onder groen naar binnen en verloor hij de leiding aan Van Gisbergen. In het laatste uur reed Pier Guidi mogelijk een van zijn beste stints ooit, maar het lukte hem niet de achterstand van 27.540 seconden goed te maken. Na 165 ronden te hebben gereden kwam Van Gisbergen als eerste over de finish, op 3.376 seconden gevolgd door Pier Guidi. Felipe Albuquerque kwam op ruim anderhalve minuut achterstand als derde over de streep, terwijl Soucek de vierde plaats veroverde voor Bentley.

Door de overwinning van Van Gisbergen, Ledogar en Bell, hun tweede van het seizoen, gaat het drietal nu aan de leiding van de Blancpain GT Series Endurance Cup. Bell is daarnaast ook de nieuwe leider in de Blancpain GT Series. Maxi Buhk en Dominik Baumann, die als leiders naar Frankrijk afreisden, vielen uit.

VSA BSC PRI16 DC9T5996


In de Pro-Am Cup ging de overwinning voor de vierde keer dit seizoen naar Kessel Racing. Michal Broniszewksi, Alessandro Bonacini en Andrea Rizzoli profiteerden optimaal van pech van hun tegenstanders. De Scuderia Praha Ferrari 488 GT3 van Matteo Malucelli, Jiri Pisarik en Stephane Kox werd in leidende positie van de baan gereden door de Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS van Michael Meadows, Stuart Leonard en Robin Frijns. Duncan Cameron,Matt Griffin en Davide Rizzo (AF Corse) eindigden als tweede in de klasse, voor de Barwell Motorsport Lamborghini Huracan GT3 van Leo Machitski, Phil Keen en Marco Mapelli. Jeroen Mul, Max van Splunteren en dit dit weekeinde samen met zijn zoon rijdende Paul van Splunteren eindigden met de Attempto Racing Lamborghini als vijfde in de klasse.

Kessel won ook de Am Cup. Lange tijd leek Kaspersky Motorsport aan de haal te gaan met de overwinning, maar met nog zo'n twee uur te gaan viel de Ferrari stil op de Mistral. Een gevecht om de eerste plaats tussen twee Kessel Racing Ferrari's en een AKKA ASP Mercedes leverde uiteindelijk een overwinning op voor het Zwitserse team.
DSCF5340
Er was vuurwerk op en naast het circuit op Paul Ricard

De nog niet hierboven genoemde Nederlandse coureurs hadden in Zuid-Frankrijk ook weinig reden tot juichen, voornamelijk dankzij acties van concurrenten. De Belgian Audi Club Team WRT Audi van Peter Kox werd kort na de start geraakt en viel uit met afgebroken wiel, Stef Dusseldorp's teamgenoot Philipp Eng werd van achteren geraakt waardoor de uitlaat werd beschadigd. Renger van der Zande, die op Paul Ricard met een AKKA ASP Mercedes-AMG GT3 in actie kwam, werd door een tegenstander tegen de auto voor hem geduwd, met een kapotte radiateur tot gevolg. Jeroen Bleekemolen's Lamborghini viel uit met een kapotte versnellingsbak, terwijl ook HTP Motorsport-coureurs Jules Szymkowiak en Indy Dontje uitvielen. Yelmer Buurman's Mercedes viel kort voor het einde uit met technische problemen. Max Koebolt eindigde de race op de 30e plaats. De BMW M6 GT3 van Koebolt kwam wel over de finish.

UITSLAG RACE
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet