VLN

VLN: Mies/De Phillippi bezorgen Land Motorsport 20e VLN zege

De vierde VLN-wedstrijd werd door uiterst slechte weersomstandigheden geteisterd. Met meer dan 70 minuten vertraging kon de eerste kwalificatie pas over de volle lengte plaatsvinden. Pas om 13.17u ging het licht definitief op groen. Grote winnaars waren Christopher Mies en de Amerikaan Conor de Philippi met een Land Motorsport Audi R8 LMS. De Zakspeed Mercedes GT3 van Kenneth Heyer/Sebastian Asch eindigde als tweede.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: VLN Presse

VLN-1466879123
Dramatische weersomstandigheden op de Nordschleife.


Mies/De Phillippi bezorgen Land Motorsport 20e VLN zege
Uitermate slechte weersomstandigheden beheersten de 47e Adenauer ADAC Deutsch Payment Trophy. De trainingen werden meer dan een uur uitgesteld en pas nadat de VLN-experts Rudi Adams, "Alex Autumn", Christopher Brück , Rolf Derscheid, Dirk Groneck en Marcel Mannheller hun fiat aan de wedstrijdleiding gegeven hadden, stond niets meer een start om 13.17u in de weg. In de slotfase greep Nordschleife-expert Christopher Mies zijn kans en nam ruim dertig minuten voor het einde de leiding over van de Zakspeed Mercedes GT3 van Asch/Heyer. De Falken Porsche 911 GT3 R van de combinatie Wolf Henzler en Martin Ragginger eindigde als derde. Alexander Mies, de jongere broer van Christopher, zegevierde samen met Michael Schrey in de BMW235i Racing Cup.

In de slotfase van de wedstrijd reed Mies fabelachtige rondentijden. In de regen was hij zelfs dertig seconden sneller dan de rest van het veld. Mies: "Wij hadden voor een constante regen set-up zonder maximale downforce gekozen. Ik voelde mij echt op mijn gemak en kon vol pushen. Dit was ook wel noodzakelijk want ik wist ook niet of ik nog voor een extra tankstop naar binnen zou moeten." In principe bedroeg de voorsprong 2.18.231 en een extra stop zou eigenlijk geen extra gevolgen gehad hebben.

BMW Cup 2358
Zege voor Schrey/Mies in de BMW M235i Cup.

Met een pole van 9 min 56.021 secs legde Conor de Phillippi de basis voor de eindoverwinning. In het begin van de wedstrijd moest de Amerikaan wel even slikken. De Phillippi: "In Metzgesfeld ben ik van de baan geraakt. Het was duidelijk mijn schuld." Enkele ronden later was hij bij een aanrijding met een andere deelnemer betrokken en de Land Audi overleefde een lichte touché met de vangrails. "Gelukkig is de Audi nogal stevig gebouwd en dit had verder geen invloed. Het was niet gemakkelijk want in elke ronde waren de omstandigheden totaal anders, maar eigenlijk in elke bocht. Maar in de regen voelde ik mij geheel op mijn gemak."

Ondanks een tweede plek was Kenneth Heyer toch wel tevreden. Heyer: "Dit is mijn beste VLN resultaat. Ik ben er erg blij mee." Vanwege de weersomstandigheden zat er voor Heyer eigenlijk niet meer in. Kenneth Heyer: " Gebrek aan Nordschleife-ervaring in de regen is gewoon de oorzaak dat ik eerste ronde van mijn eindstint gewoon heel voorzichtig gereden heb. In de 20e ronde heeft Christopher mij in Metzgesfeld ingehaald en ik kon daar niets tegen in brengen. Sebastian Asch: " Vorig jaar zaten we al dicht tegen een podium aan. Dit is nu eigenlijk gelukt. Alleen de eerste overwinning missen wij nog. Maar er staan dit jaar nog een paar wedstrijden op ons programma.
"
Vierde plek voor Frikadelli
Achter de Top 3 pakte de Frikadelli Porsche 911 GT3 R van de combinatie Huisman/Siedler/Schmitz de vierde plek. Daarachter volgde de Walkenhorst BMW M6 GT3 van Jörg Müller, Jesse Krohn en Victor Bouveng. De snelste SP7 Black Falcon Porsche van de combinatie Tim Scheerbarth, Alexander Toril Boquoi eindigde als zesde gevolgd door Groep H Porsche 911 GT3 Cup van Christian Menzel en "Alex Autumn" van het Raceunion Teichmann Team.

Podium
Mooi record voor Land Motorsport.

Uitslag na 24 ronden
1. #28 Mies / De Phillippi (Audi R8 LMS)
2. #75 Asch / Heyer (Mercedes-AMG GT 3)
3. #4 Henzler / Ragginger (Porsche 991 GT3R)
4. #30 Huisman / Siedler / Schmitz (Porsche 991 GT3R)
5. #36 Müller/Krohn/Bouveng BMW M6 GT3
6. #56 Toril Boquoi / Scheerbarth (Porsche 991 Cup BF)
7. #87 'Alex Autumn' / Menzel (Porsche 911 GT3 CUP)
8. #34 'G. Tonic' / Ziegler / van der Linde (Audi R8 LMS)
9. #33 Bender / Steurer / Weishaupt (Audi R8 LMS)
10. #50 Posavac / Smith / Sharpe (BMW Z4 GT3)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet